2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kara Nokta Hastalığı Sendromu “kanarya Papağan Güvercin Diğer Kuşlar”güncel Yaklaşımlar”❤🕊öz-Vet Line
YAZI #6281 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Şubat 2020
KARA NOKTA HASTALIĞI SENDROMU “KANARYA PAPAĞAN GÜVERCİN DİĞER KUŞLAR”Güncel yaklaşımlar”❤🕊öz-Vet LİNE
Bir çoğumuz “kara nokta” yı her duyduğumuzda, hepimiz bu sorunu neyin çözebileceğini duymayı umuyoruz.
Ama bu o kadar kolay değil.
Neler olup bittiğini ilk önce daha iyi anlamaya çalışmalıyız...
“Siyah nokta ilk kez anne olan yuvalarda daha sık görülür “
Hastalık çok faktörlü göründüğü için, ona 'kara nokta hastalığı sendromu” denilebilir.
🕊Circovirüs enfeksiyonları bağışıklık sistemini bozan hastalıklarla “E.coli
Mycoplazma ,Cocsidiosis vs direk bağlantılıdır..
🕊Karnın sağ tarafında siyah bir nokta olarak görülen genişlemiş safra kesesi ile beş günden daha küçük yavrulardaki ölüm görülür
🕊 Kanaryalara Circovirüs "taşıyıcı" kuşlar tarafından bulaşır Circovirüs, farklı bir virüs olmasına rağmen, psittacine gaga ve tüy hastalığına neden olan aynı circovirüs cinsindendir.
🕊Yetişkin bir kuşta bu hastalığın varlığını tespit etmek göz ve el yardımıyla asla mümkün değildir
🕊Kara Benek belirtileri bir yaşın altındaki kuşlarda görülür. Bu süreden sonra yetişkin kuşlar enfekte kalabilir, ancak dışarıdan enfeksiyon belirtisi göstermez.
🕊Yetişkin taşıyıcılar 8 ay boyunca bulaşıcı olmaya devam edebilir.
Enfekte olan gençler, çevreye karşı duyarsız hale gelir ,tüylerini kabartır, ışığa karşı duyarlı olurlar, karın şişliği oluşur, ishal ve bazen nörolojik belirtiler baş gösterir Baş ağrısı,Baş dönmesi (Vertigo),Bayılma (Senkop)
Bulanık görme ve görme kaybı,Çift görme (Diplopi),Dengesizlik,Felç,Kas seğirmesi (Miyokimi),Parinaud sendromu,Titreme (Tremor),Uyuşma ve karıncalanma
🕊Karın genişlemesi, safra kesesi tıkanıklığı ve gelişememesi ,donukluk, anoreksiya, uyuşukluk ve tüy bozukluğu
🕊Ölüm oranları, genç kuş sürüsünün % 80'ine kadar çıkabilir.
🕊Enfeksiyon, açık salmalarda ve kalabalık ortamlarda daha yaygındır.
🕊Taşıyıcı Kuşların yavrularını beslerken enfekte ettiği düşünülmektedir.
🕊Hem erkekler hem de dişiler taşıyıcı olabilir, ancak daha çok dişiler taşıyıcı olmaktadır.
🕊Kara Benek, ilk kez anne olan, üç yaşından büyük dişilerin ve Kara Benek'e duyarlı olduğu bilinen bir aileden geldiği yuvalarda daha sık görülür.
🕊Bağışıklık sistemini zayıflatan koşullar, akraba eşleşmesi ve küf hastalığı, kanaryaları Kara Benek hastalığına yatkın hale getirebilir.
🕊Ancak yumurtlama sezonlarında çıkan yavruların varlığı ile anlaşılabilmektedir.
🕊Hastalığın dişi kuşlar tarafından taşındığı ve zararlıların bu kuşların yumurtalıklarına yerleşerek oradan da oluşan yumurta içerisindeki embriyoyu etkiledikleri genel kanıdır.
🕊Yumurta içindeki karaciğer ve safra kesesine ağır hasar verirler.Bu yavrular ,şayet daha yumurta içinde ölmeden dünyaya gelirlerse ,alt karın bölgelerinin sağ tarafında bir koyu renkli ben görülür.Bu hasta safra kesesinin koyulaşmış salgısının kan yolu ile taşınamayıp deride depolanmasıdır.
🕊Yavru kuş beslenemeyecek kadar halsiz ve nefes almakta zorluk çekiyordur.
Bazı dikkat etmeyen üreticiler dişilerinin yavruları beslemediğini o nedenle yavru ölümleri gerçekleştiğini düşünebilirler.
🕊Bazı bu benle dünyaya gelen yavrularda 7 gün sonra benin kaybolduğu görülür ve yavru normal gelişimini tamamlar.Ama ne yazık ki genelde bu yavruların çok büyük bir bölümünde bu benler büyümeye devam edip 10 –12 gün içinde daha da büyüyerek tüm gövdeyi kaplayabilir ve yavrular çok ani bir şekilde ölürler.
🕊Diğer bir faklı durumda ise tamamen sağlıklı büyüyen yavrularda aniden başlayan solunum problemi sonrasında 2 saat içinde gelen ölüm yine bu hastalığın belirtilerindendir.
🕊Bazen karın altındaki siyah leke küçük yada koyu renkli kuşlarda dikkat çekmeyebilir, bir başka belirtiside yavrunun boğazında düzgün nefes alamamaktan kaynaklı olarak bir kan damarının aşırı kalınlaşması ve belirginleşmesidir.
🕊Yavru elle beslenmeye çalışılırken verilen mamayı yutmakta zorlanır yada yutamaz.
🕊Mykoplazmlar hava , su,dışkı ve temas yolu ile bulaşırlar.
🕊Güvenmediğiniz kümeslerden kuş (özellikle dişi) takviyesi asla yapmayınız.
🕊Yeni alınan kuşlarda karantina önemlidir karantina da ayrıca koruma proğramı kesinlikle uygulanmalıdır..
🕊Kanaryalarda 'kara nokta' dediğimiz ikincil enfeksiyonlar nedeniyle% 90-100'e kadar yüksek mortalite “ölüm oranı”vardık
Circovirüs kuşların bağışıklık sistemine saldırır bu durum kuşların normal şartlar altında onların bağışıklık sistemi için sorun oluşturmayan enfeksiyonlara karşı tamamen savunmasız bırakır...
🕊Yavru kanaryalar hayatlarının ilk günlerinde ölürler ve 'kara nokta' ile doğdukları için doğmadan önce yumurtadayken enfeksiyon meydana gelir.
🕊Papağanlarda, psittacine gaga ve tüy hastalığı (BFDV), kuşlara 2 ay ile 3 yaş arasında bulaşır.
🕊Circovirüs ‘le ne kadar genç olan bir kuşla enfekte olursa klinik seyir o kadar hızlı ölümcül olur
🕊Güvercinlerde 'genç güvercin hastalığı kompleksi' nin klinik tablosu biraz farklıdır. Güvercinler 1 ay ile 1 yaş arasında etkilenir, ancak doğduklarında hiç bir sorun görülmez
🕊DNA analizi, CaCV'nin güvercin sirovirüsü (CoCV, CaCV ile% 63,4 aynı DNA) ve papağan psittacine gaga ve tüy hastalığı (BFDV, CaCV ile% 62,9 aynı DNA) ile yakından ilişkili olduğunu göstermiştir.
🕊Kuşların bağışıklık sistemine saldıran Circovirüs kuşları normal şartlar altında kuşların bağışıklık sistemi için sorun oluşturmayan enfeksiyonlara karşı savunmasız bıraktığı anlamına geliyor
🕊Kanaryalar 'kara nokta' ile doğdukları için, hayatlarının ilk günlerinde ölürler doğmadan önce yumurtadayken enfeksiyon meydana gelir.
🕊“Kuşlar ne kadar genç enfekte olursa klinik seyir o kadar ölümcül olur”
🕊Kuşlar, Fabricius Bursa'da 3-6 hafta arasında bağışıklık sistemlerini (antikor çeşitliliğini)geliştirir.
🕊Bu yaştan önce enfekte olan kuşlar asla olgun bir bağışıklık sistemi geliştiremez ve ikincil enfeksiyonlar nedeniyle ölürler. Daha sonraki bir aşamada enfekte olan kuşlarda tüy anormallikleri gösterir.
🕊Isı buharı kullanmanın avantajı, zaten 40 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklarda kırmızı akar yumurtalarının öldürür.
🕊Yeni doğan kuş yavruları anneden yumurta yoluyla alınan “Ig Y, IgA IgM”antikorları sayesinde enfeksiyona karşı korunur
🕊Bu durumda “kanaryalarımızın çoğunun yumurtalarından annelerinden koruyucu antikorlar alır
🕊Circovirüs enfeksiyonlarının hangi yolla bulaştığını düşünmeliyiz.
(feco-oral, tüy tozu)
🕊yaz veya kış aylarında enfekte olduğunu düşünüyorum.
🕊Dikey bulaşma (anneden yumurtaya) güvercinlerde ve papağanlarda kanıtlanmıştır, ancak muhtemelen yumurtada koruyucu antikor enfeksiyonları olduğu için, kanaryalarda olduğu gibi siyah lekeler de yeni doğanlarda enfeksiyonlar sık görülmez.
🕊Güvercinlerde ayrıca sperm yoluyla bulaşma olabilir.
🕊İlk enfeksiyonun kanaryalarda zamanlaması nedir?
Kanaryaların ilk enfeksiyonu (primo enfeksiyonu) üreme sezonunun başlangıcına denk gelirse siyah nokta ortaya çıkacaktır.
Bir kuş bir virüs enfeksiyonu ile enfekte olursa koruyucu antikorların oluşturması bir kaç hafta alır
Muhtemelen siyah noktanın üreme mevsiminin ilk debriyajında daha sık görülmesinin nedeni budur. Üreme mevsimi ilerledikçe bu kuşlar yumurtalarına geçirebilecekleri daha fazla koruyucu antikorlar üreteceklerdir.
Siyah nokta ilk kez anne olan yuvalarda daha sık görülür “
🕊“kuşun yaşı ile direkt ilişkilidir”
🕊Yumurtlama düzenindeki geç yumurtalarda daha az antikor bulunur, bu nedenle koruma daha düşüktür.
Bu, bir yuvadaki bazı yavruların neden siyah noktaya sahip olduğunu ve diğerlerinde neden olmadığını açıklayabilir.
🕊Güvercinlerde, sadece sirkovirüs enfeksiyonlarının hastalık üretmek için yeterli olmadığını biliyoruz bu nedenle başka faktörlere ihtiyaç vardır. Bunlardan biri stres stres bu durum bağışıklık sistemini felç eder. Bu stres kandaki stres hormonu kortizolünü arttırır ve bağışıklık sistemini bastırılmasına neden olur.
🕊Üreme mevsiminin başlaması üreme odasına her zaman stres getirir.
🕊Kuşlarda artan seks hormonları bağışıklığın bastırılmasına neden olur..Bu sadece ötücü kuşlarda görülür..
🕊 Circovirüs -bağışıklık sistemi (stres) - ikincil enfeksiyonlar döngüsü sık görülür.
🕊Sirovirüs çok stabil olduğundan ve aylarca hatta yıllarca sürebildiğinden ondan kurtulmak zordur. bazı dezenfektanlar virüsü öldürebilir, ancak düşük seviyelere ulaşmak için yeterli temas süresi veya tekrarlanan kullanım yapılmalıdır Buharlı temizleyiciler kullanarak ısı dezenfeksiyonu da mümkündür. Gereken sıcaklık 5 dakika boyunca 90 ° C'dir
🕊 Circovirüs bilinen en küçük DNA virüsü olduğundan kendini toza da bağlayabilir, bu nedenle iyi bir havalandırma nem çok önemlidir.
🕊Akraba ıslahı veya mikotoksinler E. Coli enfeksiyonları ikincil enfeksiyonlara bakteriler, virüsler, mantarlar veya protozoalar neden olabilir.
🕊Kişi, hangi tür enfeksiyonun ortaya çıktığını tanımlamak için bir veterinere danışmalı ve kuşlarını bu bakterilerden temizleyen doğru antibiyotik ve ek ilaç vs arayışı için önce kültür antibiyoğram hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Bu durumda, doğru şekilde reçete edilen bir antibiyotik tedavisi ön tedavi yüzde yüz belirlenir ve bu büyük salgınları durduracaktır.
🕊Antibiyotikler. İkincil enfeksiyonlar, antibiyotiklerin başarılı bir şekilde kullanılmasıyla ortadan kaldırılabilir. Durum, bunların üreme mevsiminden birkaç hafta önce sağlanması gerekecek olmasıdır. Bu şekilde yumurta sarısına (yumurta birikiminden haftalar önce) ve yumurta beyazına (yumurta birikiminden 24 saat önce) yüklenebilir ve yumurtada mevcut olan ikincil enfeksiyonlarla mücadele edebilirler.
🕊siyah nokta hastalığın da kuşları kurtarmaya yönelik çalışma başlatılabilir ve bu sıklıkla sıvıların ve / veya antibiyotiklerin kullanımı ile yapılır, bana göre bu yavrular asla tam olarak gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip olmayacak ve bu kuşlar muhtemelen antikor üretemeyen taşıyıcı kuşlar olacak virüsü yaymaya devam edecekler ve hayatta kalırlarsa virüs, yaşadığı sürece genital sistemde sessizce bulunacaktır.
🕊Aynı şey, ikinci veya üçüncü kavramada siyah nokta yavru kuşları olan kuşlar için de geçerlidir. Bu kuşlar koruyucu antikor üretememiştir ve virüsün sessiz taşıyıcılarıdır.
🕊Bu düşük sayıdaki siyah nokta kuşlar İçin tüm kuşlarımıza ilaç vermek zorunda mıyız? “bunları kullanmak antibiyotik direnci oluşturacak ve gelecek yıl büyük bir siyah nokta salgını meydana gelebilir.”
🕊Antibiyotik olmadan insanlar bütün kuşlarını kaybetmek istemediklerini söyleyebilirler. Ancak siyah nokta nedeniyle büyük kayıpların oluşması durumunda, tüm üretimhanedeki kuşların bağırsaklarda çoklu dirençli bakterilerin bulunduğu (prototip: E. Coli) ile kontamine olduğu inancım vardır?
🕊Tüm dünyada veteriner hekimler tarafından kabul görmüş değişik tedavi şekilleri mevcuttur
🕊Tedavi şekilleri kişiye ,üreticiye ,sürü yapısına göre farklılıklar gösterir çünkü hepsinin bakım koşulları vs farklı hikayeleri içerir hepsinin bu nedenle reçetesi tedavisi farklıdır aynı olması beklenemez...
“Örnek Sirovirüs ‘de bir tedavi sadece seyreltilmiş havuç suyu ile yapılabilir başka bir tedavi kırmızı acı biberle yapılabilir sadece kekik yağı ile koruyucu tedavi sadece arpa kullanılarak tedavi ,sadece bir tek probiyotikle tedavi vs başka hiç bir şey kullanılmaz. Bu bahsettiklerim yapılmış ve bilimsel olarak yayınlanmıştır ve bende uyguladım...
Levamisole ayrıca bağışıklık uyarıcı etkiye sahiptir, ancak etkili olabilmesi için özel bir doz miktarı olmak zorundadır yoksa ölümcül olabilir uygulamalar da çok başarılı gördüm..
🕊cocsidiyoz ilacı kullanırken çok dikkatli olunmalı çünkü kötü bir deneyim yaşayabilirsiniz tedaviden sonra genç kuşlarınızda hastalık salgınları görülebilir..
🕊Antibiyotikler hakkında son bir açıklama. Görünüşe göre fantezi ama antibiyotik kullanımını tamamen bırakıyor koksidiyoz için sadece bazı önleyiciler veriliyor..Dr. René Becker (2012)Ama belli kriterler doğrultusunda bu işlem yapılıyor..
🕊Dikkatli kayıtlar tutulmalı ve kuşların bu problemden bağımsız olarak seçilmesi çok önemlidir.
🕊Bir kuş veteriner Hekimi ile çalışarak tanı, otopsi veya şüpheli taşıyıcılarda virüs için PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) testi ile doğrulanabilir.
🕊Türkiye’de kara benek hastalığından korunmak için kültür antibioğram “salmonella “ testi yaptırmamız mutlaka gerekiyor.
🕊Kuşları diğer hastalıklardan ayrıca uzak tutmak sorunun kontrolüne yardımcı olacaktır Bir aşı geliştiriliyor.
🕊Ayrıca önemli bir not sistemin yorulmasını önlemek için bağışıklık uyarıcılarının sayısının sadece bir kaçıyla sınırlandırılmasını öneririm.
🕊Ayrıca İnterferon üretiminin mümkün olduğunca artırılması şarttır..
🕊Bizzat sahada uyguladığım “Arsenik “ bazlı ilaç uygulamalarımın sonuçları ise inanılmaz başarılıydı..
Ali Tolgay Aytar
Veteriner Hekim
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kara Nokta Hastalığı Sendromu “kanarya Papağan Güvercin Diğer Kuşlar”güncel Yaklaşımlar”❤🕊öz-Vet Line' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:28
Top