2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpeklerde Egzama Tedavi ve Belirtiler Otohemateropi/Veteriner Hekimlik Mesleği Üzerine Güncel Yaklaşımlar
MAKALE #6339 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Ocak 2011 | 163,394 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
KEDİ VE KÖPEKLERDE EGZAMA TEDAVİ VE BELİRTİLER OTOHEMATEROPİ TEDAVİSİ ve VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİ ÜZERİNE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

Kedi ve köpeklerde deri ile ilgili en çok karşımıza çıkan deri hastalığı eğzamadır.Egzema kedi ve köpeklerde derinin str papillare katmanlarında ve epidermis katmanlarında duyarlılık artışı ve kaşıntı ile ortaya çıkan yangısal olgudur.Alman kurt köpeklerinde sıklıkla görülür özellikle kuyruk başlangıcındaki 15-20 cm alanda sıklıkla görülmektedir protein dengesizlikleri tetikleyici bir faktördür.Uzun tüylü köpeklerde daha sıklıkla görülmektedir.

Kedi ve köpeklerde görülen egzama bulaşıcı değildir insana geçmez.Kedilerde birden bire tüy dökülmesi ve iyileşmeyen yaralar görüldüğünde şekerden şüphenilmesi gerekebilir.

Kedi ve köpeklerde egzamadan korunmak için colie,alman kurdu,golden retriver larda dış parazit mücadelesi düzenli olarak yapılmalıdır.Kedi ve köpeklerin alerji yapan mamalardan uzak tutulması gerekmektedir.Yazın denize giren köpeklerde denizden sonra bol su ile durulanmasında fayda vardır.Hassas cilde sahip köpeklerde koruyucu şampuanlarla yıkanması gerekmektedir.Kedi ve köpeklerde egzama en çok koltuk altları,testis,uzun kulaklı köpeklerde kulak içi ve etrafında şekillenmektedir.Kedi ve köpek sahipleri tek yönlü beslenmeden kaçınmaları gerekmektedir.Köpeklerin sık olarak taranarak derinin hava aldırılmasında fayda bulunmaktadır.Köpeklerin dışarıda gezdirildikten sonra ev ortamında tasmalarının çıkarılmasında fayda vardır.
Egzamanın yangısal olguları çeşit formları genelde deri yangısı şeklindedir.Kedi ve köpeklerdeki her deri yangısı egzama değildir.Egzama kedi ve köpeklerde iç bozukluklar yanında dış etkilerden de oluşabilir.
Kedi ve köpeklerde bir çok alerjen maddenin deri hücresine doğrudan etki etmesiyle egzama meydana gelebilmektedir.Bu maddeler deri hücrelerinde hücrelerin de dıştan ve içten etki ederek deride duyarlılık artışı meydana gelebilmektedir.
Kedi ve köpeklerde ekzama dıştan etki eden alerjenlerin başında mekanik ,ışın, şimik, parazitik etkenlerden meydana gelmektedir.
A)Mekanik etkenler/Deride biriken ter ,kir toz çamur ,deri tasmalar
B)Şimik etkenler/İrkiltici kimyasal ilaçlar,temizlik malzemeleri,aktinik maddeler
C)Termik etkenler/Sıcak bölgelerde uzun süre güneş altında kalma,sıcak su,sıcak lapa veya deriye buz uygulamaları,,röntgen ışınına maruz kalma gibi durumlar deriye etki ederek egzamaya yol açabilmektedirler
D)Paraziter etkenler kedi ve köpeklerde deri üzerinde bulunan uyuz etkenleri bit ,pire ,kene çeşitli sokucu ve kan emici sinekler kaşıntıyı artırdıkları için egzamayı meydana getirirler.
İçten etki eden alerjenler bu tür maddeler kedi ve köpeklerde iki yolla etki gösterirler ya doğrudan egzamayı meydana getirirler veya deri hücrelerini egzamaya karşı duyarlı hale getirerek hastalığın ortaya çıkmasına yol açabilmektedirler.
A)Doğrudan egzama oluşturan nedenler Toksik metobolizma artıkları ve otointoksikasyon ürünleri kısmen deri yoluyla atıldıklarından bu tür maddeler egzamayı meydana getirebilirler.
B)Deriyi egzamaya karşı duyarlı hale getiren nedenler Tek taraflı beslenme fazla protein alınması köpeklerin devamlı etle veya tavukla beslenmesi,kedi ve köpeklerde ev yemeklerinde daima bitkisel ve hayvansal proteinler eşit miktarda olmaktadır.Hastalara sorduğumuzda tavuk süt peynir et kemik saymakta asla pirinç,patates,makarna vs söylememektedir.Ayrıca kedi ve köpeklerde kronik barsak bozuklukları,konstipasyonlar,iç parazitler,böbrek hastalıkları(köpekte üremi),karaciger hastalıkları,sarılık,askorbik asit,kedilerde taurin yetersizlikleri,A,D;B kompleks vitaminleri ve iz element noksanlıkları erkek köpeklerde testesteron ,dişilerde östrojen hormonu yetersizlikleri(östrüs süresi kısa olur.ayrıca kedi ve köpeklerde aşı,ilaç ve gıda maddelerine karşı kalıtsal duyarlılıklar(antibiyotik),aşırı zayıflıklar,aşırı şişmanlık,diabetes mellitus,köpeklerde gebelik,puerperium ve düzensiz regl olma gibi olaylarda egzamayı tetiklemektedir.Ayrıca derinin yetersiz bakımı,özellikle hayvanın hiç yıkanmaması veya çok sık yıkanması köpeklerin derisinde özel bir yağ tabakası vardır bunun tahriş olmaması gerekmektedir.Yıkanan hayvanların iyi kurulanmaması ve aşırı taranması derinin egzama oluşumu için uygun ortam hazırlar.Kedi ve köpeklerin tasmanın deriye basıncı ve sürtünmesi,Deriye uygulanan yağlar ve plastik maddeler,enfeksiyon hastalıkları bir çok iç hastalık ve beslenme bozuklukları egzamaya yatkınlığı artırmaktadır.
Kedi ve köpeklerde egzamada klinik belirtiler şunlardır
1-Kedi ve köpeklerde deride önce kızarıklık meydana gelmektedir.
2-Kızarıklıktan sonra hücre içi ve hücreler arası ödem meydana gelmektedir.
3-Ödemden sonra kan serumunda sızıntı dikkat çeker.Deri yüzeyi ıslaktır.
4-Kedi ve köpeklerde egzama da bölgede ısı artışı dikkat çekmektedir.
5-Deride kalınlaşmalar görülmektedir.
6-Bölgelerde kedi ve köpeklerde tüylerde dökülme görülür.
7-Bölgelerde kabuklanma dikkati çeker.Deri hiperpigmenttir.
8-Kedi ve köpeklerde şiddetli bir kaşıntı görülmektedir.
9-Bölgelerde enfeksiyon tablosu görülmektedir.Tedavi edilmezlerse dermatitise yol açabilir.
10-Kedi ve köpeklerde kepeklenme görülür.
11-Uzun tüylü kedilerde tüm vücutta görülür.
Büyük sarkık kulaklı ve uzun tüylü köpeklerde sürtünme kaşınma ,ıslaklık ,kir ve yabancı maddelerin kulağa kaçması sonucu kulak egzaması meydana gelebilmektedir.Akut kulak egzamasın da kulak yolu kızarmış,ülserleşmiş ve keselerin gelişmiş olduğu görülmektedir.Kulak kiri siyah ,irinli ve pis kokuludur.
Köpeklerde diğer hayvanlara oranla daha fazla hem de tüm vücut bölgelerine yayılmış egzama lezyonları görülebilmektedir.Uzun tüylü köpekler kısa tüylü köpeklere göre egzamaya daha yatkındırlar.Köpeklerde egzama burun üstünde Yanaklarda,dudak kenarlarında,göz çevresinde kulak altlarında boyunda.omuzlarda,sırtta,gluteal ve inguinal bölgelerde skrotumda ,tırnak aralarında, kuyruk kökü ve çevresinde görülebilmektedir.Kir ve yabancı maddelerin kulağa kaçması sonucu kulak egzaması oluşabilmektedir.Akut kulak egzamasında kulak kiri siyah ,irinli ve pis kokuludur.Otoskopla yapılan muaynelerde kulak yolunda seröz ,irinli ve kanlı bir akıntı görülebilmektedir.Hayvan kulağını devamlı kaşımak ve bir yere sürtmek ister ağrılı olaylarda hayvan kulağına dokunulmasına izin vermez hasarlı kulak diğerine göre daha eğik tutar,başını sallar kulak altı bölgesi ıslanmış ve bölgede tüylerin birbirine yapışmış olması dikkat çeker.kulak elle sıkıldığında içerideki eksudat nedeniyle vıcık vıcık ses duyulabilir.
Kedilerde egzama olayı daha seyrektir. Akut olaylarda deride kızarıklık ve ıslaklık gözlenir.Bu lezyonlar zamanla kabuklaşır kedinin vücudu ellendiğinde küçük düğümcükler halinde ele gelir.
Kronik egzamada akut olaylar belli zamanda tedavi edilmesse ortaya çıkar deride renk değişmesi (kahverengi kırmızı bir renk oluşumu dikkati çeker,ilerlemelerde deride kalınlaşma ,kepeklenme ,kıllarda seyrekleşme kaşıntı ve sürtünmeden dolayı kılsız alanlar oluşmaktadır.Yaşlı ve sert tüylü köpeklerde görülen kronik seyirli egzama dorsum olaylarında kuyruktan başlamak üzere bütün sırtta kıllar seyrekleşir deri kalınlaşır ve iyileşme olanaksız hale gelir.
Kedilerde kronik egzamada kepekli bir görünümdedir ve çok zayıf hayvanlarda ortaya çıkar. Bu dönemlerde kıllar keçeleşir ve altındaki deriden kepekli bir kabuk halinde ayrıldığı görülür.
Kedi ve köpeklerde egzama vakalarında derideki farklı lezyonların görülmesi ile her zaman kesin tanı koymak olası değildir tanıda veteriner hekimin deneyimli olması önemlidir.Kaşıntı derideki ektoparazitlerle karışabilir,dermatislerle karışabilir gerekirse bölgeden alınan kazıntı numuneleri mikroskobik incelemeyi gerektirebilir.
Tedavide kesinlikle bir veteriner hekim danışılarak yapılmalıdır. Labratuvar muayeneleriyle ile bakteri,virüs ve mantar enfeksiyonlarından parazitozlardan ve kimyasal zehirlenmelerden ayırt edilmelidir.Karaciğer tahribatlarının olup olmadığına t3-t4 vs kan alınarak bakılmasında fayda vardır. Tedavide diyet önemli bir rol oynar tedavide tüm ilaçların 6-7 çeşit eksiksiz uygulanması gerekmektedir.bölgelerdeki kıllar gerekirse kesilmelidir. bu tedavilerde enfeksiyon tedavisi unutulmamalıdır son yıllarda veteriner ilaçları (yurtdışından ithal gelen)bu konuda veteriner hekimlerin elini kuvvetlendirmektedir.Non spesifik protein terapileri (otohemoterapi) otohemoterapi tedavisinde nonspesifik protein sağlanması amaçlanmaktadır,organizmada RES kamçılanarak fazla enzim salgılanması uyarılır ve böylece vejetatif sinir sistemi stimule edilir. gabiotan uygulamaları,merhemler,kurutucu tozlar,kıl dökülmesi olaylarında alkolde çözülmüş hint yağı bu köpeklerde ve kedilerde dökülmüş kılların tekrar çıkmasına çok etkilidir,inatçı vakalarda kükürt kullanımı ,kepekli durumlarda selsun yıkaması önerilmektedir,kimi vakalarda kortizon tedavisi önerilmektedir bu tedavilerde kesinlikle dikkatli bir veteriner hekim müdehalesi gerektirmektedir tedavinin başarısı hiçbir şeyin atlanmadan yapılmasına bağlıdır. Kedi ve köpeklerde egzama tedavilerinde kaşınmadan dolayı bölgenin korunması amacıyla kedi ve köpeklere elizabeth yakalığının takılmasında fayda vardır.bu tedaviler kedi ve köpekte İzmir bornova daki veteriner kliniğimizde yapılmaktadır.Kedi ve köpek,kuş ,iganua,tavşan vs hakkında veterinerizmir.com sitemizde daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.Egzama uygun tedavi ile 1-2 haftada iyileşebilir tekrar ortaya çıkma ihtimali vardır,Kronik vakaları sağaltımı inatçıdır.

Tolgay Aytar
Veteriner Hekim

TÜRKİYEDE VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİ ÜZERİNE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
Türkiyede hem hipermarketlerde hem de petşhoplar da satılan kedi ve köpek mamalarının kalitesiz olması egzama vakalarını artırmaktadır bu konuda hayvan sahiplerinin veteriner hekimlerinin önerdikleri markaları kullanmalarını açık mama kullanmamalarını tavsiye ederim.Yerli mama üreticilerinin de daha fazla arge ve daha kaliteli ham madde kullanmaları gerekmektedir.Bir mamada ne kadar daha ucuz tercihi kedi ve köpeklerde egzama,dermatit,karaciğer bozuklukları,kedilerde idrar yolu ve böbrek taşı,sistit vs hastalıklar olarak ileriki zamanlarda karşımıza çıkabilir bu konudaki maliyet daha sonra tedavi giderleri olarak yine hayvan sahiplerine yansımakta en önemlisi ise evden bir birey olarak kabul ettiğimiz hayvanlarımız bundan zarar görmektedir bu yazıyı özellikle bu konuyu vurgulamak amacıyla ele aldım.Kuş,hamster,tavşan,iguana,gine pigler içinde aynı durum geçerlidir.Hayvanlarda her şeyin başı sağlıklı beslenmeden geçmektedir.Biz veteriner hekimler olarak hastalarımızı her zaman sağlıklı olarak görmek istiyoruz ve bu konuda görevimiz uyarmak aydınlatmaktır.Son yıllarda hatalı yanlış kedi ve köpek mamalarının kullanımı sonucu kliniğimize inanılmaz dermatit allerjen egzama vakası gelmektedir.Bütün bu oluşumlar yanlış beslenmeden kaynaklanmaktadır.Bu konuda kedi ve köpek mamalarındaki gümrük vergilerinin ve kdv nin düşürülmesi gerekmektedir Türkiye deki hayvan sahipleri de avrupada ve dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi kaliteli mamaya dünya normlarındaki fiyatlarla ulaşabilmelidir.Bu sektör lüx sektör olmaktan çıkarılmalı bakış değişmelidir bunun bir ihtiyaç ve gereklilik olduğu düşünülmelidir.İnsan sektöründeki ilaç vs fiyatlar düşerken hayvan sektöründe hala zamlar devam etmektedir bu konuda hayvan sahiplerinin ve veteriner hekimlerin birleşerek güç birlikteliği oluşturmaları gerekmektedir.Bu sektörde üretilen kdv ve gelir kaynağının da olduğunun çeşitli platformlarda tartışmaya açılması gerekmektedir bu konudaki kedi köpek besliyorsa masrafını karşılasın inanışının yıkılması gerekmektedir bu bir sosyallik ve bir ihtiyaç olduğu toplumların hayvan bakarak çiçek bakarak gelişebileceği unutulmamalıdır.Yoksa bugünkü ortam oluşur birbirini sevmeyen toplumlar bizim gelişmişliğimiz evlerimizdeki balkonlardaki çiçeklerimizin olması hayvana değer verme ile olur hayvana değer vermeliyiz ki insana değer verelim bu konudaki sıkıntının aşılması eğitim ve desteklerle olur.Dünyada hayvan sağlığı ile ilgili o kadar güzel ilaçlar çıkıyor (yeni moleküller)ama uygulanabilir fiyatı Türkiye gerçeği ile zorlanılmaktadır bu konuda gerekirse gümrük verğileri vs kesinlikle indirime gidilmelidir.Aynı şekilde süt ve et üretimimizde hala bir sağlıklı bir politikamız yoktur hep üreticilerimiz mağdur edilmiştir hala ithal et bu ülkeye sokuluyorsa bu bizim ayıbımızdır.sağlıklı nesiller et süt vs protein almalıdır yoksa ayküsü düşük bir toplum olarak kalmaya mahkumuz kaliteli veteriner hekimler yetiştirmeliyiz yanlış hatırlamıyorsam 20 nin üzerine çıktı Almanya Fransa vs da veteriner hekim fakülte sayısı 3-4 ,yurt dışında veteriner hekimlik mesleği bu kadar üretime tabi değil bir ülkenin çok ressamı,çok öğretmeni vs olabilir ama çok veteriner hekimi olma lüxü yoktur bu bir maliyeti yüksek bir alan ve yapılan hataların bedellerini toplumların ağır ödeyeceği bir meslektir en iyi veteriner hekimlerimiz kedi köpek eğzotik alanda (ultrason kullanabilen,yabancı dil bilen,araştırıcı,mikroskop kullanan,röntgen okuyan,yayın takip eden,uzmanlaşanlar vs) bundan 20 yıl önce eğzotik alanda veteriner hekimlik yapacağımı söyleseler gülerdim buda ülkemizin hayvancılık politikasının yanlışlığını göstermektedir.Veteriner hekimlik dikkatli ve uzun yıllar yapılması noterler gibi olması gereken bir meslek örğütü yapısına kavuşturulmalıdır.Veteriner hekimlik alanına dikkat edin her yerde et,süt,balık,yem,ilaç,tavuk,yumurta,peynir,yağ vs inanılmaz büyük bir alan ve hepside toplum sağlığı ile ilğili bölümler bir sucuk sosis yarım kilosu 1250 tl olabilir mi ? bu konulara değinmek istedim teşekkür ederim…….
Tolgay Aytar
Veteriner Hekim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpeklerde Egzama Tedavi ve Belirtiler Otohemateropi/Veteriner Hekimlik Mesleği Üzerine Güncel Yaklaşımlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Tolgay AYTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Yazıları
► Kedi Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtiler ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Avrupada Veteriner Hekimlik PDF Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Abd Uygulaması; Akredite Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Hayvan Refahı ve Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kedi ve Köpeklerde Onkolojik (Kanser) Cerrahi ve Tedavi Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpeklerde Egzama Tedavi ve Belirtiler Otohemateropi/Veteriner Hekimlik Mesleği Üzerine Güncel Yaklaşımlar' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:50
Top