2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Sonrası Depresyonu
YAZI #6798 © Yazan Uzm.Psk.Gizem KARAKAŞ | Yayın Aralık 2020
Annelerin doğumdan sonra annelik sendromu, annelik hüznü bir başka deyişle “baby blues” olarak adlandırılan karmaşık duyguların eşlik ettiği bir süreci deneyimlemesi beklenmedik olsa da oldukça yaygındır. Annelik hüznü yeni bebek sahibi olan annelerin %80’inde görülmekte ve yoğun üzüntü ve kaygının iki hafta içinde belirtilerin yavaş yavaş azalmasıyla son bulmaktadır. Ancak doğum sonrası depresyonu söz konusu olduğunda durum biraz daha güçleşir.

Doğum sonrası depresyonu babaları da etkisi altına alabilir. Bebek sahibi olan babaların da kendilerini üzgün, yorgun, tükenmiş, bunalmış hissettikleri ve annelerinkine benzer semptomlar yaşadığı durumlar gözlenebilir.

Doğum sonrası depresyon bebek dünyaya geldikten hemen sonra belirti gösterebileceği gibi, birkaç hafta hatta birkaç ay sonra ortaya çıkabilir.

Doğum Sonrası Depresyonu Semptomları
Ruh halindeki ani değişimler
Kronik yorgunluk ve ağrılar
Nedeni anlaşılamayan ağlama atakları
Bebekle bağ kurmada güçlük
Bebekle yalnız kalmaktan korkma
Sosyal izolasyon
Yeme düzeninde değişiklik (Her zamankinden az ya da çok yemek tüketimi)
Uykusuzluk veya çok fazla uyuma
Enerji kaybı
Zevk alınan aktivitelere karşı azalan ilgi
Yoğun sinirlilik ve öfke hali
İyi bir anne olmadığına dair endişe
Umutsuzluk
Değersizlik, utanç, suçluluk veya yetersizlik duyguları
Hafıza, konsantrasyon ve karar verme becerisinde azalma
Huzursuzluk
Şiddetli kaygı ve panik
Annenin kendine veya bebeğine zarar verme düşünceleri
Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri
Doğum sonrası depresyonu çok önemli bir duygudurum bozukluğudur ve ciddiye alınarak en kısa zamanda tedavi için bir uzmana başvurulmalıdır. Tedavisinde genellikle ilaç ve psikoterapinin kombine olarak ilerletilmesi önerilir.

Alınabilecek Önlemler
Depresyon öyküsü olan bireylerin hamilelik sürecinde doktorlarını bu konuyla ilgili bilgilendirmeleri ve mümkünse hamilelik sırasında psikoterapiden yararlanmaları işlevsel bir önleyici tedbir olabilir.

Henüz doğum gerçekleşmeden bebeğin bakım ve gelişim sürecinde aktifleşecek destek sistemlerinin belirlenmesi ebeveyn adaylarının üzerindeki baskıyı azaltarak belirsizliğin ortadan kalmasına yardımcı olacaktır.

Doğru beslenme ve egzersiz serotonin salınımı için önemlidir. Dolayısıyla hamilelik esnasında bu konulara özen göstermek, doğum sonrası sürece uyumluluğu arttırabilir.

Sosyalleşmek ve iletişim kurmak cazip gelmeyebilir ancak sosyal izolasyon durumu daha da zora sokmaktadır. Bu nedenle aile ve yakın arkadaşlarla vakit geçirmek, bebek sahibi olan ailelerle tanışıp yeni ilişkiler kurmak iyi hissetmenizde etkili olabilir.

Kaynaklar

https://www.healthline.com/health/depression/postpartum-depression#tips

https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/postpartum-depression

https://www.apa.org/pi/women/resources/reports/postpartum-depression
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem KARAKAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem KARAKAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem KARAKAŞ'ın Makale ve Yazıları
► Doğum Sonrası Depresyonu Psk.Dilek KILIÇ
► Doğum Sonrası Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► Doğum Sonrası Depresyonu Ne Zaman Yaşanır? Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doğum Sonrası Depresyonu' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Panik Bozukluk Aralık 2020
◊ Depresyon Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:08
Top