2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Vermeyi Kolaylaştıracak 5 Öneri
YAZI #6829 © Yazan Dyt.Çağla DAĞ | Yayın Ocak 2021
Kilo vermek kararlılık ve istikrar gerektiren bir “süreç”. Bu süreçte mutlaka diyetisyen kontrolünde, size özel olarak hazırlanmış beslenme planları ile ilerlenmeli. Bu yazıda sizlere diyet yerine geçmeyecek fakat sağlıklı alışkanlıklar edinmenizi sağlayabilecek 5 öneride bulunacağım.
1-Yemek biter bitmez sofradan kalkın
Sevdiklerimizle uzun uzun oturmak ve sohbet etmek elbette ki çok keyifli. Fakat bu sohbetin yeri sofra olunca işler biraz değişiyor. Yiyecekler önümüzde durunca bir süre sonra tok olmamıza rağmen küçük küçük atıştırmalara başlıyoruz. Üstelik bunu sadece psikolojik olarak ya da alışkanlıktan da yapmıyoruz. Vücudumuz yemeği gördüğü, kokusunu aldığı süre boyunca hormonlar salgılayarak bizi yemeye itiyor. Ne kadar yediğimizi ise ancak kalktığımızda fark edebiliyoruz. Bunun önüne geçebilmek için doyar doymaz sofradan kalkmak en iyisi.
2-Sofraya tencere/servis tabağı getirmeyin
Yemeği sofrada servis etmek toplumumuzda sık rastlanan bir alışkanlık. Bu durum ikinci tabağa ulaşımı kolaylaştırdığı için kalori alımını arttırıyor. Aslında bir tabakla doyacakken önümüzde duran servis tabağındaki ya da tenceredeki yemeği bitirmeye çalışabiliyoruz. Sofraya sadece yiyeceğimiz kadar yemeği taşımak bu durumun oluşmasını önleyebilir.
3-Yemeğe birkaç dakika ara verip yanınızdakilerle konuşun ya da her lokmadan sonra çatalı bırakın
“Yemek yerken konuşulmaz!”, “Yemekle oynanmaz!” diye uyarılarlarla büyüdük. Ama bugün bu uyarılar geçerliliğini yitiriyor. Tam tersi yemekleri çok çiğnemeden, hızlıca yemek yerine yavaş yavaş, keyif alarak, uzun uzun çiğneyerek yemek çok daha sağlıklı. Bu şekilde yemek hem sindirime yardımcı olacak hem de doyma hissinin beyne ulaşması için bize zaman kazandıracak.
4-Yiyecek alışverişine liste ile ve tok karna çıkın
Bir araştırmaya göre Amerika’da süpermarket alışverişlerinin %62’sini plansız alışverişler oluşturuyor. Ülkemizde de benzer bir oranı saptamak bence mümkün. Marketlerin dizaynı, ürünlerin rengi, kokusu, ambalajları insanları daha fazla tüketmeye yönlendiriyor. Üstüne bir de karnımız aç olunca “gözümüzün dönmesi” ve ihtiyacımız olan olmayan her şeyi almamız kaçınılmaz oluyor. İhtiyaç listesi hazırlayarak, tok karna alışverişe çıktığımızdaysa bu tuzaklara düşme olasılığımız azalıyor.
5-Meyve alırken küçük olanları seçmeye özen gösterin
Vitamin-mineral deposu, posa kaynağı, antioksidan olan meyve elbetteki sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez unsuru. Fakat meyve yerken de miktarı ayarlamak, aşırıya kaçmamak önemli. Çok fazla meyve tüketimi aşırı şeker ve kalori alımına neden olabilir.
Diyetisyen Çağla Dağ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağla DAĞ Fotoğraf
Dyt.Çağla DAĞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Çağla DAĞ'ın Yazıları
► Kilo Vermeyi Sağlayan Yiyecekler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Kilo Vermede Zorluk Çekenlere 18 Altın Öneri? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Zayıflatan 40 Altın Öneri Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Sezonuna Özel 10 Öneri Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kilo Vermeyi Kolaylaştıracak 5 Öneri' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:37
Top