2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Kayması Fizik Tedavi Etkileri | Spondilolistezis Nedir?
YAZI #6894 © Yazan Fzt.Abdulkadir TURAN | Yayın Ocak 2021
Bel Kayması (Spondilolistezis) Nedir?

Spondilolistezis, bir omurun altındaki omurun üzerinden öne doğru kaydığında meydana gelir. Bel kayması ya da Spondilolistezis fizik tedavi programı, 2 ana nedenden dolayı bel kaymasının tedavi etmenin en etkili yollarından biridir: (1) Omurganızı destekleyen kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Bu şekilde omurgaya binen yük azalır ve iyileşme hızlanır. (2) omurganızı nasıl güvende tutacağınızı ve daha fazla ilerlemesini nasıl önleyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Spondilolistezisin birkaç türü ve nedeni vardır;

Konjenital spondilolistezis, bozukluğun doğumda mevcut olduğu anlamına gelir. Omurganın arkasındaki kemik destekli omurga yapısında kırık gibi bir kusur oluştuğunda ismik spondilolistezis meydana gelir.

Dejeneratif spondilolistezis daha yaygındır ve sıklıkla dejeneratif disk hastalığı ile ilişkilidir, burada diskler (örneğin, yaşlanmanın etkileri nedeniyle) direncini yitirir.

Spondilolistezis nasıl gelişebilir?
Bel (lomber) omurga, vücut ağırlığınızın çoğunu istirahatte ve aktivite sırasında taşır, yükü emer ve dağıtır. Bunu görevi yaparken bir çok yönden baskılara maruz kalır. Başka bir deyişle, bel omuriliği vücut ağırlığını taşırken ve yükü emerken, aynı zamanda farklı yönlerde hareket eder (örneğin, gövde dönüşleri, öne doğru eğilme). Bazen bu kombinasyon, omurda ve destekleyici yapılarında aşırı baskıya neden olur ve bir omurga altındaki omurganın üzerinden öne doğru kaymasına neden olabilir.

Spondilolistezin derecelendirilmesi
Doktorlar, beş tanımlayıcı kategori kullanarak bir spondilolistezisin ciddiyetini “derecelendirir”. Bel kaymasını değerlendirirken doktorunuzun göz önünde bulundurduğu birkaç faktör olmasına rağmen, derecelendirme ölçeği (aşağıda), bir omurga cismin alttaki omurga üzerinde öne doğru kaydığını temel alır.

I Derece :% 25’ten az kayma
II Derece :% 25 ila% 49 kayma.
III Derece :% 50 ila% 74 kayma.
IV Derece :% 75 ila% 99 kayma.
V Derece : Altındaki omurdan öne doğru düşen omur. Bu, en şiddetli bel kayması türüdür ve spondiloptoz olarak adlandırılır.

Bel Kayması Fizik Tedavi Etkisi | Spondilolistezis Tedavisi

Pasif Bel Kayması Fizik Tedavi Yöntemleri

Derin doku masajı: Bu teknik, oluşan spazmları ve kronik kas gerginliğini hedef alır. Fizyoterapistlerimiz, belinizin yumuşak dokularındaki (bağlar, tendonlar, kaslar) gerilimi serbest bırakmak için doğrudan ağrı bölgesine müdahale eder.

Sıcak terapi: Fizyoterapistlerimiz, sıcak ve soğuk terapiler arasında geçiş yapacaktır. Sıcak uygulamaları kullanarak hedef bölgeye daha fazla kan ulaştırmaya çalışılır. Çünkü artan kan akışı o bölgeye daha fazla oksijen ve besin getirir. Kas spazmlarının oluşturduğu atık yan ürünleri çıkarmak için de kana ihtiyaç vardır. Böylece kan akışı arttıkça iyileşme de hızlanır.

Soğuk terapi, kriyoterapi olarak da adlandırılır, dolaşımı yavaşlatır, iltihabı, kas spazmlarını ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Hedef bölgeye soğuk bir paket yerleştirilir ya da buz masajı uygulanabilir. Diğer bir kriyoterapi seçeneği, dokuları soğutan florometan adı verilen bir spreydir. Soğuk terapiden sonra, fizyoterapistlerimiz etkilenen kasları germek için uygulamalar yapacaktır.

TENS (transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu): Bir TENS makinesi, kaslarınızı değişken (ancak güvenli) elektrik akımı yoğunluklarıyla uyarır. TENS, kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olur ve vücudunuzun doğal ağrı kesicileriniz olan endorfin üretimini artırabilir. Fizyoterapistlerimiz kullandığı TENS ekipmanı nispeten büyüktür. Bununla birlikte, “evde” kullanım için daha portatif bir makine de mevcuttur. İster büyük ister küçük olsun, bir TENS ünitesi yardımcı ve destekleyici bir tedavi yöntemidir.

Ultrason: Kan dolaşımını arttırarak, kas spazmlarını, krampları, şişliği, sertliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Bunu kas dokularınızın derinliklerine ses dalgaları göndererek , dolaşımı ve iyileşmeyi artıran hafif bir ısı oluşturarak yapar.

Aktif Bel Kayması Fizik Tedavi Yöntemleri
Spondilolistezis fizik tedavi ‘nin aktif bölümünde, fizyoterapistlerimiz size esnekliğinizi, gücünüzü, core (karın kuşağı kasları) stabilitenizi ve hareket açıklığınızı geliştirmek için çeşitli egzersizler öğretecektir. Bel kayması fizik tedavi programınız, sağlığınız ve geçmişiniz dikkate alınarak kişiselleştirilir. Egzersizleriniz, Bel kayması (spondilolistezisi)olan başka bir kişi için uygun olmayabilir.

Gerekirse, duruşunuzu nasıl düzelteceğinizi ve ergonomik ilkeleri günlük aktivitelerinize nasıl dahil edeceğinizi öğreneceksiniz. Bunların tümü fizik tedavinin “kendi kendine bakım” veya “kendi kendine tedavi” yönünün bir parçasıdır: Fizik tedavi yoluyla, vücudunuza daha iyi bakmanızı sağlayan iyi alışkanlıklar ve ilkeler öğrenirsiniz.

Fizyoterapistlerimiz ayrıca sizin için kişiselleştirilmiş bir egzersiz programı önerecektir. Bu, sırt ağrınızın tekrarlama olasılığını azaltmaya yardımcı olur ayrıca genel sağlığınızı iyileştirir. Bel kayması fizik tedavi için, fizyoterapistlerimiz karın çevresi ve kalça ve diz çevresi kaslarının güçlendirmesini önerecektir çünkü bu kas gruplarının her ikisi de bel desteği için çok önemlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Abdulkadir TURAN'ın Makale ve Yazıları
► Bel Kayması (Spondilolistezis) Prof.Dr.Özgür ÖZDEMİR
► Lomber Spondilolistezis ve Skolyoz (Bel Kayması) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Kamil YILMAZ
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Umut PAKSOY
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Bazı Fizik Tedavi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bel Kayması Fizik Tedavi Etkileri | Spondilolistezis Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:54
Top