2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travma Sonrası Stres Bozukluğu
YAZI #6915 © Yazan Uzm.Psk.Nalan ÖZGÜR TAŞÖREN | Yayın Şubat 2021
Ruhsal ve fiziksel olarak insan varlığına farklı türlerde tesir eden, sarsan, yaralayan çeşitli olaylar için travma kavramı kullanılmaktadır. Bireylerin yaşadıkları travmatik olaylar pek çok sayıdadır. Onlardan birkaçı şöyledir; savaşlar, göçler, zorunlu göçler, olumsuz koşullarda toplama kampında kalmak, cinsel istismar, doğal afetler, ağır yaralanmalar, fiziksel şiddet görmek ve trafik ve uçak kazaları gibi.
Travmatik olay bireylerin yaşadıkları objektif tehdit ile kişisel olarak durumla mücade edebilme yetisindeki hayati dengesizliktir. Yani, travmatik olaylar bireylerin olaylarla baş etmedeki yetilerini ketleyerek bireylerin çaresiz ve korku duygularını deneyimlemelerine neden olmakta ve sonuç olarak bireyler bu durumlar karşısında kendi zayıflıkları ile karşı karşıya gelmektedirler.
Peki travma sonrası stres bozukluğunda ne gibi belirtiler yer alır kısaca değinelim;
• uykusuzluk,
• kabuslar,
• olayla ilgili anıların rahatsız edici biçimde sık sık hatırlanması,
• sürekli olarak olayın tekrarlanacağı korkusu ve bu nedenle diken üstünde hissetme,
• kolay irkilme,
• çabuk sinirlenme,
• gelecekle ilgili plan yapamama,
• yabancılaşma (başkaları beni veya yaşadıklarımı anlamıyor hissi),
• olayı hatırlatan durumlarda huzursuz olma ve bu durumlardan kaçınma görülür


Bu belirtiler kişilerde yaşanan travmatik olayı izleyen günlerde görülüp 1-2 hafta içerisinden kendiliğinden geçebildiği gibi kimi durumlarda aylarca,yıllarca etkilerini gösterebilmektedir. Bu süreçte bir uzman desteğine başvurmak önemli olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nalan ÖZGÜR TAŞÖREN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nalan ÖZGÜR TAŞÖREN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nalan ÖZGÜR TAŞÖREN'in Yazıları
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Arzu BEYRİBEY
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Travma Sonrası Stres Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Motivasyon Şubat 2021
◊ Sosyal Kaygı Bozukluğu Şubat 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:04
Top