2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Yarım Bırakıyoruz?
YAZI #6918 © Yazan Uzm.Psk.Nalan ÖZGÜR TAŞÖREN | Yayın Şubat 2021
YARIM KALMIŞLIKLAR
Gerçeklerle yüzleşmekten kaçınma
Tamamlayamamanın başka bir sebebi ise gerçeklikle yüzleşmekten kaçınmaktan kaynaklanır. Kişi, hedefe ulaşmadığı sürece her şey mümkünmüş gibi algılar. “Özellikle gerçek kapasitemizi öğrenmekten kaçınıyoruz” diyor Psikolog ve Davranış Bilimci Jane B. Burka ve Lenora M. Buen. “Bu kurnazlık, özellikle mükemmeliyetçi kişilerin çok zeki ve sınırsız bir güce sahip oldukları fikrine inanmaya devam etmelerini sağlıyor.” Bu durum kişinin narsisistik bir bakış açısıyla üzüntüleri engellemesinin, mükemmel olduğu fikrine inanmasının ve kendini korumaya devam edebilmesinin bir yolu.

Amaçsızlık veya fazla değer biçme hali
İş arkadaşınız ilerisi için başka planları olduğunu söylüyor ve bir yıl sonra onu hiçbir değişiklik olmadan olduğu yerde sayarken mi görüyorsunuz? Veya dosya yığınları arasında kalmış ve birini bile tamamlayamayan biri mi var? İş hayatında bir projeyi bir türlü bitirememek çok büyük bir sorundur. İşyeri koçluğu alanında uzman olan Psikanalist Cégolène Colonna, “Bu durum arzu ve amaç arasındaki karışıklıktan meydana gelir” diyor. “Bazen kişinin becerilerinin iyi değerlendirilmemesinden kaynaklanabileceği gibi, bazen de işletmenin pozisyon hakkında net sınırlarının olmaması sorunun kaynağı olabilir.” Hangi sorumlulukların size ait olduğunu ve hangilerinin ait olmadığını ayırabilmek bu yüzden önemlidir. Aksi halde kişi üstlendiği işin altından kalkamayabilir ve başarısız bir çalışan olarak algılanmaya başlar. Bu da kişinin kendine olan güvensizliğini daha da artırır.
Ölümden kaçma
Psikanalistlere göre bir şeyin bitme fikri kişiye ölümü çağrıştırır. Ayrılıkla ilgili deneyimlerimizi bize yeniden hatırlatır. Bu durum, kastrasyon anksiyetesi olarak adlandırılır. Başka bir işe geçip ilerleyebilmek için önce elimizdeki projeyi bitirip onunla bağımızı kesmemiz gerekir. Sütten kesilme, anne yoksunluğu, ebeveynden ayrılma gibi erken dönemde yaşanan ayrılık deneyimlerine direnip zorlu zamanlar geçiren kişilerde bu tür anksiyete görülebilir. Bu anlamda travma yaşamış kişiler radikal kaçış yolları ararlar. Bu açıdan ele alındığında tamamlamama hali kayıptan kaçınmanın bir yoludur. Ama aynı zamanda zamanı erteleme başka bir şeye başlamak için bir geçiş de olabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nalan ÖZGÜR TAŞÖREN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nalan ÖZGÜR TAŞÖREN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nalan ÖZGÜR TAŞÖREN'in Yazıları
► Terapi Neden Yarım Bırakılmamalı Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Yarım Bırakıyoruz?' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Motivasyon Şubat 2021
◊ Sosyal Kaygı Bozukluğu Şubat 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:48
Top