2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ders Başarılarınızı Artırmanız İçin 4 Strateji
YAZI #6957 © Yazan Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN | Yayın Nisan 2021
Sevgili öğrenciler, başarı odaklı stratejileri artırarak öğrenme üzerinde uzun vadeli bir etki sağlamak mümkün. Uzun vadede ders başarınızı artırmak için uygulayabileceğiniz bazı teknikler var.

1- Beyninize Açıklayın

Öğrencilerinizi etkili öğrenme teknikleri geliştirme sürecine dahil edebileceğiniz bir “beyninize açıklayın” tekniğinin olduğunu biliyor muydunuz? Kendilerini; ne istedikleri ve hedefleri doğrultusunda açıklamayı tercih eden öğrenciler öğrenme adımlarında kafalarından neler geçtiğini ve bu süreçte neler yaptıklarını tanımlayabilir. Bu strateji, etkili öğrenimde ve eğitim hayatında profesyonel başarının bir özelliği olan üst biliş ile ilgilidir.

• Öğrenmekte zorlandığınız bir bilgiyi sesli olarak kendi kendinize anlatarak öğrenebilirsiniz
• Hatalı bir soru çözümü varsa ve nerde hata yaptığınızı anlamak istiyorsanız soruyu ve soru çözümünü sesli bir şekilde kendi kendinize anlatın. Hatanızı böyle fark edebilirsiniz.
• Soruların çözülmüş örneğini sesli bir şekilde kendinize anlatın. Böylece zorlandığınız soru tiplerini kavrayabilirsiniz.

2- Öğrenirken Ara Verin

Tek bir alanda sıkışıp öğrenime çok uzun süre odaklanmanız öğrenmeyi zorlaştırmaktadır. Mola vermemenin sonucunda uyuşukluk ve can sıkıntısı davranışlarınıza yansıyabilir. Ders çalışırken her 20 dakikada bir veya daha fazla 2-5 dakikalık kısa aralar verebilir, kendinize hareket etme fırsatı vererek öğrenmeniz için motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

3- Çalışma Programları Hazırlayabilirsiniz

Zaman planlaması ile yapacaklarınızı listelemek motivasyonunuzu artıracaktır. Bununla birlikte kendiniz için fazladan zaman ayırıp bu vakti tekrar ve kontrollerle değerlendirmenizi öneriyoruz. Yeni bir konu öğrenilmeden önce beynin; bir önceki içeriğin 7 ila 9 kez tekrar edilmesine ihtiyacı vardır.

4- Öğrendiklerinizi Arkadaşlarına Öğretin

Yakın zamanda öğrendiklerinizi çevrenize anlatma fırsatı bulmanız bilgilerin hafızanızda kalmasını sağlayabilir. Örneğin öğretmenler; öğrencilere derse hazırlıklı gelmelerini söylediklerinde öğrenciler; konuyu anlamak, anahtar noktaları tespit etmek ve sınavlarda yüksek puanlar almak için arkadaşlarına danışma, fikir alma ve onlarla çalışma eğilimindedir. Araştırmacılar bu eğilimi “The Protégé Effect” (çete etkisi)” olarak adlandırıyor. Arkadaşlarınız arasında gruplar kurmanın ve grup üyelerinin birbirlerine dersin bir bölümünü öğretmesinin; sizleri motive etmek için iyi bir strateji olduğunu düşünüyoruz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burçin DEMİRKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN'ın Makaleleri
► Verimli Ders Çalışma Psk.M.Enes İMERT
► Nasıl Ders Çalışılır? Psk.Armağan ADANAR
► Ders Çalışma Alışkanlığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuğum Ders Çalışmıyor! Psk.Hayriye ÖZCAN
► Hatalarımızdan Ders Çıkarabilmek… Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Ders Çalışmak Ama Nasıl? Psk.Armağan ADANAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ders Başarılarınızı Artırmanız İçin 4 Strateji' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadın Erkek İlişkisi Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:23
Top