2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Dönemindeki Çatışmayı Anlamak
YAZI #7203 © Yazan Uzm.Psk.Celal SAYIN | Yayın Eylül 2021
Ergenlik, bir birey olma mücadelesi vermektir. Bu yolculukta ciddi çatışmalar yaşanmaktadır. Çocukluk döneminde anne babaların birey üzerinde etkisi ve kontrolü fazlayken ergenlikle birlikte süreci yönetmek aileler için çıkılmaz bir hal almıştır.

Ailelerin sorun olarak dile getirdiği, beni dinlemiyor, kurallara uymuyor, ders çalışmıyor, sorumluluk almıyor, her şeye itiraz ediyor dediği aslında ergenin kendini ifade etmeye çalıştığı, kimliğini güçlendirme fırsatı bulduğu sağlıklı tepkilerdir. Ailenin rolü bunları bastırmak değil, doğru iletişim stratejileriyle yönetebilmek olmalıdır.

Toplumsal olarak birey olmanın önemini daha yeni anlamaya başladık. Anne-balara da haksızlık etmemek gerekiyor. Ebeveynler günümüz ergenlerin yaşadığı süreçleri kendileri şu an ki gibi yaşamadıkları için bizim zamanımızda ergenlik yoktu, bunlar çok şımarıyor şeklinde tepkiler göstererek ergenlik sürecini anlamakta ve yönetmekte zorlanıyorlar.

Ergenlik dönemine denk gelen; bir gruba ait olma ihtiyacı (aileden uzaklaşma), lise ve üniversite giriş sınavı (kaygı), benlik algısı (çirkinim, kiloluyum), duygusal ilişkiler (sevilmiyorum), meslek seçimi (karasızlık) gibi süreçler bilişsel olarak sağlıklı karar vermede henüz tam olarak gelişmemiş ergenleri ve aileleri için zorlayıcı olmaktadır.

Ailelerin, ergenliğin zor ve karmaşık bir süreç olduğunun bilincinde olması oldukça önemlidir. Ergenlik sürecinde ergenle çatışma konusu ne olursa olsun ben seninleyim, sana güveniyorum, yaşamında seninle birlikte olacağım düşüncesini hissettirme çok önemli bir destek olacaktır.

Ergen terapisi sürecinde; ergen terapisti/ergen Psikoloğu olarak; ergenlerin sorunlarını anlaması, kendilerini doğru bir şekilde ifade etmesi, kendini ve çevresini tanıması, ilgi ve yeteneklerini fark etmesi, ebeveynleriyle ilişkiler kurması, duygu-düşünce ve davranışlarını fark etmesi ve yönetmesi, zorlu yaşam olaylarına karşı dayanıklılığını arttırması yolunda onların dünyasından bakarak profesyonel bir bakış açısıyla farklı seçenekler sunarak fayda sağlanmaktadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Celal SAYIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Celal SAYIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Celal SAYIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Dönemindeki Çatışmayı Anlamak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cas Testi Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:15
Top