2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnsan Kendini Nasıl Sever ?
YAZI #7308 © Yazan Uzm.Psk.Evrim DURSUN | Yayın Ocak 2022
İNSAN KENDİNİ NASIL SEVER? ,ÖZTERAPİ

Bu sorunun cevabı bulanık bir çoğumuz için. Keşke hemen verebilecek cevabımız olsa. Ama size başka birini nasıl seveceğinizi sorsam herhalde hemen cevap verirdiniz. Çünkü bize kendimizi değil, başkalarını nasıl seveceğimiz öğretiliyor. Biz de esas olan sevgiyi kendimize değil, dışarıya verdiğimiz için hep dışarda arıyoruz.
Ne zaman seans odasında bir danışanıma bu soruyu sorsam arkasından bir sessizlik gelir. Öylece bakarız boşluğa birlikte. Çünkü muhtemelen danışanım bu soruyu ilk defa duyuyordur. Şimdiye kadar hiç sormamıştır kendine. Bu sessizlik keyifli bir yolculuğun başlangıcıdır aslında. Kendini tanıma ,kendini bilme ve sevme yolculuğu.
Bu yolculuk güçlü bir kişiliğin oluşmasını sağlayan 3 temel faktör üzerine kuruludur. Özsaygı ,özdeğer , özsevgi. Aslında bu üç faktör çocukluktan itibaren anne baba tarafından gelişimi sağlanması ve desteklenmesi gereken şeylerdir. Fakat anne babamız da kendi anne babalarından bunların oluşumu için yeterli desteği alamamışlarsa bize aktaramayacaklardır. Çocuklukta ortaya çıkan bu eksiklik yetişkin hayatımızda ihtiyacımız olan saygıyı ,değeri ve sevgiyi çevremizdeki insanlara vermemize ve bunun karşılığında gelebilecek olanlarla beslenmeye çalışmamıza neden olur. Yani hayatımızın odağı kendimiz değil, çevremizdeki insanlar olur. Onlardan gelebilecek onaylara o kadar muhtaç oluruz ki aslında ne hissettiğimizi ya da belirli bir anda neye ihtiyaç duyduğumu unuturuz. Gerçekte kendi isteklerimizi mi ,yoksa çevremizden takdir getirecek şeylerin mi peşinde koşuyoruz. Odağımız dışarısı oldukça hayat ile aramıza da bir perde girer. Maske ile yaşamaya başlarız. Dışardan gelecek onay için yaptığımız her davranış ,maskenin yüzümüze iyice yapışmasına benliğimizi ele geçirmesine sebep olur.Sonuçta derinden bir tatminsizlik ,kendini unutmanın verdiği bir mutsuzluk ve keder kaplar içimizi.
Şanslı ve aynaya bakmaktan korkmayanlar kendini bir terapistin odasına atar. Eğer o oda benim odamsa orda özterapi başlar. Önce danışanımla onu seansa getiren sebepleri konuşuruz. Sonra yapacağımız farklı teknik ve yöntemlerle çocuklukta oluşması gereken ama geç kalmış bir mekanizma olan özterapi de siyam üçlüsü olarak adlandırdığımız özsaygı,özdeğer ve özsevgi mekanizmasını yeniden inşa ederiz.
Maskeler yavaş yavaş ortadan kalkar ve kendi hayatınızın merkezinde olursunuz. İsteklerinizi ve yalın düşünce ve duygularınızı fark etmeniz ruhunuzun üzerinde cansuyu dökmek gibidir. Yeniden ve yeniden yeşerirsiniz.


Uzm.Psk.Evrim Dursun.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Evrim DURSUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Evrim DURSUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi42 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Evrim DURSUN'un Yazıları
► Ruhsal Olarak Sağlıklı İnsan Nasıl Olur? Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İnsan Kendini Nasıl Sever ?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:09
Top