2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travmayı Aşmak ve Emdr Terapisi
YAZI #7217 © Yazan Uzm.Psk.Evrim DURSUN | Yayın Ekim 2021
TRAVMA VE EMDR TERAPİSİ

İnsan olmak demek hayatın bir ya da birkaç alanında illa ki travmaya maruz kalmak demektir. Bu bazen çok sevdiğimiz birinin kaybı ,göç ya da en yakınlarımızın bize yaptığı fiziksel ya da duygusal istismar olabilir. Üstelik Travma illa çok büyük bir yaşam olayı olmayabilir. Erken çocukluk döneminde öğretmenimizin sınıfta herkesin içinde bize bağırması da aslında o küçük savunmasız çocuk için bir travmadır.
Hayatımızın bir döneminde yaşadığımız ve stres yükü baş edebileceğimizden fazla olan olaylar, bazen beynimiz tarafından sağlıklı işlenemez. Bu tür olaylar beynimizin sağ lobunda (hemisferinde) kalır. Acı verici bir olayın ,travmanın etkisi hayatımızın farklı alanlarında işte, özel hayatımızda ,sosyal hayatımızda yakamızı bırakmaz. Biz farkında değilizdir ama travmatik anılar hep ensemizdedir. Bazen yetersiz ,bazen çaresiz bazen de değersiz hissetmemize sebep olurlar.

Geçmişin acı veren hatıraları ve onların etkilerinden kurtulmak mümkün desem ,ne düşünürsünüz ?
1989 yılında ABD ‘de henüz genç bir doktora öğrencisi olan Francine Shapiro tarafından bulunan EMDR terapisi tam olarak bunu yapıyor. Burada kastettiğim yaşadığımız acı olayları beynimizden tamamen silmek değil. Çünkü bu mümkün değil. Ama EMDR ile bu anının bize rahatsızlık vermesini ve gelecekte yaşadığımız olaylarda benzer hisler yaşamamızı önleyebiliriz.
EMDR Terapisi ,göz hareketleri ile duyarsızlaştırma işlemi yapar. Terapi sırasında travmaya ait işlenmemiş parçalar göz hareketleri ile beynin her iki yarım küresinde işlenir. Sol yarım kürede işlenmiş anıya ait çıkarımlar yaparak, o travmatik anının kişiye verdiği duygusal rahatsızlık ortadan kalkar. Bu yöntem uzun yıllardır dünyanın bir çok yerinde ve ülkemizde uygulanıyor. Üstelik sadece geçmiş olumsuz anılarınız için değil, gelecekte karşılaşabileceğiniz ama kendinizde yeterli gücü bulamadığınızı düşündüğünüz olaylarda da EMDR Terapisinden faydalanabiliyoruz. Uçağa binme korkusu, sınav kaygısı, asansör korkusu ve daha bir çok sorunda etkisi araştırmalarla kanıtlanmış.
Hayatı tümüyle kontrol etmemiz imkansız ve travmatik anısı olmayan insan yok. Yüzleşemediğimiz travmalar beynimizin sağ lobunda kaldığı için bazen beynimizin sol lobunda bulunan dil bölümünde kaydedilemeyebilir. O zaman onları dillendirmek ,anlatmak da bizim için çok güç olur. Varlığını biliriz, o yükü sırtımızda taşırız ama nasıl çözeceğimizi bilemeyiz. Dilerim bu yazı buna bir kapı açar. Yani diyorum ki çözüm var!
Kaliteli ve konforlu bir ruhsal hayat, bizim kendimize olan sorumluluğumuzdur. Gelin önce kendimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirelim. Hazır bir yol varken, deneyelim. İyileşelim; yüklerimizden kurtulup , hafifleyelim.
Uzm. Psk. Evrim Dursun
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Evrim DURSUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Evrim DURSUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi42 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Evrim DURSUN'un Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Emdr Terapisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Emdr Terapisi Üzerine. Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Fobi ve Emdr Terapisi Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Emdr Terapisi ve Travma Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Emdr Terapisi Nasıl Uygulanır? Psk.Cem GÜMÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Travmayı Aşmak ve Emdr Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:16
Top