2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğumu Okula Nasıl Hazırlamalıyım? Çocuklar Neden Okula Gitmek İstemez?
YAZI #7617 © Yazan Psk.Dnş.Gülay DİNÇ | Yayın Haziran 2023
Okul, çocuklar için ilk sosyal sistemdir. Çocukların büyük bir kısmı okula gitmek ve okula başlamak konusunda son derece hevesli ve heyecanlı iken bir kısmı ise okula gitmekle ilgili korkulara sahiptir ve bu durum çocukta kaygı oluşturur. Normal şartlar altında okula yeni başlayan bir çocuğun uyum süreci ortalama 3-5 gün, en fazla ise iki haftadır. Daha fazla sürüyorsa mutlaka başka bir neden vardır.
Peki, çocuklar neden okuldan korkar, neden okula gitmek istemez?
Okula ilk kez gidecek olan ve gitmek istemeyen çocukların en temeldeki kaygı nedeni anne-babadan özellikle de anneden ilk defa uzun soluklu olarak ayrılmasıdır. Anne-baba ve çocuk arasındaki bağlanma sorunlarıdır. Anneden ayrı kalmaya ilişkin tepkiler çocukta görülür ancak kaynak annedir çoğunlukla. Anneler bunu genelde kabullenmek istemezler. Çocuk okula başlamadan önce bunların çözülmüş olması gerekmektedir.
Bir diğer neden çocuğun okula başlamadan önce okul ve öğretmenle ilgili önyargılara maruz bırakılmasıdır. Çocuğa dediğini yaptırmak isteyen anne-babalar bazen öğretmen ve okulla çocuğu korkutmakta, tehdit etmekte ve bu yüzden de çocuk okula gitmek fikrinden soğumaktadır. İnsanlar doğası gereği öğrenilmiş davranışlara sahiptir. Özellikle çocuklar, çevresinden gelen mesajlara göre davranışlarını yansıtır. Eğer çocuk öğretmenden ve okuldan korkması gerektiğine dair bir mesaj alırsa okul korkusu başlar. Bunun aksine eğer çocuk, okul ve öğretmeni ile ilgili güzel mesajlar alırsa okula istekli ve mutlu gider.
Bir başka neden çocuğun psikolojik, sosyal ve akademik olarak gelişim özellikleri bakımından yaşıtlarından geride olmasıdır. Yaşının gereği olan bilgi ve becerilere sahip olmayan çocuk, okula normal başlasa bile sonrasında çeşitli gerekçeler sunarak gitmek istemeyecektir.
Okula başlamakla ilgili hevesli olup sonradan okula gitmek istemeyen çocuklar:
Yakın zamanda kardeşi dünyaya gelmiş çocuklar, annesiyle bebeğin evde çok güzel vakit geçirdiğine, onu okula göndererek baş başa kaldıklarına inanırlar.
Sorumluluk duygusu yerleşmemiş ve bundan kaçınan çocuklara okulda yaptıkları zor gelir çünkü evde de keyfi gayet yerindedir.
Aile içinde sorunları olan, düzensiz bir yaşam biçimi olan ve istediği gibi telefon, tablet ve televizyonla vakit geçiren çocuklar, eğlenceli, renkli ve özellikle de zahmetsiz olan bir konfor alanından çıkıp okula gitmek istemezler.
Yukarıdaki hangi madde size uyarsa uysun çözüm basittir:
İlk önce gerçek nedeni ortaya çıkarmak için çocuğu anlamak gerekir. Sonrasında ise çözüme yönelik sabırlı, kararlı ve sakin olmak gerekmektedir. Çocukların çoğu gerekçe olarak; karnım ağrıyor, başım ağrıyor, midem bulanıyor gibi şeyler söyler. Bunu anlamanın tek yolu çocuk doktoru muayenesidir. Muayeneden sonra çocuk bunları bahane göstermekten biraz çekinecektir. Bu aşamadan sonra gerçek sebep ortaya çıkar genellikle. Ne yapacağınızı bilemediğiniz durumda bir uzmandan yardım almayı unutmayın.

Eksik hissettiğiniz durumda bana ulaşabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülay DİNÇ Fotoğraf
Psk.Dnş.Gülay DİNÇ
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Gülay DİNÇ'in Makaleleri
► Okula Gitmek İstemiyorum! Psk.Çisem UZUN
► Okula Gitmek İstemiyorum Anne! Psk.Gülten İKİZOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğumu Okula Nasıl Hazırlamalıyım? Çocuklar Neden Okula Gitmek İstemez?' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:14
Top