2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eyvah!Çocuğum Okula Gitmek İstemiyor!
MAKALE #15209 © Yazan Uzm.Psk.Büke TUNCEL | Yayın Ağustos 2015 | 4,103 Okuyucu
EYVAH! ÇOCUĞUM OKULA GİTMEK İSTEMİYOR!

Yıllardır gözünüzden sakındığınız miniğinizi artık okul kıyafetleri içinde, okul çantası ile göreceğiniz için çok heyecanlısınız. Belki de tüm yaz bunun hayalini kurdunuz. Eş dost sohbetlerinde hep gündeminiz buydu. Pırıl pırıl giyinerek, çantasını sırtına takacak, saçlarını tarayacak, yüzünde kocaman bir gülümseme ile “Hoşçakal anneciğim” diyerek okulun ya da sınıfın kapısından girecek.

Gelin görün ki anaokulunun ya da ilkokulun ilk günü gelip çattığında hiç de düşündüğünüz gibi olmadığını gördünüz. Kendinizi hayal kırıklığı, üzüntü, ve hatta öfkenizi yaşarken buldunuz.

Çocuğunuz okula gitmek istemiyor! İçeri girmek istemiyor. Peki çocuğunuz neden okula gitmek istemiyor. Çocukların okula gitmek istememesinin birçok sebebi olabilir.

Öncelikle çocuk oyun ortamından ayrılmayı istemeyebilir. Aslında bazen annelerin çocuktan ayrılmaya dair, çocuğun okulda tek başına-yalnız olacağı- kendine yetemeyeceğine dair kaygıları olduğunu görüyoruz. Bu kaygılar çocuğa sözel ve davranışsal olarak aktarılmaktadır. Çocukta bu durum, ayrılığın kötü olduğuna, kendi başına okulla başa çıkamayacağına dair kaygılara yol açabilmektedir. Bazen de çocuklar ilk gün okula keyifle gidip daha sonraki günlerde okula gitmek istemeyebilir, karın ağrısı, kusma, ishal gibi belirtiler gösterebilir. Bu da o zamana kadar evde yeterince sınır ve kuralla karşılaşmayan; fazlasıyla el üstünde tutulmuş çocukların okul ortamında kurallarla karşılaşmaları onlarda hayal kırıklığı ve öfkeye neden olabilmektedir. Bir diğer neden de, okuldaki öğretmen ya da ebeveynlerin çocuktan gerçekçi beklentiler içinde olmamaları ile ilgili olabilir. Çocuktan hep daha fazlasını istemek, mükemmeliyetçi tutumlar sergilemek çocuklarda performans kaygısına, mükemmeliyetçi tutumlara ve özgüven ile ilgili sorunlara yol açarak okuldan uzaklaşmalarına sebep olabilmektedir.

Peki ebeveynler olarak neler yapabiliriz?

Öncelikle, çocuğunuza okul başlamadan, okul sürecinden bahsedin. Okulun kuralları olduğunu, ancak aynı zamanda yeni bilgiler öğrenip, arkadaşlıklar geliştireceği keyifli bir ortam olduğunu anlatın. Sizin heyecanınız, okula dair pozitif tutumunuz çocuğunuzun da okulla ilgili tutumlarını etkileyecek çok önemli bir faktördür. Sizin de ayrılıkla ilgili endişelerinizin farkında olup bunları aşabilmeniz gerekmektedir.

Çocuğunuzun okulda keyifli vakit geçireceği, çıkan zorluklarla başa çıkabilecek potansiyeli olduğuna güvenin ve bu güveni ona da hissettirin.

Çocuğunuz okuldan geldiğinde onu keyifle karşılayın. “Okul nasıldı?” gibi ucu açık, çocuk için belirsiz sorular yerine daha belirgin cevapları olabilecek, çocuğu cevap vermek için zorlamayacak “Bugün hangi dersler vardı?” “En çok hangi faaliyetten keyif aldın?” “Arkadaşlarınla oynadığın en eğlenceli oyun hangisiydi?” gibi sorular sorabilirsiniz.

Bazı durumlarda, okula gitmek istememe, fiziksel yakınmalarla beraber görülür. Çocuk okula gitmek istemediğini nedenleriyle açıklayamayabilir ya da ailenin bunu kabul etmeyeceğini var sayar. Bu gibi durumlarda, karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, gece uykuya dalmakta güçlük, kabus görme gibi eşlik eden bazı belirtiler de orataya çıkabilir.

Eğer okula gitmek istememe, fiziksel yakınmalarla devam ediyorsa ve üzerinden bir süre geçtiyse, zaman geçirmeden bir uzmana başvurmanız yerinde olacaktır.

Büke YANGIN
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eyvah!Çocuğum Okula Gitmek İstemiyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Büke TUNCEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Büke TUNCEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büke TUNCEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Büke TUNCEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büke TUNCEL'in Makaleleri
► Okula Gitmek İstemiyorum! Psk.Çisem UZUN
► Okula Gitmek İstemiyorum Anne! Psk.Gülten İKİZOĞLU
► Eyvah! Çocuğum Tek Uyumuyor! ÇOK OKUNUYOR Psk.Şimal AYDIN
► Eyvah Çocuğum Ergenlikte! Psk.Günce TOROSLU
► Eyvah Çocuğum Ergen! Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Eyvah Çocuğum İki Yaşında Psk.Elif TANIL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Eyvah!Çocuğum Okula Gitmek İstemiyor!' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikolojik Testler Ekim 2016
► Psikolojik Damgalanma Eylül 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:41
Top