2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Gitmek İstemiyorum Anne!
MAKALE #11484 © Yazan Psk.Gülten İKİZOĞLU | Yayın Ekim 2013 | 5,770 Okuyucu
OKULA GİTMEK İSTEMİYORUM ANNE!!...

Her yıl sonbaharda tatlı bir telaş ve koşuşturma başlar. Bu heyecanın en büyüğünü öğrenciler yaşar. Akademik yılın başlangıcıyla beraber ilkokul birinci sınıfa başlayanlar, ortaokula adım atanlar, liseye geçenler, üniversite hazırlık maratonuna başlayacak olan lise son sınıf öğrencileri, ve üniversiteye başlayanlar. Okula mutluluk ve heyecan ile başlayan öğrencilerle beraber , korku ve kaygıyla başlayan öğrencilerin sayısıda azımsanmayacak kadarçoktur. Bu durum öğrencileri yıprattığı kadar aileleri de oldukça
etkilemektedir. Kim istemez ki çocuğunun güle oynaya okula severek gitmesini. Ancak okul hayatına karşı olumsuz düşünce ve korkuları yoğun olan öğrencilerin huzursuzluğu eylül ayı ile birlikte başlar. Bu korku ve kaygılı ruh haliyle öğrencinin okula adapte olması , başarılı olması da zorlaşır. Başarmanın zor olduğunu düşünen çocuğun kaygıları daha da yoğunlaşır ve çocuk kısır bir döngü içine girer. Kısaca "okul fobisi" olarak adlandırdığımız bu durumun altında yatan nedenleri tespit edebilmek önemlidir.

Küçük yaş grubunda (okul öncesi ve ilkokul yaş grubu) okula gitmeyi reddetmenin altında genellikle ayrılık anksiyetesi yatmaktadır. Temel güven duygusu yeterince gelişmemiş çocuklar annenin olmadığı ortamda kendini güvensiz ve çaresiz hissederler.

Annesiz ortam onlar için "tehlike" anlamına gelmektedir. Bu sebeple annesinin eteğine yapışır ve dış dünyaya korkulu gözlerle bakar. Ebeveynleri tarafından aşırı koruyup kollanan çocuklar, endişeli anne-babaları tarafından sürekli uyarılarak günlük hayattaki tehlikelerden fazlasıyla haberdar olan çocuklar da bu duruma sıklıkla rastlanmaktadır.

Çocuğun zihninde " hayat tehlikelerle dolu ve insanlar güvenilmez " algısı yerleşmiştir. Çocuk, anne babası olmadan bunlarla başaçıkamayacağını düşündüğü için okula gitmek istemez. Ya da kendisi okulda iken anne babasının başına kötü bir şey geleceği endişesi taşır. Ailede herhangi bir sağlık problemi yaşanmış ya da çocuğun çevresinde bir kayıp yaşanmış ise bu korkuya daha sıklıkla rastlanır.

Okula gitmek istememenin bir diğer önemli nedeni de performans kaygısıdır.
Çocuk yanlış yapmaktan, başarısız olmaktan, öğretmenin eleştirmesinden o kadar korkmaktadır ki okula gitmeyi reddeder. Bu durum daha çok çekingen yapıda ve özgüveni zayıf olan öğrencilerde rastlanan bir durumdur. Otoritesini bağırarak,tehdit ederek,korkutarak sağlayan öğretmen modeli bu öğrencilerin kaygılarını iyice tetikler.

Bir diğer neden ise arkadaşlardır. Arkadaşlar,öğrencinin sosyal çevresidir. Sosyal becerileri yeterince gelişmemiş , yakın arkadaşlık kurmakta ve sürdürmekte zorlanan öğrenciler için de okul hayatı cazip değildir. Akranları tarfından küçük düşürülmüş, alay edilmiş ya da hoşlanmadığı lakap takılmış ise durum daha da zorlaşır. Bazı çocuklarda bu durum duygusal travmaya neden olur. Yalnız kalma,reddedilme, küçük düşürülme korkusu onun sosyal ortamda baskı hissedip ,uzaklaşmasına neden olur.

Aileler ve öğretmenlere düşen, okul fobisi yaşayan öğrenciyi anlayışla dinleyerek ,kaygı ve korkuların nedenlerine ulaşmaya çalışmaktır. Öğrencinin kaygılarını yenebilmesi için güven vererek olumlu telkinlerde bulunup yanında olduğunu göstermektir. Çocuğu okula sistemli kademeli olarak yaklaştırmak gerekir. Sorunu görmemezlikten gelmek ya da zorla okula göndermek problemi geçici olarak bastırmak demektir. Geçici olarak bastırılan problemler ileride daha büyüyerek karşımıza çıkar. Bu durumda çocuğun eğitim hayatına sağlıkla devam edebilmesi için aile çözümsüz kaldığında, çok geç olmadan uzman yardımına başvurması gerekir.

Psikolog Gülten İKİZOĞLU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Gitmek İstemiyorum Anne!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülten İKİZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülten İKİZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülten İKİZOĞLU Fotoğraf
Psk.Gülten İKİZOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülten İKİZOĞLU'nun Yazıları
► Okula Gitmek İstemiyorum! Psk.Çisem UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okula Gitmek İstemiyorum Anne!' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:18
Top