2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar Depresyona Girer mi?
MAKALE #6584 © Yazan Psk.Gülten İKİZOĞLU | Yayın Mart 2011 | 4,664 Okuyucu
Çok yalnızım, mutsuzum
Göründüğüm gibi değilim aslında
Karanlıklarda kaybolmuşum
Bir ışık arıyorum, bir umut arıyorum
Aradıkça batıyorum karanlık kuyulara
Kimse duymuyor çığlıklarımı
Duyan aldırış etmiyor çekip kurtarmak istemiyor
Bense insanların bu ilgisizliği karşısında ilgiye
Susamışım, ümidimi yitirmişim
Biliyorum bir gün dayanamayacak küçük kalbim
Arkamı dönüp inandığım ve güvendiğim her şeye
veda edeceğim…
Nilgün Marmara*

Nedir depresyon?

Depresyon kişinin yaşama karşı enerjisini kaybetmesiyle olumsuz duygu durumu içine girmesi, ilgi kaybı, uyku düzensizliği, halsizlik ve enerji kaybı, kendini değersiz, hayatı anlamsız hissetme, kararsızlık ve suçluluk ve umutsuzluk hisleriyle dolu olma ve günün çoğunluğunda bu hissiyatın devam etmesiyle bilinen ruhsal rahatsızlıktır. Kişiye depresyon tanısı koyulabilmesi için aşağıdaki belirtilerden en az dördünü göstermesi gerekir.
  • Uyku bozukluğu
  • Kilo ya da iştahta farklılaşma
  • Konsantrasyon problemleri
  • İntihar düşüncesi ya da ölüm fikri
  • Gözlenebilir düzeyde artmış ya da azalmış aktivite
  • Bitkinlik ya da enerji kaybı
  • Değersiz olduğunu hissetme
  • Umutsuzluk, suçluluk duyguları

Psikolojik rahatsızlıklar içinde, halk arasında en çok tanınan durumdur depresyon. Daha çok yetişkinler arasında yaygın olduğu düşünülür ve çocuklara pek yakıştırılmaz. Ancak çocuklar arasında depresyon semptomları görülme sıklığı hiç de azımsanmayacak düzeydedir(%2 oranında). Çocukluk çağında görülen depresyonu, aileler “huysuzluk” “karakter” diye tanımlayarak zamanında önlem almakta gecikirler. Profesyonel yardıma başvuranların çoğunda ise başvurunun temel nedeni ders başarısızlığına ve dikkat dağınıklığına çare bulmaktır. Bu noktada doğru teşhis çok önemlidir. Dikkat eksikliği gibi görünen durumun altında depresyon yatıyor olabilir.

Depresyonun Nedenleri nelerdir?

Birçok insan, depresyonun tek nedeninin kişinin başından geçen olumsuz olaylar olduğunu düşünür. Oysa bu durum, kişilik yapısından, beyindeki kimyasal değişikliklerden, yaşanan olaylardan ve kişinin bu olaylara yüklediği anlamdan da kaynaklanır. Tabi ki bir çocuğun ailesinde depresyon öyküsü varsa, on üç yaşından önce yaşadığı ölüm acısı varsa, kronik rahatsızlıklar, stresli yaşam olayları, boşanma, anne baba arasında sürüp giden anlaşmazlık, aile içinde huzursuzluk varsa depresyon riski daha fazladır. Ancak çocuğun kişilik yapısı ve çevresel şartlar bir arada hareket ederek bu durumu oluşturur. Bazı yaşam olayları depresyonu tetikler. Ev, okul değişikliği, iş kaybı, sevilen birinin kaybı, uzun süren fiziksel rahatsızlıklar vb.

Derin mutsuzluk hissi içinde olan çocuk yaşamda herhangi bir aktiviteye karşı ilgisizdir. Dikkat ve konsantrasyon gerektiren okul derslerine kendini veremez. Bu yüzden başarısı zekâ seviyesinin altında seyreder. Dışa vuramadığı dile getiremediği sıkıntılar zamanla kronikleşir. Çocuk kendi içinde bir girdaba girer.

Aileler ne yapmalı?

Yukarıda sıralanan belirtilerin uzun süredir çocuğunuzda var olduğunu düşünüyorsanız uzman yardımına başvurmanız en doğrusudur. Tedavi, depresyonun türüne ve şiddetine bağlı olarak psikoterapi ya da ilaç tedavisi artı psikoterapi şeklinde devam eder.
Anne –babanın çocuğa iyileşmesi için baskı yapması ya da suçlamalarda bulunması durumu daha da zora sokar. Zaten suçluluk duygusu içinde olan çocuğa bu baskılar ağır gelir. Ailelerin çocuklarına her şeyin zamanla düzeleceği, bunun için ne gerekiyorsa yapacaklarını, elele vererek bunun üstesinden gelecekleri mesajını vermelidirler. Çocuğa severek uğraşacağı bir meşguliyet bulmak da önemlidir. Açık havada özellikle güneşli havalarda hafif yürüyüşler yapmaya, mümkünse düzenli spor faaliyeti içine bulunmaya teşvik etmek gerekir.

Gülten İKİZOĞLU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar Depresyona Girer mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülten İKİZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülten İKİZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülten İKİZOĞLU Fotoğraf
Psk.Gülten İKİZOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülten İKİZOĞLU'nun Yazıları
► Çocuklar da Depresyona Girer Psk.Yasemin EYİGÜN
► Cinsellik Girmeyen Eve Cinsel Terapist Girer Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Depresyona Karşı 10 Öneri Psk.Burçak ÖZDEMİR
► Mevsimsel Depresyona Dikkat! Psk.Gizem ANLAMA
► Gençlerde Depresyona Bakış Psk.Merve MAMACI
► Melankolik Depresyona Kısa Bir Bakış Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklar Depresyona Girer mi?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:50
Top