2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevsimsel Depresyona Dikkat!
MAKALE #17139 © Yazan Psk.Gizem ANLAMA | Yayın Eylül 2016 | 3,049 Okuyucu
Sonbahar mevsiminin hemen herkes için bir anlamı bir hikayesi, o mevsime özgü bir duygusu vardır. Eylül, “hoş geldin”idir sonbaharın… Fakat gelirken bunca romantiklik ve duygusallığın yanında üzücü bir haberi de beraberinde getirmektedir. Mevsimsel depresyon…

Sıcaktan bunalan insanların dahi içine bir kıpırtı getiren yaz mevsimi bitip yerine güneş ışınlarından daha az yararlanabileceğimiz, hava şartları nedeniyle sürekli kapalı bir yerlerde kalmak zorunda olacağımız bir mevsim geldi.

Güneş ışınlarının insan üzerindeki olumlu etkisi herkes tarafından bilinmektedir. Artık daha az güneş ışını, daha fazla olumsuzluk diyebiliriz. Özellikle depresyona yatkınlığı olan, çok kolay çökkün bir ruh haline girebilen, daha önce depresyon yaşamış olanların bu mevsimde çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü mevsimsel depresyon her an kapılarını çalabilir…

Depresyonun bir versiyonu diyebileceğimiz mevsimsel depresyon özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen bir duygudurum bozukluğudur. Bipolar bozukluk diye adlandırılan iki uçlu duygudurum bozukluğuna sahip bireyler bu aylarda şiddetli bir depresyonla baş başa kalabilirler. Aynı şekilde depresyona yatkın olan bireylerde de güneş ışınlarının azalması ve kapalı alanlara kapanıp kalma gerekçeleri ile mevsimsel depresyon olasılığı artmaktadır. Kadınların erkeklere oranla mevsimsel depresyonu daha çok yaşadığı, gün ışığından daha az yararlanan bölgelerde yaşayanlarda riskin daha fazla olduğu, ağır fiziksel hastalıklar ve zor yaşam koşullarının da etkili olduğu bilinmektedir.

Belirtileri nelerdir?

Mevsimsel depresyonun belirtileri normal bir depresyonun belirtilerinden farksızdır. Özellikle ayrı olarak incelenmesinin nedeni belirtilerinden ziyade ortaya çıkışının bir koşula yani mevsim değişikliğine bağlı olmasıdır. Mevsimsel depresyonda da mutsuz olma, çökkün bir ruh hali, endişe, günlük işlerde ilgi kaybı, uyku düzeninde bozulma, enerjide azalma, iştah kaybı ya da iştahta artış, cinsel isteksizlik, değersizlik ve suçluluk duyguları, güvensizlik, kararsızlık, dikkat eksikliği ve konsantre olmada güçlük gibi belirtiler yer almaktadır.

Herkes mevsimsel depresyon yaşar mı?

Herkes mevsimsel depresyon yaşayabilmektedir. 2-3 gün süren çökkün ruh hali bunun belirtisi olabilmektedir. Fakat herkeste farklı süre ve uzunlukta meydana gelmekte ve herkesi farklı düzeyde etkilemektedir.

Mevsimsel depresyonun nedeni nedir?

Yukarıda da bahsedildiği gibi en temel nedeni güneş ışınlarının azalması, karanlık, boğuk bir havanın hakim olması ve insanların hava koşulları nedeniyle kendilerini bir yerlere kapatıyor olmasıdır. Güneş ışınları vücudumuzdaki çeşitli hormonları etkilemekte, ışınlarının azalması ile birlikte bu hormonların salgılanmasındaki düzen değişmektedir.

Ne yapmak gerekir?

Işıktan yararlanmamızın kısıtlandığı, günlerin kısaldığı bu mevsimde özellikle gün ışığından faydalanabileceğiniz zamanlarda 25-30 dakika yürümeyi tercih ediniz.
Herkesi mutlu eden şeyler farklıdır. Bu nedenle size ne keyif veriyorsa ertelemeden yapmaya gayret ediniz. O an sizi arkadaşlarınızla buluşmak rahatlatacaksa arkadaşlarınızla buluşup, futbol oynamak rahatlatacaksa futbol oynayınız. Keyif alarak yaptığınız şeylerin sıklığını arttırınız.

Tüm bunların yanında dinlenmek için ve kendinizle zaman geçirebilmek için günde en azından 20 dakika ayırıp sessiz bir ortamda rahatlamayı deneyiniz.
Depresyon insanın yaşam kalitesini önemli derecede etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Bu nedenle özellikle bir uzmandan destek almayı unutmayınız…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mevsimsel Depresyona Dikkat!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gizem ANLAMA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gizem ANLAMA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ANLAMA Fotoğraf
Psk.Gizem ANLAMA
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gizem ANLAMA'nın Makaleleri
► Depresyona Karşı 10 Öneri Psk.Burçak ÖZDEMİR
► Çocuklar da Depresyona Girer Psk.Yasemin EYİGÜN
► Gençlerde Depresyona Bakış Psk.Merve MAMACI
► Çocuklar Depresyona Girer mi? Psk.Gülten İKİZOĞLU
► Melankolik Depresyona Kısa Bir Bakış Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Mevsimsel Depresyon Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ
► Mevsimsel Depresyon Psk.Lale TUNCEL
► Mevsimsel Depresyon Psk.Gülru TUĞUTLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Mevsimsel Depresyona Dikkat!' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Kader Midir? Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:37
Top