2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite
YAZI #7634 © Yazan Dyt.Yasemin GÖKCAN | Yayın Temmuz 2023
İlk yazımda ülkemizde her geçen gün giderek artan özellikle gençlerimizi içine alan obeziteden biraz bahsedelim istedim.
Obezite (aşırı şişmanlık) Dünya Sağlık Örgütünün(DSÖ) tanımına göre sağlığı olumsuz yönde etkileyecek düzeyde aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Besinlerle aldığımız kalorinin harcadığımız kaloriden fazla olması sonucu fazla kalorinin yağ olarak depolanması ile ortaya çıkar.
Peki bir kişi obez sınıfına girdiğini nasıl anlayacak sorusuna cevabımız ise herkesin çok kolayca yapabileceği beden kütle indeksi(bki) dediğimiz değerimize bakarak anlayabiliriz. Bki değerine kilomuzu boyumuzun karesine bölerek ulaşıyoruz. Bki değerimiz 25 üstü olduğunda hafif şişman sınıfına girerken ; bki değerimizin 30 ‘un üstünde olması aşırı şişman(obez) sınıfında yer almamıza neden oluyor.
Günümüzde en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite hem dünyada hemde ülkemizde giderek artmakta malesef. 2020 TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre: 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2016 yılında %19,6 iken, 2019 yılında %21,1 oldu. Kadın-erkek ayrımında bakıldığında; 2019 yılında kadınların %24,8'inin obez ve %30,4'ünün obez öncesi, erkeklerin ise %17,3'ünün obez ve %39,7'sinin obez öncesi olduğu görüldü. Son veriler Tükiye’nin Avrupa ülkeleri arasında %32.1 oranla obezitede 1. sırada yer aldığını gösteriyor. Yani bizde her 3 kişiden biri obez demek oluyor ki veriler hiç iç açıcı değil maalesef.
Obezite hipertansiyon, diyabet, kalp-damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, metabolik sendrom gibi birçok sağlık problemi oluşturduğu gibi bireylerin yaşam kalitesinide olumsuz yönde etkiler. Eski kıyafetlerin olmaması; yürürken, merdiven çıkarken nefes nefese kalma, insanların kilo konusunda onur kırıcı yorumları ; özellikle kadınlarda kendini beğenmeme , değersiz hissetme duygu durumları, özgüven yetersizliği gibi obezitenin kişilerde oluşturduğu diğer olumsuz sonuçlar maalesef.
Obezite nedenlerimiz arasında gereğinden fazla kalori almamız, hareketsiz yaşam tarzı, yetersiz uyku, genetik nedenler, hipotiroid gibi bazı hastalıklar, kortizon gibi kullanılan bazı ilaçlar nedenler arasında sıralanır. Obezitenin en büyük çözümü aslında sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek, gün içinde yeteri kadar hareket etmek, yeteri kadar su içmek, açlığımızı tokluğumuzu dinleyerek beslenmekte yatıyor . Bunun haricinde obezite cerrahisi, ilaç tedavisi de obezitenin diğer çözümleri arasında. Kişiler her ne kadar cerrahi ve ilaç tedavisini tercih ederek zayıflasalar bile kötü beslenmeye devam ettikleri sürece tekrar eski kiloları geri alacaktır.
Bu yazımızda çok basit gibi duran ama hiçte öyle olmayan obeziteden bahsetmeye çalıştık sizinle. Gerçek anlamda sağlıklı olmak isterseniz mutlaka bir diyetisyenden sağlıklı beslenmeyi öğrenin ve bunu bir yaşam tarzı haline getirin.
Sağlıklı Günler Herkese…
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin GÖKCAN Fotoğraf
Dyt.Yasemin GÖKCAN
Amasya (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yasemin GÖKCAN'ın Makaleleri
► 7 Den 77 Ye Obezite Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
► Obezite Nedir? Dyt.Çayan KUYTAK
► Çocuklarda Obezite Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Çocuklarda Obezite Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Obezite ve Çocuk Dyt.Perran AYDEMİR
► D Vitamini ve Obezite Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Obezite ve Kalsiyum Dyt.Serpil TARMAN
► Dikkat Obezite Dyt.Miray PAZAR
► Obezite ve Beslenme Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL
► Çocuklarda Obezite Dyt.Gülen AKBOYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Obezite' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:59
Top