2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



7 Den 77 Ye Obezite
MAKALE #1000 © Yazan Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ | Yayın Mayıs 2008 | 9,206 Okuyucu
7 DEN 77 YE OBEZİTE

Son dönemlerin en büyük sağlık sorunu obezite başta Amerika olmak üzere tüm dünyada hızla artan bir sağlık sorunudur. Ülkemizde de obezite giderek yaygınlaşmakta ve yanlış bazı inanış ve uygulamalar sonucu çözümü zor bir hal almaktadır. Dünya nüfusunun %50’ si normal kilonun üzerindedir. Türkiye’de ise bu oran erkeklerde%14, kadınlarda %52, çocuklarda %25’ dir. Ve bu oranlar hızla artış göstermektedir.

Çocukluktan itibaren hayatımızı tehdit eden bu hastalıkla ilgili bilmek istedikleriniz için bu yazıyı sonuna kadar okuyun, size örnek diyet değil ama belki de sizi silkeleyecek ve kendinize getirecek önemli bilgiler vermeye çalıştım. 7 den 77 ye herkesi ilgilendiren bu sorunun çözümü için bir ışık yaktım, faydalı olabilmek dileğiyle iyi okumalar..

OBEZİTE: Vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Beden ağırlığının artması ile karıştırılmamalıdır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmekte ve temeli bebeklik dönemlerine dayanabilmektedir.

NEDEN ŞİŞMANLIYORUZ ?

Aşırı enerji alımı ve fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı azalmış enerji harcaması dünyadaki obezitenin artışından sorumlu tutulmaktadır.

Obezite ile başa çıkmanın birinci kuralı ortaya çıkmasına sebep olan etkenin bulunup ortadan kaldırılmasıdır. Aksi halde çabalar hiçbir sonuç vermediği gibi bir çok kronik hastalığa da yol açılmış olur. Obezitenin temel nedenlerini sıralayacak olursak;
  • Uzun dönem enerji dengesizliği; alınan enerjinin harcanandan fazla oluşu
  • Hareket azlığı
  • Aşırı yemek yeme
  • Hormonal ve genetik nedenler
  • Psikolojik sorunlar
  • Bazı ilaçlar
  • Eğitim düzeyi
  • Evlilik
  • Mevsim
  • Doğum sayısı
  • Yaş
  • Sigarayı bırakma
  • Alkol
  • Diğer ikincil nedenler…
ACABA OBEZ MİYİM? OBEZİTE NASIL ANLAŞILIR?

Günümüzde obezitenin tarifinde, derecelendirilmesinde, izlenmesinde yaygın olarak BKI ve bel kalça oranı kullanılmaktadır. kullanılmaktadır.. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) BKI’ni kullanarak şişmanlığı derecelendirmiş ve aşağıdaki tabloda sınıflamasını vermiştir.
BKI: kg cinsinden ağırlığın, metre cinsinden boyun karesine bölünmesi ile bulunur. (BKI= ağırlık (kg) / boy (m)
Tablo: WHO’ya göre erişkinde kilo fazlalığı ve obezite sınıflandırması
KATEGORİ
BKI(kg/m²)
Hastalık eşlik etmesi riski
Düşük kilolu
< 18.5
Düşük
Normal ağırlık
18.5-24.9
Genel ortalama
Kilo fazlalığı
>25

Pre-obez
25-29.9
Az artmış
Obez sınıf 1
30-34,9
Orta artmış
Obez sınıf 2
35-39,9
Ciddi olarak artmış
Obez sınıf 3
>40
Çok ciddi

Bel kalça Oranı: Son yıllarda şişmanlığı ve vücut tipini belirlemede çok önem kazanmış bir orandır. Bu oran kadınlarda 0,8 erkeklerde 1 ‘i geçiyorsa obezite varlığından söz edilir.
Örnek

Ağırlık : 80 kg. Boy : 1.69 m.


BKİ = 80 / (1.69) ² _ 28 kg / m ²
Sonuç : Bu kişi pre obez, ve diğer hastalıkların eşlik etme durumu az da olsa artmış kabul edilebilir.

Vücut Yağ Oranı: Genellikle kadınlarda vücut yağ miktarı erkeklerden fazladır. Kadınlarda toplam vücut ağırlığının %26,9’ u erkeklerde ise %14,7’ si yağdır. Vücut yağ oranını ölçebilen çeşitli analiz ve tartı cihazları ile bu oran belirlenebilir. Bazı kişilerde BKI yüksek ama vücut yağ oranı normal olabilir. Bu durumda bu kişinin obez olduğu söylenemez.

UNUTULMAMALIDIR Kİ !
Her başarısız diyet uygulaması
bedenin zayıflamaya olan direncini arttırır ve
bir sonraki diyet girişiminin şansını azaltır !
Kendinizi heykeltraşlara teslim etmeyin !


KİLOLARDAN KURTULMANIN YOLLARI:

Unutulmaması gereken en önemli şey kilo almanıza neden olan etmenin bulunması ve ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin stresliyken çok yiyor olabilirsiniz, o zaman stres kaynağını çözmek fazla yemenizin önüne geçecektir. Hormonal veya genetiğe bağlı obezite toplamın %10 u civarındadır asıl etmen çevresel nedenlerdir. Öncelikle bunu kabullenmelisiniz. Bazı gerçeklerden kaçmanız , ve arkasına sığınmanız elinize bir şey getirmez.

Yaşam Tarzı Değişikliğine Hazır olun!! Her pazartesi başlanan diyet Salı günü sona eriyor. Bu nedenle artık yaşam tarzınızı değiştirin.

Besinleri İyi Tanıyın: Doğada 40 binden fazla besin var ve bu besinleri birbirine benzer yönleri göz önüne alarak 6 grupta toplayabiliriz. Bunlar, tahıllar (ekmek, pilav, çorba, bisküvi, kestane, patates, kuru baklagiller vb), Et ve türevleri (kırmızı et, balık, tavuk, hindi, peynir, yumurta vb), Sebzeler (yeşil, kırmızı, mor, turuncu vb), Meyveler, Yağlar (zeytin, ceviz, fındık, sıvı yağlar ) ve şekerlerdir.

Çeşitlilik ve Denge Yaratın: Nasıl her gün aynı kıyafeti giymiyorsak , her gün değişik besinleri tüketmeyi öğrenmeliyiz. Doğduğumuzda bize ilk sunulan besin anne sütü en mükemmel besin öyle değil mi?İçerisinde protein, karbonhidrat, yağ , vitaminler, mineraller, büyüme faktörleri, doğal antikorlar ve bir çok önemli bileşen var, O ZAMAN ÖĞÜN İÇİNDE ÇEŞİTLİLİK SAĞLAYARAK BAŞLAYIN. Bir öğünde bütün besin gruplarından az az da olsa bulundurabilirsiniz. Örneğin öğle yemeğinde yiyeceğiniz ”1 kase çorba, 1 tabak kıymalı taze fasulye ve cacık” hemen her gruptan besin almanızı sağlayacak örüntüdedir.

Ölçülü Olun: “Göz kararı” deyimi size neyi anımsatıyor? Evet farkına varmadan aldığımız yağların, şekerin açıklaması bu değil mi? Bu günden itibaren ölçü koymayı adet edinin. Bir tencere sebze yemeğine 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Yemekte mesela 2 dilim ekmek yiyin (bölerek yediğiniz ekmeğin ölçüsünü bilemezsiniz)

Yediklerinizi Kaydedin: Yemek yedikten sonra ajandanıza hangi saatte, ne yediğinizi ve ne kadar yediğinizi yazın, her yediğinizi düzenli olarak kaydedin. Gün sonunda kendinizi değerlendirin. Bize gelen birçok kişi “çok yemiyorum ama neden kilo alıyorum” sorusunu sorarlar ve 3 gün yediklerini kayıt ettirdikten sonra cevabı nedense kendileri verirler. “AAA NE KADAR ÇOK YEMİŞİM” sözünün ardından farkına varma aşamasını geçmiş olurlar.

Fiziksel Aktivitenizi Arttırın: Hemen herkes bu başlığı okuyunca şu yorumu yapacaktır. “ama nasıl, vaktim yok ki, belim ağrıyor vs” Bunları bir tarafa bırakın ve günlük 30 dakika aktif olacağınız bir hobi edinin. Örneğin markete yürüyerek gidin, otobüsten erken inin, dans edin, bisiklete binin, yüzün, köpeğinizi gezdirin… bu öneriler de arttırılabilir ama herkes kendi aktivitesini zevk aldığı şeylerden seçmeli, zorla güzellik olmaz değil mi?

Aç kalmayın: Eğer öğün atlıyorsanız, kahvaltı etmiyorsanız ve geçiştirmelerle öğününüzü unutuyorsanız bunu bugün bırakın, günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketin. Kaçamak dediğiniz şeyi neden bir meyveyle ara öğüne çevirmiyorsunuz?

Günde 2-3 lt su için: İnsan vücudunun %60-70 i sudur.

Süt-Yoğurt Tüketimini İhmal etmeyin : Yapılan araştırmalar diyetle yeterli kalsiyum alındığında yağ yakımının arttığını ve yağlanmanın engellendiğini ortaya koyuyor hem kemik ve eklem sağlığınız hem de kilo kontrolünüz için yağı alınmış süt ve ürünlerini diyetinizden eksik etmeyin.

Eğer BKI değeriniz 25in üzerindeyse geç kalmadan önlem alın ve bir diyetisyenden yardım alın. Gerekirse sizi bir endokrinoloğa yönlendirecek ve sağlığınız açısından tüm değerlendirmelerin uzmanların kontrolünde yapılmasını sağlayacaktır.

MUCİZE, 1 HAFTADA 7 KİLO, GARANTİLİ ZAYIFLAMA…… VE Benzeri sözlere kanmayın. Bu sözleri söyleyenler sizin sağlığınızı değil paranızın peşindeki şarlatanlardır.

Diyetisyen Aysen Arıcan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"7 Den 77 Ye Obezite" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysen ARICAN ÖZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
Aydın
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün Makaleleri
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
► Obezite Nedir? Dyt.Çayan KUYTAK
► Çocuklarda Obezite Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Çocuklarda Obezite Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Obezite ve Çocuk Dyt.Perran AYDEMİR
► D Vitamini ve Obezite Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Obezite ve Kalsiyum Dyt.Serpil TARMAN
► Dikkat Obezite Dyt.Miray PAZAR
► Obezite ve Beslenme Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL
► Çocuklarda Obezite Dyt.Gülen AKBOYAR
► Obezite ve Diyetler Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında '7 Den 77 Ye Obezite' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ekim 2014
► Voleybol ve Beslenme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:38
Top