2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbaharda Beslenme
MAKALE #13503 © Yazan Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ | Yayın Ekim 2014 | 3,144 Okuyucu
Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirin! Bir diyetisyen olarak beslenme biliminin kanıtlarını sürekli izliyorum. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve birçok hastalıktan korunmanın birinci şartının sağlıklı beslenmeden geçtiğini belirtebilirim. Bugün sizlerle bağışıklık konusunu ve beslenmeniz için bazı önerilerimi paylaşacağım. Hastalıkların sizden uzak olması için bana kulak verin. İmmün Sistem ve Bağışıklık insan vücudunu dış etkilere karşı korumakla görevli sistemdir. İki şekli vardır; Doğumsal ve kazanılmış bağışıklık. Vücudumuzun içinde bağışıklık sistemi adı verilen şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç savunma mekanizması vardır. Bağışıklık sistemi insanoğlunu "mikrop" diye tanımlanan, enfeksiyona yol açabilen virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı korur.

İnsan vücudu çevresinde bulunan çok sayıdaki mikrobun saldırısına uğrar ve bu organizmalar vücudumuza girebilmek için uğraş verir. Sağlıklı bir vücut; karşılaştığı hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle çoğunlukla "çaktırmadan" baş eder. Mikroplarla baş edemediğimiz durumlarda da "hasta" oluruz.

Bağışıklık sisteminin görevi de; öncelikle bu organizmaların vücuda girmelerini engellemek veya girer ise vücuda girdikleri yerde yutmak, yayılmalarını engellemek ya da geciktirmektir. Bağışıklık sistemi bu görevlerini, yaşam süresi boyunca sürdürür ancak bazı koşullarda bağışıklık sistemi zayıflar.

Özellikle mevsim geçişlerinde, bahar mevsiminde birçok kişide, halsizlik, güçsüzlük, yorgunluk, isteksizlik, uykusuzluk, huzursuzluk gibi şikâyetler görülür. Bunun da en önemli nedeni bağışıklık sisteminin güçlendirilmemiş olması, vücudu toksinlerden arındıran sistemlerin yeteli çalışmayışıdır.
İnsan barsağında 500’den fazla faydalı bakteri bulunur ve bunlar arasındaki dengenin bozulması bağışıklık sisteminin de bozulmasına neden olur.
· Bağışıklık sistemini güçlendirmek için

Yeterli ve dengeli beslenin
Güvenli gıda tüketmeye özen gösterin. Açıkta satılan, içeriğine güvenmediğiniz hiçbir şeyi yemeyin.
Nedenini tespit edemediğiniz rahatsızlıklarınızın nedeninin beslenme kaynaklı olabileceğini unutmayın.
Antioksidan vitaminlerden zengin olan taze sebze ve meyvelerin tüketimini artırın. Her meyve ve sebzeyi kendi mevsiminde tüketmeye özen gösterin.
Rafine şeker tüketimini azaltıp, tam taneli tahıllar gibi kompleks şeker içeren besinlerin tüketimini artırın.
Aktif bir yaşam sürün, düzenli egzersiz yapın.
Kişisel temizliğinize öne gösterin.
Yiyeceklerinizi sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlayın.
Çiğ et içeren gıdalardan uzak durun.
Probiyotik bakteriler (barsaklarımıza dost bakteriler) içeren gıdaları düzenli olarak tüketin. Bebekler için probiyotik mamalar, çocuk ve yetişkinler için probiyotik süt ve süt ürünleri, kefir gibi besinler bulunmaktadır.
Uyku düzeninize ve stresten uzak durmaya özen gösterin.
Her gün 1,5-2 litre su için ve sıvı alımınızı ihmal etmeyin.

Her mevsim değişiminde olduğu gibi sonbaharda da savunma sistemimiz bir sınavdan geçer. Güçlü savunma sistemi olanlar grip, nezle gibi soğuk algınlığına yenilmezken, savunma sistemi zayıf olanlar ne yazık ki bu sınavda başarısız oluyor. Sık geçirilen enfeksiyonlar, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler ve diğer sorunlar yaşam kalitemizi de ne yazık ki düşürüyor. Beslenme bedenimizin birçok ihtiyacını giderdiği gibi savunmamızı da etkileyen en önemli eylemimiz.

Bağışıklık sistemi

İmmün Sistem ve Bağışıklık insan vücudunu dış etkilere karşı korumakla görevli sistemleridir. İki şekli vardır; Doğumsal ve kazanılmış bağışıklık.

Vücudumuzun içinde bağışıklık sistemi adı verilen şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç savunma mekanizması vardır. Bağışıklık sistemi insanoğlunu "mikrop" diye tanımlanan, enfeksiyona yol açabilen virus, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı korur.

İnsan vücudu çevresinde bulunan çok sayıdaki mikrobun saldırısına uğrar ve bu organizmalar vücudumuza girebilmek için uğraş verir. Sağlıklı bir vücut; karşılaştığı hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle çoğunlukla "çaktırmadan" baş eder. Mikroplarla baş edemediğimiz durumlarda da "hasta" oluruz.

Bağışıklık sisteminin görevi de; öncelikle bu organizmaların vücuda girmelerini engellemek veya girer ise vücuda girdikleri yerde yutmak, yayılmalarını engellemek ya da geciktirmektir. Bağışıklık sistemi bu görevlerini, yaşam süresi boyunca sürdürür ancak bazı koşullarda bağışıklık sistemi zayıflar.

Sağlıklı beslenerek savunma sistemini güçlendirebiliriz.

Sağlıklı beslenme vücudun gereksinimi olan enerji, karbonhidrat, proteini yağ, vitaminler, mineraller ve suyun yiyecek ve içecekler yoluyla alınıp vücut tarafından kullanılmasıdır. Sağlıklı beslenmenin anahtarı ihtiyacımız olan besinlerin doğru zamanda ve doğru miktarda alınmasıdır.

Savunma sisteminin güçlenmesi için antioksidan vitaminlere ve maddelere daha çok ihtiyacımız vardır. Bunun için bol taze sebze ve meyve tüketmemiz gerekir.



Bağışıklık sistemini güçlendirmek için 5 RENK FORMÜLÜ
(her renkten her gün bir tane seçiniz)

KIRMIZI: Domates, kırmızı üzüm, , çilek, , kırmızıturp, , kırmızı erik, karadut

MOR: mor lahana, böğürtlen, patlıcan, mürdüm erik, şalgam, kırmızı pancar,

YEŞİL: Marul, pazı, ıspanak, kivi, sivri biber, taze fasulye, bamya, maydanoz, roka, tere, dereotu, reyhan, kıvırcık marul, salatalık, brokoli

SARI-TURUNCU: Portakal, mandalina, havuç, ayva, kayısı, armut, muz, balkabağı, mango, şeftali, nektarin, ananas

BEYAZ: Kuru soğan, sarımsak, kabak, elma, kuşkonmaz, mantar, karnabahar, pırasa, lahana


Kışa Hazırlık İçin Örnek Menü

Sabah Kahvaltısı:

Taze sıkılmış karışık meyve suyu (Portakal, Nar, Havuç)

Beyaz peynirli, maydanoz ve domatesli sandviç

Ara Öğün:

Kuru kayısı veya kuru incir

Ceviz veya fındık

Öğle Yemeği

Kıymalı sebze yemeği

Yoğurt

Sebzeli makarna

Ara Öğün:

Mandalina, Elma

Peynir-Ekmek

Akşam Yemeği:

Sebzeli mercimek çorba

Et, tavuk ya da balık ızgara (havuç-brokoli garnitür)

Mevsim salata

Tam buğday ekmeği

Ara Öğün:

Portakal, Armut

Günlük ihtiyaçlarınızı biliyor musunuz?

Günümüzde ayaküstü beslenme alışkanlığının artması, hazırlama ve pişirme koşulları belli olmayan gıdaların sıkça tüketilmesi, yeteri kadar güneş ışınlarından yararlanamama, gıdaların depolanma-hazırlanma- pişirilmesi sırasında oluşan kayıplar sebebiyle kadınlar; günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar alamıyor.

Yeterli ve dengeli beslenerek gerekli vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanabilir. Ancak yoğun iş temposu ve ev hayatı koşturması içinde her zaman yeterli ve dengeli beslenmek mümkün olmuyor.

Vitamin ve mineraller, metabolizmanın normal işleyişi için beraber çalışan, aynı takımın oyuncuları gibidir. Yapılan çalışmalarda beslenmesine özen gösteren kişilerde bile oluşabilecek vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesi için her gün düzenli olarak multi vitamin ve mineral desteği alınması önerilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sonbaharda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysen ARICAN ÖZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
Aydın
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün Makaleleri
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Mesude EVİRGEN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Ferin BATMAN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sonbaharda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Voleybol ve Beslenme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:43
Top