2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sadakat Sorunu: Aldatma Bir Dürtü Kontrol Problemi Değildir.
YAZI #7639 © Yazan Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN | Yayın Temmuz 2023 ÇOK OKUNUYOR
Aldatma, dürtü kontrol problemi değildir. Bir anda olmaz. Karar ve niyet meselesidir. Aldatılanın eksikliği ile açıklanamaz. Bahanesi olur ama gerçeği yanıtlamaz. Aldatanın değerlerindeki sadakat sorunudur. Bu süreci anlamak, aldatılanın değil, gitmek yerine aldatmayı seçenin işidir.

Ayrıca Bahar Tezcan’ında bahsettiği bağlanma korkusu olanlarda uzun ömürlü bir ilişkide olmak güvenliği, yakınlığı, paylaşmayı değil, özgürlüğü ve kimliği kaybetmeyi, teslimiyeti düşündürür. Bu nedenle uzak durma, aldatma, iş bağımlısı olma gibi farklı savunmalarla ilişkiyi sabote ederler. Derin ilişkide vurgun yerler.

2020 yılında yapılan bir araştırma aldatmanın en az 8 temel motivasyonuna ışık tutuyor:

1. partnere karşı duyulan öfke ve üzüntü,
2. daha fazla cinsellik isteği,
3. yeterince ilgi ve şefkat alamama,
4. kişinin kendisini ilişkiye bağlı hissetmemesi, ilişkide bir gelecek görmemesi,
5. kişinin kendini daha değerli, iyi hissetmeye ihtiyaç duyması,
6. durumsal faktörler - alkol, stres gibi iradeyi azaltan, yargı yeteneğimizi bozan durumlar,
7. partnerin ihmali, kötü davranışları ve
8. kişinin daha fazla cinsel partner araması.

Bu 8 motivasyona baktığımızda bireye özgü sebepler olsa da partnere özgü sebepler de var. Sonuç olarak vurgulamak istiyorum ki ilişkideki problemlerin hiçbiri aldatmayı meşru kılmaz, bu problemler var diye aldatıyorum dediğimizde davranışımız aklanmış olmaz.

Sadakat bozulup, süreç yeniden inşaa edilirken, kimse eski düzene dönmek istemiyor. Dönemez de. Bazen çiftlerden biri aynı tas aynı hamam devam etme isteği ve ısrarı, aldatılanı aldatma yarasına ek başka bir yaralanmaya daha itiyor. Kısacası, Ümit Karabulut ’unda dediği gibi değişmeyeceksen hiç devam etme. İlişkinin avantajları için ne kendine ne de karşındaki işkence etme.

#sadakatsorunu #aldatma #iliskidealdatilma
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylül Berfin ÖN Fotoğraf
Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN'ün Yazıları
► Dürtü Kontrol Bozukluğu Psk.Ferit KARADAŞ
► Dürtü Kontrol Bozuklukları Psk.Kamil ERTEKİN
► Öfke Kontrol Sorunu Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sadakat Sorunu: Aldatma Bir Dürtü Kontrol Problemi Değildir.' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:43
Top