2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dunning- Kruger Sendromu(Neyi Bildiğimden Emin miyim?)
YAZI #7692 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Ağustos 2023
Dunning- Kruger Sendromu(Neyi Bildiğimden Emin miyim?)
Dunning-Kruger sendromu bir konu ile ilgili bilgi sahibi olmayan kişilerin bilgi sahibi olmadıkları konu ile ilgili kendilerini üstün gördükleri, diğer taraftan ise bir konu ile ilgili bilgili, uzman kişilerin kendilerini oldukları konumdan daha aşağıda görmeleri yanılgısı olarak tanımlanmaktadır.
Bu teorinin ortaya çıkması Justin Kruger ve David Dunning, 2000 yaptıkları ve Nobel Psikoloji ödülü aldıkları bir çalışma sonrasında ortaya çıkmıştır. Justin Kruger ve David Dunning bu çalışmaya iten olay 1995 senesinde yüzüne limon sürerek görünmez olduğuna inanan 44 yaşındaki McArthur Wheeler isimli hırsızdır. Wheeler, limon suyunun “tuhaf” olarak ifade ettiği kimyası ile ilgili çok detaylı bilgilere sahip olduğu teziyle, suratına limon suyu sürerek iki bankayı soymaya kalkıştı. Tezine göre, limon suyu ile görünmez yazılar yazmasınısağlayan ilginç bir kimyası bulunmaktadır ve bunun sayesinde kendisi de suratına limon suyu sürdüğü için görünmez olabilecektir ve bankada bulunan kameralara görüntüleri yansımayacaktır. Bu düşünce ile bankaları soymaya karar veren Wheeler bankaları soymuştur ancak düşündüğü bir şekilde görünmez olmamıştır ve kameralar sorunsuz bir şekilde görüntülerini kaydetmiştir ve Wheeler soygunları yaptığı gün polis tarafından yakalanmıştır.
Bunun üzerine bu konu ile ilgili araştırma yapmaya karar veren Kruger ve Dunning, Cornell Üniversitesi’nden başarı düzeyleri birbirinden farklı 45 öğrenciye bir test uygulayıp onlara çeşitli sorular sordular. Sonrasında, öğrencilere sonuçların nasıl olduğu ile ilgili fikirlerini sordular. Test sonuunda, başarı düzeyleri en düşük olan öğrencilerin yani sadece %10’luk dilimi ve daha az doğru yanıt veren kısmı testin %60’ına doğru yanıt verdiklerini ve iyi günlerinde olsalar %70’e ulaşabilecekleri inancı içerisinde olduklarını öne sürdüler. En başarılı kısım olan taraf ise yani testin %90 doğru sonuç alanların en mütevazı denekler olduğu, sorunların 570’ine doğru yanıt verdikleri düşüncesi içerisinde oldukları görülmüştür.
Bu konu ile alakalı olarak Kruger ve Dunning şunları ifade ettiler:
“Cahillerin/beceriksizlerin/yeteneksizlerin ölçüsüzlükleri kendileriyle ilgili algılarındaki hatalardan; yüksek bilgi düzeyine sahip, becerikli, yeteneklilerin ölçüsüzlüğü ise diğer insanlarla ilgili algılarındaki hatalardan kaynaklanmaktadır.”
Bu sendroma sahip bireylerin konu ilgili fazla bilgisi olmayan insanlar olduklarından dolayı kendi hatalarını ve yetersizliklerini fark edebilecek bilgi ve yeteneklere sahip olamazlar. Bu sebeple de nerede yanlış yaptıklarının farkına varamaz ve sahip oldukları yetenekleri abartabilmektedirler.
Dunning-Kruger etkisi, temelinde kişilerin bildiklerini, doğru yaptıklarını, kişilik özelliklerini ve alışkanlıkları gibi durumları doğru biçimde yorumlayamamaları yer almaktadır. Bu yorumlamalardaki yanılsama, bireyin bilgi ve yeteneklerini abartması veya var olandan daha düşük olarak yorumlaması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu sendrom kişisel yorumlandırmadaki poztif yanlılığa, yani aşırı güvene odaklanmaktadır.
Aşırı güven alan yazısında üç farklı şekilde ifade edilmektedir.
• Bunlardan ilki bireyin gerçek becerisini, başarısını ya da başarı şansını olduğundan fazla görmesidir.
• İkincisi kişinin kendisini diğer bireylerle kıyasladığında diğerlerinden daha iyi olduğu inancıdır.
•Üçüncü ise, kişinin bu inançlarının doğruluğuna dair net bir inancının olmadı ve bu inancın yanlış olabileceğine ihtimal vermemesi veya çok düşük bir ihtimal vermesidir.
Özetle, Dunning-Kruger Etkisi, belli bir iş veya uzmanlık alanı ile ilgili konularda azami süzeyde yetenek, uzmanlık ya da tecrübe sahibi bireylerin, o alandaki yetenek, uzmanlık ve tecrübelerini abartmaya yönelik eğilimleri ile ifade edilen bilişsel bir önyargıdır. Öte yandan da bir konu ile ilgili gerçek anlamda donanımlı, yetenekli ve bilgili uzman kişilerin kendilerini olduklarından daha aşağıda görmeleri yanılgısı olarak tanımlanmaktadır.
Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya Sünteroğlu
Psikolog Ezgi Şahin











Kaynakça
https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/dunning-kruger-etkisi-nedir (Erişim tarihi: 30.08.23)
https://evrimagaci.org/dunningkruger-etkisi-nedir-neyi-bildigimizi-ve-neyi-bilmedigimizi-ne-kadar-biliyoruz-2799#:~:text=Dunning%2DKruger%20Etkisi%20iki%20tarafl%C4%B1d%C4%B1r,ve %20oldu%C4%9Fundan%20az%20g%C3%B6rmeye%20meyillidirler. (Erişim tarihi: 30.08.23)
https://gulsahmeralozgur.dr.tr/cehaletten-dogan-cesaret-dunning-kruger-sendromu/ (Erişim tarihi: 30.08.23)
Savaş, S. (2016). DUNNİNG-KRUGER SENDROMU VE KURUMSAL DIŞAVURUM. Erciyes İletişim Dergisi, 4(3).
Somyürek, S., & Çelik, İ. (2018). Dunning-Kruger sendromu ve öznel değerlendirmeler. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 8(1), 141-157.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Dunning Kruger Sendromu Psk.Damla KANKAYA
► Çikolatakolik miyim? Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Ben Deli Miyim!! Psk.Nur GEZEK
► Zekam Kaç, Zeki miyim? Psk.Dnş.Tuğçe ALTUNBAŞ
► Yeterince İyi Anne miyim? Psk.Gülsen SÜSLÜ
► Vajinismus Olabilir miyim? Psk.Füsun BUDAK
► Obsesif Miyim Neyim? Okb mi? Takıntı mı? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Çekingen Miyim, Sosyal Fobim mi Var? Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dunning- Kruger Sendromu(Neyi Bildiğimden Emin miyim?)' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:22
Top