2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alfa Kuşağı ve Teknoloji Bağımlılığı
YAZI #7767 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Kasım 2023
Teknolojik gelişmelerin haberlerimizde bugünkü kadar yer almadığı vakitlerde kuşaklar; tarihi hadiselere göre isimlendirilirken, yaşadığımız devirde artık teknolojilerimizde oluşan varyasyonlara göre, insanların teknolojiyi kullanma, tüketme şekillerine göre adlandırılmaktadır (Kuyucu, 2017: 846).
Çoğunluğunu “Y Kuşağı”nın çocukları ve ailelerinin en küçük çocukları olan “Alfa Kuşağı”, bilgisayar destekli sistemleri ortalama 2 yaşında kullanmaya başlamaktadır. Bu nesil çocuklar çoğu teknolojik cihazı ilkokula başladıklarında kullanmayı öğrenmekte ve 8 yaşına gelmeden en az bir kez internete erişmiş olmaktadırlar (Oblinger, 2004).
Hayatın birçok alanında ekrana sahip olan ve üç boyutlu ekranlarla büyüyen bu neslin beyin yapısı diğer nesillerden farklıdır. Dolayısıyla bu neslin yapay zeka ile arkadaşlık kurması, bu ortamlarda oyun oynayarak dostluklar kurması normaldir(Januariyansah ve Rohmantoro 2018).
Oyunlar çocukların üzüntü, kaygı ve sevinçlerini ifade etme aracıdır; hayal dünyası ile gerçek dünya arasındaki bağlantıyı daha anlamlı hale getiren oyunlarda çocuk, bilinmeyenlerle dolu bir ortam yaşar; oyunların süzgecinden geçerek dünyayı daha iyi anlamaktadır. Hayat ve kendisi hakkında bilgi edinebilmektedir. Bu özelliğiyle oyunlar önemli bir iletişim ortamı haline gelmektedir. Dijital etkileşimli araçlar tüketicilere sayısız yeni deneyim ve iletişim fırsatı sunmaktadır (Kepenek,2020)
Dijital oyunlar, dijital teknolojideki devrim niteliğindeki değişimlerle birlikte ekonomik güç kazanmış ve kültür endüstrisinin en değerli metalarından biri haline gelmiştir. Okul öncesi eğitim ortamlarında kullanılan teknoloji, özellikle bilgisayar destekli programlar için kodlama, eşleştirme, renk, sayı kavramları vb. Bu neslin çocukların gelişimine fayda sağlayacağına inanılmatadır. Ve çocuk da teknolojiyi, bilinçli öğretmen kontrolünde kullanmayı öğrenebilmektedir. Ama ailenin çocuğa karşı, teknolojiye bakış açısı da büyük bir önem taşımaktadır. Davranışsal tutum araştırmalarında özellikle anne tutumunun çocuk gelişimindeki önemi vurgulanmıştır. Annenin cinsiyet rolü nedeniyle çocuğuyla vakit geçirirken başta kişisel bakım ihtiyaçları olmak üzere ihtiyaçlarının karşılanmasına katkısı daha fazladır. Annelerin çocuklarının teknoloji kullanımına yönelik tutumları çok önemlidir. Çocuğun uslu durması için , söz dinlemesi, yemek yemesi vb. nedenlerle çocuğu teknolojiye yöneltmek zararlı tutumlar arasında yer almaktadır (Yavuzer, 2011).
Aşırı ekran başında kalmanın fiziksel etkileri arasında yetersiz uyku, yüksek tansiyon, obezite, düşük HDL kolesterol, sempatik uyarılma, kortizol düzensizliği ve insülin direnci gibi kardiyovasküler hastalık risk faktörleri yer almaktadır; psikolojik etkileri ise uyku ile ilişkilidir. Dijital cihazlar ve cep telefonu bağımlılığına bağlı depresyon ilişkilidir. Çocukluk döneminde yoğun bilgisayar kullanımı, çocukları tekrarlayan stres yaralanmaları, görsel yorgunluk, obezite ve hareketsiz yaşamın diğer sağlık sonuçları açısından risk altına sokabilir (Ubelacker, 1998). DEHB ve ilgili davranışlar, dopamin ve ödül sistemlerini harekete geçiren yoğun ve hızlı ekran içeriği, uyku sorunları ve genel ekran süresi ile ilişkilidir (Lissak,2018).
Güvensiz koşullar nedeniyle evde kalmaya zorlanan, bir kısmı apartmanlarda yaşayan Alfa Kuşağı, doğadan ve teknolojik oyuncaklardan uzak büyümektedir. Apartmanlardan daha güvenli yerlerde yaşayan ailelerin çocukları, yaşıtlarıyla dışarı çıkıp oyun oynama olanağına sahipken, bu onların ilk tercihi gibi görünmemektedir. Alfa Kuşağının ekran bağımlılığını önlemek ve sosyal bireyler olmalarını sağlamak için ders dışı zamanlarını bilgisayar başında geçiren çocukların teknolojik cihazlar dışında birlikte yapılabilecek aktivitelerden kaçınması ve dışarıda birlikte yapılabilecek aktivitelerin arttırılması gerekmektedir. Teknolojik cihazlardan. Anne-babalar, erken yaşta rahatlık için çocuklarının önüne ekran koymak yerine, çocuğunun esnekliğini artıran, vücudunu harekete geçiren, enerjisini serbest bırakan oyunları tercih etmelidir. (Güzel,2021)

Kaynakça

adolescents: Literaturereviewandcasestudy. EnvironmentalResearch, 164, 149–157.

GenerationsFacilities. Proceeding of International Conference On child-FriendlyEducation, MuhammadiyahSurakarta University,21(22), 434-439

Güzel, (2021). Alfakuşağıylabi̇rli̇ktedeği̇şen oyun algısı: di̇ji̇tal oyuncaklar ve ekran bağımlılığı. Uluslararası Sosyal ve Beşeri̇ Bi̇li̇mler Araştırma Dergi̇si̇, 8. 10.26450/jshsr.2502

OBLİNGER, D. (2004). TheNextGeneration of EducationalEngagement. Journal of İnteractive Media in Education,8(1), 1-18

https://doi.org/10.1016/j.envres.2018.01.015

JANUARİYANSAH, S.&ROHMANTORO, D. (2018). The Role of DigitalClassroomFacilitiestoAccommodate Learning Process of The Z and Alpha
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Teknoloji Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
► Teknoloji Bağımlılığı Psk.Beniz YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alfa Kuşağı ve Teknoloji Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:03
Top