2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlköğretimde Yaz Tatilinden Sonra Okula Uyum Süreci.. Okula Hazırlıkta Velilere Öneriler..
MAKALE #11412 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Eylül 2013 | 4,980 Okuyucu
Tatil döneminde çocuklar iyiden iyiye tatile ve rahatlığa son derece alışmış oluyorlar. Uzun yaz tatilinin nerede geçirildiği ve nasıl,kimlerle birlikte olunduğu ile de ilişkilidir, okula ısınma durumu... Eğer yazlıkta uzun bir tatil yaşanmışsa ve oradaki yaşam benimsenip, sanki yaşam orada devam edecek gibi bir duyguya kapılabilir, çocuklar... Bu nedenle okul yaşamının başlayacağı yere bir hafta -on gün önce ulaşılıp, gerekli hazırlıkların yavaş yavaş başlatılması,kurulan cümlelerin içinde okula başlamaktan bahsedilmesi ve çocuğun alıştırılması gerekir. Bu gün tatil, yarın okul gibi bir durum çocuklarda antipatiye neden olabilir.


Tatil köylerinde tatil yapma durumunda ise geçici olunduğu çocuk tarafından bilinir. Bu tür tatillerinde okul açılımından bir süre önce tamamlanmış olması gerekir.


Evde yaşamın yeniden başlaması, gereken hazırlıkların başlıyor olması çocuğun okula daha kolay alışmasını sağlar. Çocuğun kendi yaş gurubunda eğer arkadaşları varsa onlarla iletişim kurması rahatlatabilir.Bunun dışında evde arkadaşı olmayan çocuklar için okula gidip, arkadaşlarının olması onlar için de motive edici olabilir. Tüm bunlar çocuğun kişilik yapısı ile farklılıklar gösterebilecek özelliklerdir.

İlkokul öncesi kreşe, yuvaya giden çocuk, sosyal ortama daha önce girmeye başlamıştır ve uyum sürecininin büyük bir kısmını atlatmış demektir. Ev ortamından dış ortama açılışı daha önce yapmıştır ve bir takım şeyler yaşamış, deneyim kazanmıştır. Sosyal ortama karşı kendini güvende hisseder.



İlkokul öncesi, kreş, yuva, anaokulu deneyimi olmayan çocuklar bu süreci daha uzun sürecek şekilde ve kendilerini yıpratarak geçirebilirler. Çünkü, okul olayını gözlerinde büyütmüşlerdir ve bilişsel olarak her şeyin daha bir farkındadırlar ve endişelerinin fazla olma ihtimali yüksektir. Doğrudan ilkokula başlamak, oyun ağırlığındansa eğitim ağırlığını gerektirir. Bu nedenle, ilkokula yumuşak geçiş biraz daha güç olabilmektedir.

Bu çocuklara, okulun çok önemli ve çok farklı bir yer olduğu duygusu yaşatılmamalıdır. Çok ta her şeyin toz pembe olduğu yaklaşımında da bulunmamak gerekir. Bu şekilde olursa okulla ilgili beklentileri yüksek olur ve hayal kırıklıkları yaşayabilir.


Önemli olan husus. Çocuğun. ebeveyninin söylediklerine ve davranışlarına güven duymasıdır. Çocuğa bu güvenin hissettirilmesi okula uyum sürecinde en dikkat edilecek özelliklerdendir.

Okul Seçimine karar verme, okula hazırlık (velilere öneriler)


Veliler, çocuklarının sağlık koşullarını öncelikle düşünmeliler, örneğin, okullarda hijyen koşulları, sınıfların kalabalık olması, okulun uzak olması ve bu nedenle servisle gidip gelme durumu-alerjik ve hassas bünyeli çocuklarda kapalı ortamda uzun süreli bulunma - Ailenin beklentileri- eğitim anlamında üst düzey mi beklenti var? Yoksa sosyal anlamda daha yeterli bir okul mu tercih edilmeli? Gibi soruların cevaplarını aileler düşünmeli.


Özel okul mu, devlet okulu mu? Kararlarının verilmesi- bu yalnız ekonomik anlamda düşünülmemelidir, çocuğun kişilik özellikleri ve dil konusunun düşünülmesi- örneğin, yurt dışında bir süre kalıp, dil eğitimi alabilecek olanlar için özel okula göndermenin önem derecesinin değerlendirilmesi gerekir.
Özel okullarda kendilerine özgü özelliklerin çocuğun kişilik yapısı, çocuğun duygusal yapısı ile örtüşüp örtüşmemesi belki çok dikkate alınmasa da düşünülebilecek bir konudur.

Özel ya da devlet okullarının birbirlerine karşı artı ve eksileri vardır, bunların doğru değerlendirilmesi gerekmektedir. Çocuğun okulda kalma süresi, annenin çalışıyor olması ve çocuğun okul çıkışında emin ellerde, bedensel ve psikolojik sağlık, eğitim anlamında uygun bir ortamın sağlanması..



Çocukların evlerine uzak okullarda eğitim almaları, kendilerine kalacak ders çalışma, dinlenme, eğlenme sürelerinin yetersiz kalması gibi durum yaratıp, yaratmadığı dikkate alınmalıdır. Ekonomik durum okul kararında önemlidir. Özel okullarda eğitim sürdürülemediği takdirde çocukta psikolojik sorunlar yaşanması
ihtimali, uyum sağlama sorunlarının yaşanabileceği unutulmamalıdır.


ÖZNUR SİMAV- PEDAGOG
PSİKOLOJİK DANIŞMAN – ÖĞRENCİ KOÇU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlköğretimde Yaz Tatilinden Sonra Okula Uyum Süreci.. Okula Hazırlıkta Velilere Öneriler.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Okula Uyum Süreci Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
► Okula Uyum Süreci Psk.Şenay DAYAN
► Okula Uyum Süreci Psk.Müge BEĞENİLMİŞ
► Okula Uyum ve Adaptasyon Süreci Psk.Yeşim KURUÇAY
► Okula Uyum Süreci ve Okul Fobisi Meral HASANDAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlköğretimde Yaz Tatilinden Sonra Okula Uyum Süreci.. Okula Hazırlıkta Velilere Öneriler..' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:40
Top