2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Ekimi
MAKALE #11523 © Yazan Op.Dr.Diren ÇELİK | Yayın Ekim 2013 | 3,537 Okuyucu
Saç dökülmesi özellikle erkek hastalarda, sıklıkla testosteron düzeyine ve saç köklerinde bulunan testosteron reseptörlerinin sayısına ve hassasiyetine bağlıdır. Genetik mirasın fazlasıyla etkili olduğu düşünülmekle birlikte, yetersiz saç bakımı, hava kirliliği, kimyasallara maruziyet gibi çevresel etkiler de dökülmeyi hızlandıran faktörler olarak göze çarpar.
Saç ekimi prosedürleri, günümüzde çok fazla suistimal edilen bir konudur. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı olmayan bazı branş doktorları, pratisyen hekimler hatta bazı merkezlerde sağlık personeli dahi olmayan kişiler tarafından saç ekimi işlemi yapılmaktadır. Doğru olan ise, Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı yönetiminde bir ekip tarafından, steril koşullarda (ameliyathane koşulları) en az iki kişilik bir ekiple saç ekiminin yapılmasıdır. Ameliyatın uzun sürmesi nedeniyle ekip olarak yapılması başarının kapılarını açar.
Prensip olarak saç ekimi, başın yan ve arka bölgesinde bulunan ve dökülmeme özelliğine sahip saç köklerinin saçsız alanlara transfer edilmesine dayanır. Günümüzde uygulanan iki teknik vardır. FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu), saçlı bölgedeki cilt ve ciltaltı dokusunun eliptik olarak çıkarılması ve 2-4 saç kökü taşıyan parçalara ayrılması, ardından da saçsız alanda açılan küçük deliklere ekilmesi şeklinde yapılır. Bu teknikte en büyük dezavantaj parça alınan bölgenin dikiş ile kapatılacak olmasıdır. FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) tekniğinde ise saç kökleri bu iş için tasarlanmış bir motor ve özel iğneler yardımıyla alınır ve alıcı alana ekilir. Bu yöntemle dikiş izinden ve geçici olarak yaşanabilecek duyu kaybı gibi yan etkilerden kaçınılmış olur. Saç sayısının yetmediği durumlarda sırt ve göğüs bölgesinden de foliküller alınabilir. FUE tekniği daha uzun bir süre almasına rağmen bir çok yönden FUT tekniğine üstünlük sağlamıştır.
Operasyon öncesinde saç çizgisi planlaması hasta ile birlikte yapılır. Bölge işaretlenir. Saçlar tıraş makinesi yardımıyla kesilir. Hasta yüz üstü yatırılır. Sinir blokajları ve lokal anestezi ile hastanın ağrı duymasının önüne geçilir. İlk aşama saç köklerinin alınmasıdır. Süre alınacak saç kökü sayısına göre değişmektedir. Saç kökleri alınırken yardımcı eleman saç köklerini tiplerine göre dizmektedir. Daha kaliteli ve tek kök içeren örnekler daha görünür olan ön kısım için ayırılır ve dizilir. Alım işlemi tamamlandıktan sonra, hasta kaldırılır ve dinlendirilir. İstendiği durumlarda hasta bu sırada yemek yiyebilir. İkinci bölümde hasta sırt üstü yatırılır. Ekim işleminde, açılacak deliklerin açısı son derece önemlidir. Günümüzde kötü saç ekimi tablolarının en önemli nedeni ekimi yapan ekibin açıya önem vermemesidir. Ekim işlemi sonrasında pansuman ile alan kapatılır ve hasta yatağına alınır.
Erken dönemde verici alana ilk kontrolde yapılan pansuman yeterli olmaktadır. Saç ekimi yapılan bölgeye ise özel şampuan ve losyonlar ile yıkama yapılmaktadır. Ekim yapılan bölgedeki saçların büyük kısmı 3. haftada dökülmeye başlar ve 3. ayda yeniden çıkmaya başlar. Saçların ayda ortalama 1 cm uzayacağı düşünülürse tatmin edici sonuçları görmek için ortalama 6 ay beklemek gereklidir.
Özel Koru Balgat ve Sincan Hastanelerinde, FUE tekniği ile saç ekimi operasyonu, son derece deneyimli ekibim ile birlikte yapmaktayım. Hastanın iyileşme sürecinin yakından takip edilmesi ve ameliyat sonrasında uygulanan mezoterapi veya PRP desteği ile sonuçların daha da iyileştirilmesi mümkün olmaktadır.
Saç ekimi benzeri işlemler ile sakal ekimi ve kaş ekimi de yapılabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Ekimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Diren ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Diren ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Diren ÇELİK Fotoğraf
Op.Dr.Diren ÇELİK
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Diren ÇELİK'in Makaleleri
► Saç Ekimi Dr.Sinan KAYA
► Saç Ekimi Dr.Güner UYSAL
► Saç Ekimi Nedir? Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Saç Ekimi ve Saç Tedavileri Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU
► Saç Ekimi, Saç Dökülmesi Dr.Ünzile BALCI AKBUĞA
► Fue ile Saç Ekimi Nedir? Op.Dr.Zekeriya KUL
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Fue Yöntemi ile Saç Ekimi Dr.Yasin ÜNAL
► Saç Ekimi Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Saç Ekimi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Lipoliz Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:50
Top