2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Ekimi Nedir?
MAKALE #21505 © Yazan Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ | Yayın Haziran 2020 | 1,254 Okuyucu
Saç dökülmesi sorunu cinsiyet ayırmaksızın hem kadın hem erkek nüfusunda mutsuzluğa iten ve öz güven üzerinde olumsuz etkilere neden olabilen ciddi bir sorundur. Erken dönemlerde nedeni araştırılmaz ve gerekli önlemler alınmaz ise saç kaybıyla sonuçlanabilir.
Dökülmenin nedenleri ise;
• Genetik yapı saç dökülmesinde en etkili olan faktördür,
• Vitamin eksiklikler,
• Düzensiz uyku,
• Yoğun stres ve depresyon hali,
• Yanlış kullanılan şampuan veya bakım ürünleri
• Bazı deri veya saç hastalıkları
• Doğum süreci
• Bazı hastalıklar da saç dökülmesi için sebep olmaktadır.
Saç ekimi işlemi, dünya genelinde yaklaşık 20 yıldır saç kaybı yaşanmış bölgeleri yeniden saçlandırmak için uygulanan başarılı bir cerrahi yöntemidir.

Tarihçesi
Saç ekimi sorununa 1950'lerden beri birçok yöntem ve teknik ile çözüm bulmaya çalışılmıştır. 1990'lı yıllar, foliküler ünitenin tespit edilmesi ile devrim niteliğindedir. Ki bu yıllarda FUT tekniği ile saç ekimi oldukça popüler hale gelmiştir. 2002 yılında FUE yönteminin geliştirilmesi ile ülkemizde ve dünyada bu yöntem daha hızlı gelişti ve yaygınlaştı. Günümüzde de saç ekiminin tamamı FUE yöntemi ile yapılmaktadır.

Saç Ekimi Teknikleri Nelerdir?
Saç ekimi teknikleri FUT tekniği ve FUE tekniği olarak 2 tanedir. Tek ek ele almamız gerekir ise;

FUE Tekniği

FUE ile saç ekiminde ense bölgesinden alınan kıl kökleri, herhangi bir kesik olmadan tek tek toplanmakta ve saç ekimi yapılacak bölgeye ekilmektedir. Bugüne kadar uygulanan saç ekim yöntemlerine göre daha rahat ve konforlu bir ekim gerçekleştirilebilmesi nedeniyle oldukça fazla tercih edilen bu yöntemde, sadece enseden değil vücudun başka bölgelerinden de kıl köklerinin toplanarak saç ekimi gerçekleştirilebilmesi mümkün olabilmektedir.
FUE tekniği diğer teknik ile kıyaslandığında avantajı kesi olmamasıdır. İzsiz saç ekimi olarak da adlandırılmaktadır. FUE tekniği ile saç ekiminde iyileşme süresi 7 veya 10 gündür. Bu teknikte operasyon süresi diğer tekniğe kıyasla daha kısadır. 4 – 8 saat civarıdır ve tek seans olmaktadır.

FUT Tekniği
FUT yöntemi ile saç ekimi ise aslında basit bir cerrahi operasyonla gerçekleştirilir. Donör bölgeden (çoğunlukla ense) saç kökleri, bir şerit halinde kesilerek alınır, saçın ekileceği kel bölgede açılan kanallara ekilmektedir.
Donör bölgeden kesilen alan yaklaşık 15 cm uzunluğunda ve 2 cm genişliğinde olur. Fakat daha az sayıda kıl kökü nakledilecekse, ya da daha açık bir ifadeyle ekilecek olan saç miktarı daha seyrek olacaksa bu durumda kesilecek olan alan da daha küçük olur.
Bu ikisi arasındaki fark birinde yani FUT tekniğinde cerrahi bir operasyonla yani kıl köklü naklinin ameliyatla yapılıyor olması, diğerinin ise (FUE tekniği) ameliyatsız bir saç ekimi gerçekleştirilmesidir.

DHI Yöntemi
Saç ekiminde kullanılan kalem tekniği; saçın ekim aşaması ile ilgilidir. DHI pro ise saçın uzama aşamasını ve saç dökülme sürecine müdahale eden bütünsel bir tedavidir. DHI pro ile lazerli saç ekimi hem saç ekimi öncesinde hem de saç ekiminden bir süre sonra uygulanarak saçın gelişimini destekler.

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Saç ekimi sonrası 10 gün boyunca saçlar çok dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır.
• Nakledilen saç greftlerinin uzun süre suyla temas etmemesine dikkat edilmelidir.
• Donör ve nakledilen alan özel tıbbi şampuanla yıkanmalıdır. Bunu yapmak için, ellerin arasında bir miktar şampuan köpürtülür ve tüm kafa derisine çok dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.
• Ovulmamalıdır.
• Tüm yıkama aşamaları, parmak ucunu kullanarak basınç uygulamadan ve yumuşak bir şekilde yapılmalıdır.
• Yıkadıktan sonra saçlar bir kağıt havluyla kurulanmalıdır.
• Kabukları temizlemek için her gün şampuanlama yapılmalıdır.
• Yaklaşık 7 - 10 gün sonra, kafa derisinde kurumuş kan veya kabuk izi kalmamalıdır.
• Ekim işleminden 14 gün sonra saçlar normal şekilde yıkamaya başlanabilir.
• Saçlar günde bir defadan fazla yıkanmamalıdır.
• Şişe boşalana kadar özel şampuanı kullanmaya devam edilmelidir.

Saç Ekimi İyileşme Süreci
Şuan en çok tercih edilen saç ekimi yöntemi DHI yöntemi ile FUE Tekniğidir. Bu teknikte saç ekimi sonrası iyileşme hızlı olmaktadır. Ameliyatı takiben birkaç gün boyunca hafif uyuşma ve ağrı beklenebilirken, çoğu hasta saç ekimi sonrası bir veya iki gün içinde kendisini iyi hissetmektedir. Alıcı bölgedeki nakledilen saç greftlerinin alt kısmında, yaklaşık 7 - 10 gün boyunca noktalı kırmızı izler görünecek ve bu bölgelerde ince kabuklar oluşmakta ve 10 gün içinde, bu ince kabukların yoğunluğu önemli ölçüde azalmaktadır. Genellikle hasta 7 - 15 gün sonra normal görüntüsünü elde eder. Bu süreden sonra hafif kızarıklık görülebilir. Bu durumlar son derece doğaldır.

Saç Ekimi Kimlere Yapılır?
Açıklığı belli bir seviyeye ulaşmış, aktif saç dökülmesi azalmış kişiler saç ekimine daha uygundur. Saç dökülmesi ve açıklık probleminin yanında ek hastalıklar da saç ekimine uygunluğu etkilemektedir. Aktif olarak egzama (dermatit) , sedef (psöriazis) vb. saçlı deride döküntüye sebebiyet veren hastalıklara sahip olan kişilerde saç ekim işleminin başarısı düşmektedir. İşlem öncesinde dermatoloji hekimi görüşü alınıp gerekli tedavilerin uygulanarak bölgenin saç ekim işlemine hazır hale getirilmesi sağlanmalıdır.

Saç Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Saç ekimi için en uygun dönem şu dönemdir demek yanlış olur. Her mevsimde yapılabilir. Yalnızca saç dökülmesinin hızlandığı mevsimlerde saç yoğunluğu azalabilir. Kişi kendi saç yapısına göre bu durumu değerlendirerek ekim işlemi için doktora başvurabilir.

Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?
Saç ekimi sonrasında iyileşme sürecinin bitmesiyle ekilen saçlar hemen uzamaya başlar ancak istenilen doğal halini alması yaklaşık 1 yılı bulmaktadır. Bu süreç, kişiden kişiye göre değişmekle birlikte, saçın yapısına ve çevresel etkilere göre kısalabilmektedir.

Saç Ekimi Kadınlara Yapılır Mı?
Saç ekimi, saç nakli veya saç transferi olarak adlandırılan bu uygulama sadece erkeklere yapılır ibaresi doğru değildir. Saç ekimi, cinsiyet fark etmeksizin kadınlara da yapılmaktadır.

Saç Ekimi Nerede Yapılmalıdır?
Saç nakli uygulaması, alanında uzman hekimler tarafından Klinik ortamlarında yapılmalıdır. Güzellik merkezi ve tıbbi donanıma sahip olmayan yerlerde yapılmamalıdır.

Saç Ekimi Ne Kadar Sürer?
Uygulama süresi kullanılan teknik, kellik durumu, uygulamayı yapan kişinin el becerisine göre süre değişiklik gösterir. Ortalama 6 - 10 saat sürebilmektedir.

Saç Ekimi Fiyatları
Saç ekimi fiyatları kişiden kişiye göre farklılık gösteren değerdir. Saç ekimi yaptıracak olan kişinin kellik durumu, saç ekimi işlemini yapacak olan klinik, uygulamayı yapan uzmanlar bu konuda farklılıklara neden olmaktadır. Saç ekimi fiyatları işlem için net şu kadar fiyat belirtmek doğru olmayacaktır. Ancak belli seviyede olması gerekmektedir. Saç ekimi fiyatlarından önce uygulamayı yapacak olan ekibin tecrübesi ve uzmanlığı ile ilgilenilmelidir. En doğru olanı saç ekimi yaptırmayı planlayan kişinin bizlere ulaşarak analizini yaptırması ve detaylı bilgi almasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Ekimi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman TAŞ Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'ın Makaleleri
► Fue ile Saç Ekimi Nedir? Op.Dr.Zekeriya KUL
► Saç Ekimi Dr.Sinan KAYA
► Saç Ekimi Op.Dr.Diren ÇELİK
► Saç Ekimi Dr.Güner UYSAL
► Saç Ekimi ve Saç Tedavileri Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU
► Saç Ekimi, Saç Dökülmesi Dr.Ünzile BALCI AKBUĞA
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Fue Yöntemi ile Saç Ekimi Dr.Yasin ÜNAL
► Saç Ekimi Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Saç Ekimi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Nazal Polip Nedir? Haziran 2020
► Mezoterapi Uygulamaları Haziran 2020
► Dolgu Uygulamaları Haziran 2020
► Kepçe Kulak Estetiği Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:57
Top