2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Ağız Bakımı ve Koruyucu Uygulama
MAKALE #11878 © Yazan Dr.Dt. Ebru ÇATAL HOCAOĞLU | Yayın Aralık 2013 | 3,336 Okuyucu
Okul öncesi çocuklardaki ağız bakımının iyi olması bu çocukların ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmalarının da garantisidir.
Bu yüzden süt dişlerinin bakımı çok önemsenmelidir.Süt dişlerinde çürük lezyonları olan bir çocuğun kalıcı dişlerinde de çürük olma ihtimali çok yüksektir.
İlk diş hekimi muayenesi şu soruyu kapsamalıdır.Acaba çocuğum risk gurubunda mı?Eğer öyleyse bunu engellemenin yolu nedir?Çocuğumun dişlerini nasıl fırçalamalıyım?Dişipi kullanımı nasıl olacak?
Diş fırçalamaya ne zaman başlanır?
İlk süt dişlerin sürmesiyle.
Peki çocuklar dişlerini ne zaman fırçalayabilir?
Bir çocuğun tam manasıyla diş fırçalamaya başlaması el kaslarının geliştiği döneme rastlar bu da 5-6 yaş civarıdır.Eğer çocuğunuz ayakkabısını kendi bağlayabiliyor ve enazından adını düzgün bir şekilde yazabiliyorsa dişlerini de fırçalayabiliyor demetir.
Bu yaşa kadar ebebeynlerin çocuklarının dişlerini fırçalaması gerekmektedir.Yapılacak işlem çocuğa uygun ve sevimli bir fırça almak çocuk macunu kullanmak ve öncelikle dişlerini bir süre kendisi fırçaladıktan sonra fırçayı ebebeynin eline alarak çocuğun tüm dişlerini tekrar fırçalamaktır.Bu sırada dişlerde çürük olup olmadığını da kontrol etme fırsatı olur.
Diş çürüğünden çocuğumuzu korumanın sadece diş fırçalamayla olmayacağını da bilmemiz gerekiyor.Dişipi de kullanmalıyız.Ayrıca ömür boyu sağlıklı dişler için koruyucu diş hekimliği uygulamaları olan fissür sealent ve flour uygulamasından da bahsetmek isterim.
Çocuklarda Koruyucu Uygulamalar

a.Fissür Sealent
Dişlerin çiğneme yüzeylerinin çürükten korumak için çok ince bir tabaka halinde yerleştirilen bir çeşit koruyucu dolgudur.
İlk kalıcı dişler olan 6 yaş dişlerinin sürmesiyle birlikte uygulanırlar.Yılda 2 defa kontrol edilmeleri kırılan veya aşınan bölgelerin takibi açısından önemlidir.Ortalama ömürleri 5-6 yıldır.
Çok önemli bir koruyucu uygulama olan sealentlar hakkındaki son araştırmalar gösteriyor ki 19 yaşına kadar dişleri %70 oranında korumaktadır.
Koruyuculukları çiğneme yüzeylerindeki çukurları kapatarak yiyecek ve bakterilerin o bölgeye yerleşmesini engellemek şeklinde olmaktadır.
Fissur sealentların avatajlarını kısaca sıralarsak
1-Ağız hijenini sağlamak çiğneme yüzeyindeki oluşabilicek çürükleri %100 engellemek
2-Minimal invasive bir uygulama olması
3-Uygulamalarının kolay ve ucuz olması

b.Flour Uygulaması
Flour diş minesinin mineralize yapısını kuvvetlendiren dolayısıyla çürümesini engelleyen bir elementtir.Sistemik yolla verildiğinde doz ayarlamasının güç olması dişlerde ve kemiklerde birikmesi sebebiyle flour tabletleri artık neredeyse kullanılmamaktadır.Çocuk macunlarında da bulunmamaktadır.Çünkü çocuklar bu macunları yutabilmektedir.Ancak erişkin macunlarında kullanılır.Bu da çok yüksek dozda olmadığından lokal uygulama yapılarak faydanılmaktadır.
Uygulamaları diş hekimleri tarafından yapılmaktadır.Risk gurubuna erişkinlerle çocuk hastalarda belli periyotlarla uygulandıklarında fırçalama ve diğer prosedürler de katılırsa çürüğü neredeyse tamamen engelleyebilirler.
Uygulama kolaydır, az maliyetlidir ve tamamen acısızdır.
Bu koruyucu uygulamalara ilaveten beslenmenin düzenlenmesi de çürüklerden korunmada önemli bir faktördür.Özellikle çürük oluşumunu hızlandıran gıdalar ki bunlara gıda demek yanlış olur keyif veren yiyecekler diyelim alımları sınırlanmalı ,ara öğünlerde tüketilmemeli ve mutlaka ardından dişler fırçalanmalıdır.bunlar hepinizin tahmin edeceği gibi unlu mamüller, tatlılar,cips,bisküvi gibi sağlıksız yiyeceklerdir
Bu yiyeceklerin alımının sınırlanması her bakımdan faydalıdır.Diş bakımı küçük yaşlardan edinilmesi gereken bir alışkanlıktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Ağız Bakımı ve Koruyucu Uygulama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Ebru ÇATAL HOCAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Ebru ÇATAL HOCAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Ebru ÇATAL HOCAOĞLU'nun Makaleleri
► Ağız Bakımı Dr.Dt. Nihat TANFER
► Okul Öncesi Ağız ve Diş Bakımı Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI
► Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Dr.Dt. Kerime Gözde IŞIKSAL
► Bebekler ve Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Ağız Bakımı ve Koruyucu Uygulama' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:55
Top