2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu
MAKALE #13582 © Yazan Uzm.Psk.Çiğdem KINIK | Yayın Kasım 2014 | 4,364 Okuyucu
Sosyal Anksiyete Bozukluğu / Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi olarak da bilinen sosyal anksiyete (kaygı) bozukluğu, sosyal durumlarda (sahnede seyirci önünde, iş yerinde sunum yapacağınız bir toplantıda, arkadaşlarınızla bir aradayken, bir restoranda yemek yerken vb.) özellikle de yabancı olunan ya da herkesin izlediği ortamlarda ortaya çıkan şiddetli huzursuzluk halidir.

Sosyal kaygısı olan kişiler başkalarıyla etkileşimde bulunmaları ya da bir eylemi başkalarının yanında yapmaları gerektiğinde endişe (huzursuzluk, kaygı) hissederler. Kimi zaman böyle bir ortamı/durumu sadece düşünmek bile kişide yoğun anksiyeteye sebep olabilir. Bazı kişiler, bu kaygıyla baş edilebilirken bazıları huzursuzluk veren sosyal ortamdan, davranıştan ya da durumdan kaçınmaya (yani o ortamda bulunmamaya) çalışırlar.

Sosyal anksiyete bozukluğu ya da sosyal fobinin altında başkaları tarafından izlenme, incelenme, olumsuz eleştirilme, rezil olma, küçük düşme korkusu vardır. İnsanların hakkınızda kötü düşüneceği ya da diğerleri ile karşılaştırıldığınızda kötü bir konuma düşeceği korkusu olabilir. Hatta kişi bunların mantıksız olduğunu düşündüğü zamanlarda bile kaygısı konusunda kendisine yardımcı olamayabilir.

Sosyal Anksiyetenin Ortaya Sık Çıktığı Durumlar

Sosyal anksiyete bozukluğu / sosyal fobi, sosyal yaşamınızdan romantik ilişkilerinize, iş yaşamından eğitim hayatınıza kadar bir çok alanda performansınızı olumsuz etkileyebilir. Bu durum zaman geçtikçe yaşam kalitenizin düşmesine, daha içedönük ve kendi halinde bir yaşantıya ardından mutsuzluğa sebep olabilir. Bu durumdaki kişilerin sadece kendilerinde bu sorunun olduğunu düşünmeleri sık karşılaşılan bir durumdur; oysaki sosyal anksiyete bozukluğu/sosyal fobi sanılanın aksine yaygın ve sık karşılaşılan bir durumdur.
Sosyal anksiyetenin yaşandığı durumlar
1. Yeni insanlarla tanışmak
2. İlgi odağı olmak
3. Bir şey yaparken izlenmek
4. Küçük konuşmalar yapmak
5. Seyirci önünde konuşmak
6. Sahnede performans sergilemek
7. Eleştiriliyor olmak
8. Yüksek statüden yada otorite figürü olan kişilerle konuşmak
9. Buluşmaya gidiyor olmak
10. Telefonla konuşmak
11. Umumi tuvaletleri kullanmak
12. Toplantıda konuşma yapmak
13. Kalabalık için yemek, içmek
14. Sosyal aktivitelere katılmak

Sosyal Anksiyete Bozukluğu/Sosyal Fobinin Belirtileri
Zaman zaman sosyal ortamlarda gerginlik yaşamak sosyal anksiyete bozukluğu demek değildir. Bir çok insanın ara sıra içine kapanık ya da utangaç olması günlük yaşantılarındaki işlevselliklerini bozmaz. Diğer yandan sosyal anksiyete bozukluğu/sosyal fobi yoğun strese ve normal günlük yaşantınızın bozulmasına sebep olur.
Örneğin, bir konuşma yapacaksanız, öncesinde gerilmek normal bir tepki iken sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler günler, haftalar öncesinde endişelenebilir, hastalık yüzünden gelemeyeceğini söyleyebilir ya da konuşma boyunca konuşmalarını engelleyecek kadar çok titreyebilirler.

Sosyal anksiyete bozukluğunun duygusal belirtileri
•Günlük sosyal durumlarda yoğun içe kapanık lık ve kaygı
•Yaklaşan bir sosyal durum için günler, haftalar hatta aylar öncesinden yoğun endişe
•Özellikle yabancı kişiler tarafından aşırı bir yargılanma ya da izlenme korkusu
•Kendi kendini aşağılatacak ya da utandıracak şekilde davranma korkusu
•Diğer insanların sizin gerginliğinizi fark edeceği korkusu

Sosyal anksiyete bozukluğunun fiziksel belirtileri
• Yüz kızarması
•Nefes darlığı
•Mide bulantısı
•Titreme (beden, el veya ses titremesi)
•Kalp atışlarında hızlanma ya da kalpte sıkışma
•Terleme ya da sıcak basması
•Baş dönmesi ya da bayılma

Sosyal anksiyete bozukluğunun davranışsal belirtileri
•Sosyal durumlardan hayatınızı ve aktivitelerinizi kısıtlayacak kadar kaçınmak
•Fark edilmekten ve utanmaktan kaçmak için arka plana saklanmak ya da sessiz kalmak
•Nereye giderseniz gidin yanınızda her zaman bir arkadaşınız ya da yakın birini götürmek
•Sinirlerinizi gevşetmesi için sıklıkla sosyal ortamlara girmeden önce alkol içmek
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Çiğdem KINIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Çiğdem KINIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çiğdem KINIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Çiğdem KINIK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi43 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Çiğdem KINIK'ın Makaleleri
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.Eylem ESEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sosyal Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bireysel Terapi Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:07
Top