2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme ve Kilo Kontrolü
MAKALE #13677 © Yazan Dyt.Didar KOLAÇ | Yayın Kasım 2014 | 3,475 Okuyucu
Neden kış aylarında kontrolsüz kilo alırız?
Havaların soğumasıyla birlikte, metabolizmamız yağ dokusunu koruma eğilimindedir ve enerji harcamak istemez. Bu nedenle sürekli yeme hissiyle beraber; özellikle basit karbonhidrat içeren tatlı, şekerli, hamur işi gıdalara yönelim artar. Gecelerin uzaması, günlük aktivitenin azalması, evde geçirilen zamanın artması da eklenince abur cubur tüketimi iyice artar ve kış aylarında belirgin kilo artışı gözlenir.
Uzun Kış Geceleri İçin Sağlıklı Atıştırmalıklar
• Tatlı grubundan ayva veya elma tatlısı gibi az şekerli olan meyveli tercih edin.Kuru
meyveler ile yapılan şekersiz kompostolar da iyi bir tatlı seçeneği olabilir.
• Hazır gıda ve abur cuburlar yerine, ev yapımı az yağlı kekler, az yağlı süt ile kuru meyve karışımları, taze meyve ile yoğurt karışımları, yağsız patlamış mısır, kuru meyveli gevrekler 5-6 tane kestane gibi gıdaları tercih etmeliyiz
• Az yağlı meyveli yoğurtlar, diyet süt ile beraber kuru meyveli tahıllı ürünler, kuru meyveler, yağsız sütün içine tarçın ve bal katarak hazırlanmış içeceklerin tercih edilmesi; kilo almamızı engelleyeceği gibi atıştırma isteğimizi de yatıştırır.
• Haftada 2 gün 1 su bardağı boza ya da salep tüketebilirsiniz
• Asitli ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, sade soda, meyve çayları, ayran, süt ve su tüketiminin artırılması kalsiyum ve vitamin almamızı sağlarken, sıvı tüketimini de arttırmış olur.

Kışın bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinler nelerdir?

-BROKOLİ: İçerdiği sulforan maddesi ile antioksidan aktivite gösterir ve bağışıklık sistemini uyarır. C vitamin ve E vitamini bir arada içerdiği için bağışıklığı güçlendirir. Bu tür sebzeler kaynamış suda kısa sürede pişirilmelidir ve kaynama suyundan da mutlaka tüketilmelidir.
-YAĞLI BALIKLAR: Somon, sardalye gibi yağlı balıklar vücutta iltihapları önler. Mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükseltir. Zengin E vitamini ile güçlü antioksidanları barındırırken; omega-3 yağ asitleri ile de beyin gelişimi ve sağlıklı bir zihin için son derece faydalı besinlerdir.Haftada 1-2 gün balık tüketimi bu işlevler için yeterlidir.
-TURUNÇGİLLER: C vitamininin en zengin kaynağı olan turunçgiller, kış mevsiminde vücut direncini koruma ve antioksidan özellikleri ile tercih edilmelidir. Greyfurt ve portakal, öğün aralarında tercih edebileceğiniz en favori meyvelerin başında geliyor.

- TAZE KIRMIZI BİBER: çindeki C vitamini ve Beta karoten gibi vitaminler ve diğer fitokimyasallar, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Çok az sebzede olan E vitaminini de içerir.

-SARIMSAK:
içeriğinde A, B vitaminleri ve C vitamini içerir. Tansiyonun düşmesinde, kan pıhtılaşmasının azaltılmasında, LDL kolesterolünün azaltılmasında, damar sertliğinin azaltılmasında, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkindir.
-ISPANAK
Ispanak bağışıklık sisteminin süper besinlerinden.. A,B,C,E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, quarcetin gibi minerallerce zengindir. Enfeksiyonları önleyip, bağışıklığı güçlendirir.

işte kış ayranlarında bağışıklığımıza destek olacak,
VİTAMİNLİ ÇORBA;
Çorba tarifi:
1 adet soyulup rendelenmiş pancar
80 gr tavuk göğüs veya kıyma
1 adet kırmızı biber
1 adet kabak
2 diş sarımsak
1 tutam maydonoz
1 büyük patates (küp doğranarak)
1 büyük rendelenmiş havuç
1 kuru soğan
1 adet defne yaprağı
1 orta boy domates( küp doğranmış)
1 tatlı kş biber salçası
1 tatlı kş domates salçası
1 lt su (kıvamına göre eklenelebilir)
bir tutam kekik
1 çorba kaşığı z.yağı

Yapılışı:
Malzemeler pişirilir ve blenderize edilip tüketilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme ve Kilo Kontrolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Didar KOLAÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Didar KOLAÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Didar KOLAÇ Fotoğraf
Dyt.Didar KOLAÇ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Didar KOLAÇ'ın Makaleleri
► Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme Dyt.P. Seda CENGİZ
► Kış Mevsiminde Beslenme Dyt.Hande SEVEN AVUK
► Yaz Mevsiminde Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Ramazanda Kilo Kontrolü Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme ve Kilo Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:52
Top