2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Konuşma Bozukluğu Tedavisinde Prompt Tekniği
MAKALE #13764 © Yazan Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK | Yayın Aralık 2014 | 6,834 Okuyucu
Prompt Tekniği konuşma terapisinde konuşma terapisinde geleneksel yöntemlerden istenilen faydanın alınmaması nedeniyle 1970’lerin sonunda Deborah Hayden tarafından geliştirilmiştir. Bu eğitim yalnızca uzman konuşma terapistlerine Amerika’da bulunan Prompt Enstitü’sü tarafından verilmektedir.

Bu teknik gecikmiş konuşma, otizme bağlı konuşma bozukluğu, artikülasyon bozukluğu, apraksi gibi bir çok konuşma bozukluğunda etkili olarak kullanılmaktadır. Ayrıca beyin hasarından sonra görülen afazi, motor konuşma bozuklukları, serebral palsi hastalıklarının tedavisinde de bu teknikten yararlanılmaktadır. Hiç konuşmayan çocukların tedavisinde de Prompt Tekniğiyle etkili sonuçlar alınmaktadır.

Bu tekniğe göre çocuk bir bütün olarak ele alınır ve gelişimsel alanlardan herhangi birinde sorun varsa bu sorunun bütün sistemi etkileyeceği savunulur. Konuşmadaki bozulmanın sosyal, bilişsel, davranışsal, fiziksel ve motor çok çeşitli nedenleri olabilir, bu nedenle terapist, değerlendirme esnasında tüm bu alanları inceler ve çocuğun hangi alanlarda eksikliği olduğunu saptayarak, buna uygun kapsamlı bir terapi programı hazırlar. Bu teknikte temel hedef; bireyin konuşma ve iletişimde maksimum ilerlemeyi kaydetmesidir.

Konuşma seslerinin her birinin üretiminde dil, diş ve dudaklar farklı pozisyonlarda kullanılır. Örneğin “f” sesi üst dişin alt dudağa değmesiyle, “t” sesi ise dilin üst diş ardına değmesiyle üretilir. Sesleri (harf) yanlış üreten çocuklar çoğu zaman dillerini nereye koyacaklarını, dudaklarını hangi şekle getireceklerini ya da çene açılarını nasıl ayarlamaları gerektiği bilmezler. Prompt uygulayıcısı dokunsal uyaran desteğiyle (elle konuşma organlarına dokunarak) çocuğun üretemediği ses için gerekli olan dil, diş, dudak ve çene pozisyonuna erişmesini sağlar ve böylece çocuk sözel uyaranın da desteğiyle doğru sesi üretebilir. Prompt tekniğinde her sesin doğru üretimi için birden fazla yöntem bulunmaktadır, bunun nedeni ise her çocukta ihtiyacına uygun farklı bir yöntemin işe yarayacak olmasıdır. Böylece terapist üretmek istediği ses için bir yöntemden sonuç alamadığında, diğer yöntemi uygulayarak olumlu sonuçlar alabilmektedir. Örneğin “a” sesi için baqerş parmakla alt çene aşağı doğru çekilirken, “s” sesi için ağız iki tarafa doğru hafifçe gerdirilir. Hece üretimi istendiğinde ise her bir ses için arka arkaya koordineli dokunsal uyaran verilir. Örneğin “bi” hecesi için önce “b” sesi için iki parmakla dudaklar kapalı tutulur ve ardından “i” sesi için üst dudak hafif bir şekilde iki yana doğru gerdirilerek “i” sesi alınır.

Seslerin doğru üretiminde dudak, diş ve dil hareketlerinin yanı sıra çenenin açıklık oranı da çok önemlidir. Dil hareketini yaparken çenenin konumundan etkilenmektedir. Prompt Terapisti seslerin üretimi için görsel uyaran verirken, bir yandan da yine el yardımıyla çenenin doğru pozisyonda olup olmadığını kontrol eder ve olmadığı durumda çeneyi manipüle ederek doğru konuma gelmesini sağlar. Örneğin “p” ve “i” seslerinde çene doğal konumundadır ve açık pozisyonda olmasına gerek yoktur, “g” ve “k” seslerinde ise çene tamamen açık durumdadır ve eğer çocuk çenesini kapalı tutuyorsa bu sesleri doğru şekilde üretmesi mümkün değildir.

Prompt tekniğini diğer tekniklerden üstün kılan temel nokta; bu tekniğin yalnızca ses üretiminde değil, sözcük ve cümle üretiminde de etkili olarak kullanılabiliyor olmasıdır. Örneğin “anne buraya gel” cümlesinde terapist çocuğun durumuna göre tüm harfler için görsel uyaran kullanabilir, ya da gerekli gördüğü harflerin (spesifik bir harf, ünsüzler vs.) üretimini görsel uyaranla destekleyebilir. Çoğu durumda çocuğun bir sesi tek başına doğru üretmesi kolaydır. Ancak sesi tek başına doğru üreten çocuk, sözcük ve cümle içinde yanlış şekilde üretebilir. Örneğin “k” sesini tek başına üretebilen bir çocuk “kapı” sözcüğü yerine “tapı” diyerek sözcük içinde “k” sesini “t” olarak üretebilir ya da “g” sesini doğru üretebilirken “gel” yerine “del” sözcüğü kullanabilir. Apraksi ve fonolojik bozukluk gibi çocuğun tutarsız hatalar sergilediği konuşma bozukluklarında bu teknik sayesinde ciddi gelişmeler sağlanmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Konuşma Bozukluğu Tedavisinde Prompt Tekniği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyra ÖZTÜRK Fotoğraf
Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK
İstanbul
Uzman Dil Ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Konuşma Bozukluğu:Kekemelik Psk.İzzet ERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Konuşma Bozukluğu Tedavisinde Prompt Tekniği' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Apraksi Nedir? Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:42
Top