2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kestane
MAKALE #13890 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Aralık 2014 | 3,481 Okuyucu
Kestanenin Faydaları

· LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) seviyelerini normal tutarak koroner arter hastalığını ve felci önleyici özellik göstermektedir.
· Diyet lifi ile bağırsakların aşırı kolesterol absorbsiyonunu engelleyerek kandaki kolesterol seviyesinin kontrolüne katkıda bulunur.
· Kabuklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan ilaç ateş düşürüp sinirleri yatıştırır.
· Meyvesi kasları kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler. Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir, kansızlığı önler.
· Kestane immun sistemi güçlendirerek hastalıklara karşı korur.
· Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara önerilir. 100 gramında 395 mg potasyum bulunur.
· C vitamini bakımından oldukça zengindir. 100 gram kestanede 43 miligram C vitamini bulunmaktadır. C vitamini, diş, iskelet yapısı ve kan damarlarının oluşumunda temel yapıtaşıdır. Aynı zamanda kuvvetli antioksidan özelliği nedeni ile serbest radikallere karşı iyi bir koruma sağlamaktadır.
· Folik asit açısından zengin olup kan basıncını düzenleme, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu, hamilelik öncesi ve hamileliğin ilk dönemlerinde tüketilmesi ile fetüsün korunması bakımından önemlidir.
· Karaciğere ve mideye iyi gelir.
· İştahsız çocuklarda kestane iyice dövülüp içine bal karıştırılarak yedirildiğinde çocuğun iştahını açar.
· Kan dolaşımını düzenleyici ve hızlandırıcı özelliği vardır.
· Toplar damar bozukluğu olan varis ve hemoroid şikayetlerinin azalmasını sağlar.
· İshali kesmek için çok fayda sağlar.

Kestane, kayıngiller familyasından; kışın yapraklarını döken, 25 – 30 metre boyunda bir ağaçtır. Yaprakları geniş, meyveleri iridir. Boyutları değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 3 santimetre civarında olup ağırlıklar da yaklaşık 10 gramdır. Kestane özellikle Çin, Kore, Japonya ve Akdeniz ülkelerinde değerli bir besin kaynağıdır. Kestane, etli yemeklerin hazırlanmasında, çeşitli salatalarda lezzet arttırıcı olarak yer almaktadır. Ayrıca kestane şekeri, kestane püresi, kestane ezmesi gibi çeşitli tatlılar da yapılmakta ve bu ürünler tek başına tüketilebildiği gibi pastalarda da kullanılmaktadırlar. Kestaneler öğütüldüğünde, badem ve fındıktaki gibi yağlı bir yapı yerine güzel ve tatlı bir un haline gelir. Bazı araştırmacılar inek sütündeki süt şekeri laktozun çocuklar için alerjik etkisi nedeniyle çocuklara kalsiyum gereksinimi için kestane ununun alternatif bir ürün olabileceğine dikkati çekmektedirler. Kestane unu ayrıca, sütlü puding türü ürünlerde, ekmek yapımında, flakes (corn flakes) türü ürünlerin hazırlanmasında kullanılmaktadır.

Kestane doyurucu olduğu kadar besleyici olup içerdiği besin öğeleri türü ve yetiştiği ekolojik şartlara göre değişebilmektedir. Bolca yağ, şeker ve protein içerir. Bunun dışında potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum gibi mineraller ile B1, B2 ve C vitaminlerini içerir.

100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri:
Kalori ( kcal) : 160
Karbonhidrat (g) : 34
Şeker (g) : 9,6
Protein (g) : 3,2
Yağ (g) : 1,8
Sodyum (mg) : 9
Potasyum (mg) : 395

Kestanenin besin öğeleri kestane türüne, çeşidine, yetiştiği ekolojik şartlara göre değiştiği gibi uygulanan işleme teknolojilerine göre de değişikliklere uğramaktadır. Örneğin kestane haşlandığı zaman nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri % 25 oranında azalarak 120 kcal ‘e düşmektedir. Haşlama esnasında nişasta bileşimi değişmekte ayrıca potasyum ve sodyum miktarları azalırken kalsiyum miktarında değişiklik görülmemektedir. Kavrulduğu takdirde nem oranı % 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı % 25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kcal olmaktadır.

Kestane gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastalığı için ideal olup, yüksek tansiyon ve şeker hastaları tarafından çok fazla tüketilmesi önerilmemektedir.

Ayrıca 3 adet kestane 1 dilim ekmekle eş değer kaloridedir. Tüketilirken dikkat edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kestane" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kestane' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa Mart 2015
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:32
Top