2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yalnızlaşan Ruh Yalnızlaşan Beden ve Yalnız İnsan
MAKALE #14071 © Yazan Uzm.Psk.Meltem BİLGİCİ | Yayın Ocak 2015 | 4,612 Okuyucu
Özellikle kentleşmenin yoğun olduğu bölgelerde insan ilişkilerinin daha zayıf ve güvensiz olduğunu görürüz tabi bunun yanı sıra sosyal medya bağımlılığı artmakta ve insan ilişkileri azalmaktadır. Çocukların bilgisayar bağımlısı, ailelerin sosyal medya bağımlısı ve ilişkilerin çok daha yüzeysel olduğu bir toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz. Sizce kaç kişi aynı asansörde birbirinin yüzüne bakıp selam veriyor, kaç kişi sitesinde oturan insanları tanıyor, kaç kişi bir araya gelmek için çaba harcıyor?
İNSANLAR SOSYALLEŞME VE İLİŞKİ İHTİYACINI SOSYAL MEDYADAN KARŞILIYOR…
Güvensiz çevre ve dış dünyanın güvensiz olduğu çocukluğumuzun ilk yıllarında aileler tarafından bize empoze ediliyor. Güvensizlik algısıyla ilişkilerden kaçınan ve kendi kabuğuna çekilen insanları sık sık görür olduk. İnsanlara hiçbir konuda güvenmeyen her an zarar görecekmiş algısıyla yaşayan bireyler ise daha çok sosyal medyada zaman geçirmeyi tercih ediyor çünkü sosyal medya daha kontrollü ve zararsız olarak algılanıyor ancak sosyal medya arkadaşlıkları uzun vadede daha yıkıcı sonuçlara yol açabiliyor. Sosyal medya mutsuz çiftlerin, mutsuz ailelerin de adeta kaçış noktası haline geldi. Evinde huzur bulamayan insanlar bilgisayar, tablet, telefon karşısında zamanın nasıl geçtiğini unutuyorlar, bu sayede evdeki huzursuz ortamdan uzaklaşmış ve sorunlardan kaçınmış oluyorlar. Bu sonuç birey için çözüm olsa da evlilik ve aile ilişkilerinde yabancılaşmaya ve yozlaşmaya neden oluyor. Mutsuz ailelerde büyüyen çocuklarsa yaşamlarının geri kalan kısmında da mutsuz olmaya mahkum ediliyorlar.
ANNE-BABALARIN İLGİSİZLİĞİ ÇOCUKLARI BİLGİSAYAR VE TELEVİZYON BAĞIMLISI YAPIYOR..
Çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenmeyen, onlarla kaliteli vakit geçirmeyen ebeveynlerin çocukları teknoloji aletlerinin bağımlısı olma yönünde hızla ilerliyor. Burada ilgiden kastedilen çocuğun ne yediğini, ne kadar ders çalıştığını önemseyen, onları tehlikeden korumak için fazlasıyla emek harcayan ebeveynlerin ilgisi değildir. Ebeveyn çocukla ne kadar kaliteli vakit geçiriyor, onu ne kadar birey olma yönünde destekliyor ve onun önünü ne kadar açıyor, kendi kafasındakini çocuğa dayatmaktansa onun zihinsel kapasitesine ve hayal gücüne ne kadar saygı duyuyor, buradaki önemli ölçüt budur. Bu şartları sağlayamayan ebeveynler çocuklarını çok fazla bilgisayar ve televizyon karşısında durmakla suçluyorlar. Anne-babaların suçlama yapmadan önce kendilerine şu soruları sormalarında fayda var: İşimden ve yaşamsal kaygılarımdan daha çok çocuğumu önemsiyor muyum, evin temiz ve düzenli olmasından daha çok onun mutluluğunu düşünüyor muyum, insanların ne dediklerinden çok çocuğumun isteklerini önemsiyor muyum? Bu soruların yanıtları sizin içsel sorgulama sürecinizin başlangıcı olacaktır.
AİLELERE ÖNERİLER…
Çocuğunuzla zaman geçirin, her şeyden önce onun duygularını önemseyin, ona istediği her şeyi alıp onu doyumsuz bir insan yapmaktansa, sizinle mutlu olabileceği aktiviteler yapın, olması gerekenleri düşünerek mükemmeliyetçi bir çocuk yaratmaktansa onun hayal gücüne saygı duyarak özgün bir birey olması için fırsatlar sunun. Akşamları evde en az 1 saat tv, bilgisayar gibi aletleri kapatın ve aile paylaşım saati yapın.

Kısacası mutsuz ve yalnız insanlar mutsuz ve yalnız hisseden ailelere onlar da mutsuz ve yalnız hisseden çocukların yetişmesine neden oluyorlar. Eğer bu yönde kendinizi, eksik ve yalnız hissediyorsanız, problemlerle baş edemez ve gittikçe içe kapanan biri haline geldiyseniz bir psikoterapistten yardım almanızı bu sayede de mutlu bireyler, mutlu aile ve mutlu bir gelecek için çaba sarf etmenizi öneririm…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yalnızlaşan Ruh Yalnızlaşan Beden ve Yalnız İnsan" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Meltem BİLGİCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Meltem BİLGİCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem BİLGİCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Meltem BİLGİCİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Meltem BİLGİCİ'nin Yazıları
► Yalnız İnsan! Psk.Füsun BUDAK
► Yalnız Çocuklar PDF Psk.Dnş.Mehmet Akif AYDIN
► Yalnız Kalabilme Becerisi Psk.Şeyma KOÇAK
► Kalabalık Şehirlerin Yalnız Kadınları Psk.Ayşegül DENİZCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Yalnızlaşan Ruh Yalnızlaşan Beden ve Yalnız İnsan' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadın Cinselliği Ocak 2018
► Kekemelik Ocak 2013
► Travma ve Sonrası Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:58
Top