2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağlanmayı Geliştirici Oyun Terapisi
MAKALE #14383 © Yazan Psk.Nurhan ÜNDER | Yayın Mart 2015 | 4,688 Okuyucu
Bağlanmayı geliştirici oyun terapisi ebeveyn ve çocuk arasındaki bağlanmayı, benlik saygısını ve güveni arttırmayı amaçlayan yapılandırılmış bir oyun terapisi şeklidir. Çoğunlukla kısa bir zaman dilimi içinde anlamlı değişimler ortaya çıkarır ve tüm yaş aralıkları ve çeşitli duygusal ve sosyal güçlükler açısından uygulanabilir. Gelişmekte olan beyin ve kişinin tüm yaşamı boyunca duygu ve davranışları üzerine etkileri konusunda sağlam bir araştırma temeli bulunan bağlanma kuramına dayanmaktadır. Bağlanmayı geliştirici oyun terapisi sözel bir terapi değildir. Yorumda bulunulmaz ama çocuğun duyguları yansıtılır; böylece çocuk yetişkinin kendisine uyum sağladığını hisseder. Çocuğun davranışının altında yatan duygu ve anlamları görmeleri için ebeveynlere rehberlik edilir.Çocuğun duygularının yansıtılması aracılığıyla bunları çocuğa sözel olarak ifade etmeleri için cesaretlendirilirler. Ebeveynlerin tutarlı biçimde çocuklarının ipuçlarına ve ihtiyaçlarına uyumlu ve duyarlı hale gelmesine yardımcı olmak bağlanmayı geliştirici oyun terapisinin diğer amacıdır.

Terapist ve ebeveynler, çocuğun kendini düzenlemesine yardım ettikçe, çocuklar neşeli coşkunluk ile sessiz ve yatıştırıcı sakinlik arasında değişen bir dizi duyguyla karşı karşıya kalırlar. Yetişkinler, çocuğun heyecanını ve sevşncini paylaşmaya katılırlar, ancak bunu aşırı uyarıcı bir düzeyde yapmazlar. Çocuk kendiliğindenlik, iyimserlik, motivasyon, neşe, ve merak sahibi olabilmek için yoğun yaşantılara ihtiyaç duyduğundan, çocuğun optimal uyarılmasına dyarlı olmak çok önemlidir.Çocuğun duygu ve dürtülerini düzenlemesine yardımcı olmak, bağlanma ilişkisini güçlendirmede en önemli süreçlerden biri olarak değerlendirilir. Bunun, çocuğun elişen beyni üzerine de etkileri vardır.

Bağlanmayı gelişitirici oyun terapisinde oyuncaklar kullanılmaz. Önce ebeveynler gözlem yaparken, terapist ve çocuk arasında oyuna dayalı, olumlu, fiziksel etkileşimler üzerinde durulur. Daha sonra, ebeveynler bağlanmayı geliştirici oyun terapisine katıldığında, aşamalı olarak etkinliklerin öncülüğünü üstlenmeleri konusunda yönlendirilirler. Tuhaf davranışlar görmezden gelinir, hem çocuğun olumlu özelliklerini hem de ebeveynin güçlü yanlarını fark etme ve desteklemeye vurgu yapılır. Bu olumlu odaklanma sayesinde, ebeveynler yavaş yavaş çocuklarına ilişkin daha olumlu bir algı geliştirirler ve çocukların benlik imajı gelişir.Bağlanmayı geliştirici oyun terapisinin olumlu benlik imajının inşa edilmesine odaklanması, pozitif psikolojiyle benzerlikler taşımaktadır ve bağlanma kuramının önemli kavramlarından biridir.

Bağlanmayı geliştirici oyun terapisi ; bağlanma kuramı, kendilik psikolojisi ve nesne ilişkileri gibi insan gelişimi ile ilgili kişiler arası kuramlara güçlü bir şekilde bağlıdır. Bu kuramların hepsi, ilk ilişki olduğu ya da sonraki ilişkiler açısından bir şablon oluşturduğu için bebek-ebevyen ilişkisinin önemi üzerinde durmaktadır.Araştırmalar, bu ilişki güvenli değilse, gelecekte diğerleri ile ilişki kurmada sorunların ortaya çıkma ihtimali olduğunu ve bu sorunların bütün yaşam süresi boyunca görülebileceğini göstermektedir.

Bağlanmayı geliştirici oyun terapisi kucaklama, kucakta sallama, besleme,pudralama ya da çocuğun ellerine losyon sürme gibi normal ebeveynlerin küçük bir çocukla yaptığı aktiviteleri tekrarlayarak bu ilk ilişkiye geri dönmeyi ve onu daha sağlıklı hale getirmeyi savunmaktadır.Çocuğun erken dönemde istismar ya da yoksunlukla karşılaştığı bazı vakalarda, çocuk kucakta sallanabilir ve bir lolipop ya da meyve suyu ile beslenebilir; bu esnada da çocuğa kendisi hakkında özel bir şarkı söylenebilir.Bu aktiviteler aracılığıyla, daha önceki bir zamana ait duygular ve anılar canlandırılır, ancak şimdi çocuk önemseyici bir atmosferde , küçükken eksikliğini hissetmiş olabileceği ilgi ve besleyiciliğe ulaşmaktadır. Çocuk, bir başka kişiyle bağ kurmanın kökenlerini ziyaret eder. Bakım veren ve çocuk; basit, sağlıklı ve kabul edici bir şekilde birbirine bağlanmayı öğrenir. Bunun, ilişkileri üzerinde güçlü bir etkisi olabilir. Tedavinin daha sonraki aşamalarında çocuğun kronolojik yaşına uygun etkinliklere daha fazla önem verilier. Başından sonuna kadar, ebeveynin uyumlu ve duyerlı olmasına, çocuğun duygularını yansıtmasına ve çocuğun oyuna dayalı ve neşeli bir atmosferde kendini düzenlemesine desteklemesine yardım edilir.

Bağlanmayı geliştirici oyun terapisinin ardışık nörolojik programı geliştiren Dr. Bruce Perry gibi nörobilimcilerin kuram ve araştırmalarınca da desteklenmektedir. Dr. Perry, erken dönemdekiaşırı stres ve travmanın beyni nasıl geliştirebileceği üzerine çalışmaktadırlar.Tedavi yöntemi, çocuğun kronolojik yaşından ziyade danışanın beynindeki işlevsellik düzeyine uygun bir şekilde başlamaktadır.Beynin sıralı bir şekilde geliştirdiği en büyük büyüme atağını yaşamın ilk üç yılında yaptığı iyi bilinmektedir.Beynin; vücut ısısı, kalp atışı, solunum, kan basıncı ve ‘’don, savaş ya da kaç’’ içgüdüsü gibi temel düzenleyici işlevlerimizi kontrol eden daha ilkel ve alt bölümü ilk önce gelişir. Daha sonra, ara beyinle birlikte korku, nefret, sevgi ve sevinç gibi duygu ve tepkilerimizi kontrol eden orta ya da duygusal beyin evrilir. En son olgunlaşan konuşma, dil, soyut düşünme, planlama ve karar verme gibi karmaşık ve oldukça evrimleşmiş işlevleri düzenleyen korteks ya da beynin daha üst kısmıdır. Çocuk yaşamın erken dönemlerinde ihtiyaç duyduğu normal ve sağlıklı deneyimlere sahip olamazsa, alt beyin riske girebilir. Bu da sırasıyla orta ve üst beynin alanlarının gelişimini etkiler.

Her seans, çocuğun ve ebeveynlerin ihiyaçlarına göre planlanr.Bu ihtiyaçlar çeşitli şekillerde değerlendirilir. İlk üç ya da dört seans ebeveynler, onların sorularını cevaplayan ve çocuklarının tepkilerine daha uyumlu hale gelmelerine yardımcı olan yorumlayıcı bir terapistle birlikte, tek taraflı bir aynanın ardından seansı izlerler.Geri kalan seanslarda ebeveynler, terapistin rehberliği altında doğrudan çocuklarına katılırlar. Aşamalı olarak, ebeveynlerin etkinliklere rehberlik etmesi sağlanır. Bağlanmayı geliştirici oyun terapi seansı genellikle yarım saat sürer; buna yarım saatlik bir bilgilendirme ve aile danışmanlığı takip edebilir.İkincisi, isteğe bağlıdır ama ebeveynlerin hem kendi tepkilerine hem de çocuklarının davranışlarına dair içgörü kazanmalarının desteklenmesinde çok büyük yardımı olabilir. Eğer bu mümkün değilse ayrı ebeveyn danışmanlık seansları düzenlenmelidir. En son seansta, ailenin en sevdiği etkinliklerle birlikte e sevdiği yiyecek ve içecekleri kapsayan bir güle güle partisi verilir. Çocuğa bazen küçük bir hediyeyle birlikte seanslarla ilgili bir andaç verilir. İlk kontrol seansı bir ay sonra gerçekleşecek şekilde bir sonraki yıl için en az dört kontrol seansı planlanır.
Eğer gerekliyse ebeveynlerin bireysel danışmanlık ya da evlilik terapisi alması önerilir. Çocuk açısından da yönlendirici olmayan oyun terapisi, dışa vurumcu sanat ya da travma terapisi gibi daha farklı tedaviler gerekli olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağlanmayı Geliştirici Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nurhan ÜNDER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nurhan ÜNDER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurhan ÜNDER Fotoğraf
Psk.Nurhan ÜNDER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nurhan ÜNDER'in Makaleleri
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bağlanmayı Geliştirici Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk ve Oyun Mekanları Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:53
Top