2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği
MAKALE #15370 © Yazan Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN | Yayın Eylül 2015 | 4,682 Okuyucu
YARAMAZ YETİŞKİNLER

Dikkat eksikliği denildiğinde ilk aklımıza gelen çocuklar oluyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite problemi yaşayan çocukların toplumda “yaramaz çocuk” olarak etiketlenmesi, çocukların doğru tanıyı alıp tedavi olmasının önündeki en büyük engellerden biri. Peki aynı şeyi yetişkinler için yapabilir miyiz? Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan yetişkinler için de “yaramaz” diyebilir miyiz?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yalnızca çocuklarda görülen bir durum değildir. Genel olarak bakıldığında çocukluk döneminde başladığını ve yaşam boyu sürebildiğini ancak yaşla birlikte azaldığını görmekteyiz. Hemen her durumda olduğu gibi doğru tanı alınabilirse bu durumla baş etmek kolaylaşacaktır. Ancak çocukluk döneminde tedavi edilmemişse yetişkinlik döneminde de devam eden bir durum yalnızca kişinin kendisini değil aynı zamanda akademik, sosyal ve iş yaşamını da olumsuz şekilde etkilemektedir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun erişkinlikteki temel belirtilerine baktığımızda dikkatini verememe, başlanılan işi bitirmede zorlanma, organize olamama, huzursuzluk ve unutkanlık gibi maddeleri sıralayabiliriz. Bu belirtiler hemen herkesin karşılaşabileceği durumlardır. Bu yüzden durumu biraz daha ayrıntılandırmanın iyi olacağını düşünüyorum.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan yetişkinler için genel olarak şunları söyleyebiliriz.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan yetişkinlerin günlük aktivitelerde dikkat ve konsantrasyon sürelerinin kısa olduğunu görmekteyiz. Verilen yönerge ve ya konuşulan konuları akılda tutmada, hatırlama ve uygulamada zorlanmaktadırlar. Konuşmaları ve çağrışımları hızlıdır, konuşurken konudan konuya atlarlar ve genellikle konuşmanın odağını kaybederler.
Karşılarındaki kişiyi dinlerken zorlanabilirler. Sık sık karşıdaki kişinin sözünü kesme, göz kontağını kaybetme ve ya konudan uzaklaşma gibi davranışlarda bulunabilirler.
Bazen düşünmeden konuştuklarını ve davrandıklarını görebiliriz. Böylelikle zor durumda kalabilirler ve pişmanlık duyabilirler.
Genel olarak zamanı ve işleri planlama ve organize olma becerilerinde zayıflık, kişi için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu kişiler günlük işlerin programlanması ve sıralanmasında güçlük yaşayabilmektedirler. İşleri önem ve ya öncelik sırasına koyma, bir işin ne kadar zaman alacağını hesaplama, randevulara geç kalma, yapmaları gereken işleri son anda yetiştirme ya da hiç yetiştirememe gibi zor durumlarla karşılaşırlar.
Çoğunlukla motivasyonsuzluk ya da isteksizlik olarak adlandırılan bir işe başlamada ve başladıkları işi sürdürme ve tamamlamada güçlük çekme durumu, bu kişilerde sık sık görülür.
Bulundukları ortamda duruş pozisyonunu değiştirmek, sıkça gezinmek, ayak ya da bacak sallamak yine sıkça karşılaştığımız davranışlardan biridir.
Unutkanlık da yine günlük hayatta kişiyi zora sokan durumlardan biridir. Eşyalarını, yapacağı işleri, kendisinden beklenen görev ve sorumlulukları unutmaları kişinin sosyal ve iş yaşantısını olumsuz yönde etkiler.
Bu kişiler, sabırsızlık, acelecilik, kolayca kızıp sakinleşmek, başladığı şeyden çabuk sıkılmak gibi duygusal dalgalanmalar yaşayabilmektedir. Genel olarak, fevri davranışlarda bulunma, öfkeyi kontrol edememe, uyku ve yeme bozuklukları, insan ilişkilerinde problemler, alkol ve tütün gibi maddelere bağımlılıklara yatkınlık, genel hoşnutsuzluk hali, trafik kurallarına uymada zorluk, yasalara başkaldırma eğilimi görülmektedir.

NE YAPMALI?

DÜŞÜNMEDEN HAREKET ETMEK sizi çoğu zaman zor durumda bırakabilir. Bu yüzden karşıdaki kişiden biraz zaman istemek ve hareket etmeden önce küçük bir planlama yapmak iyi bir çözüm olabilir.
HİPERAKTİVİTE ve ya hareket etme isteği bazı ortamlarda mümkün olmayabilir. Bunun yerine, gideceğiniz yere yürüyerek gitmek, hareket gerektiren işler yapmak, toplantılarda not almak gibi bilinçli olarak hareket etmek işe yaramaktadır.
HAFIZA PROBLEMLERİ için yapmanız gerekenleri ertelemeden o anda yapmak, not almak ve not aldığınız defter/ajandayı sürekli yanınızda bulundurmak çözüm olabilir.
BAŞLADIĞINIZ İŞLERİ BİTİRMEDE zorluk yaşıyorsanız bölümlere ayırıp, her bölüm için kendinize uygun bir süre vermeli, işleri aşamalı olarak yapmalısınız.
KİŞİLERARASI İLİŞKİLERDE PROBLEM yaşamamak için karşınızdaki kişilerin tepkilerini ciddiye almak, konudan koptuğunuzu fark ettiğinizde özür dileyerek tekrar etmesini istemek, konuşmaya başlamadan önce ne anlatacağınızı bir kez daha tekrar edip odak noktanızı unutmamaya çalışmak işe yarayabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca RASLAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Bozuklukları Kasım 2015
► Çocuklarda Korku Eylül 2015
► Sosyal Fobi Eylül 2015
► Panik Bozukluk Eylül 2015
► Eyvah Yine mi Sınav! Eylül 2015
► Ah Şu Ergenlik Eylül 2015
► Özgül Fobiler Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:08
Top