2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Öfke Kontrolü
MAKALE #15391 © Yazan Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN | Yayın Eylül 2015 | 4,266 Okuyucu
Mutluluk, üzüntü, heyecan, korku gibi öfke de insana dair en doğal duygulardan biridir. Kişinin kendisine yönelik ya da çevrede olup bitenlere karşı hissedilebilmektedir. Genel olarak kişiler herhangi bir konuda engellendiğinde, haksızlığa uğradığını düşündüğünde, hayal kırıklığı yaşadığında, tehditle karşılaştığında ya da incitildiğinde öfkelenmektedirler. Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi bunlar ve bunlara benzer durumlarla karşılaştıklarında öfkelenirler. Buraya kadar her şey doğaldır ancak öfkeyi ifade ediş şekli bize müdahale edilmesi gereken bir konu olup olmadığı hakkında bilgi verir.

ÖFKE KONTROLÜ NEDİR?

Öfkeyi doğru şekilde ifade edebilme becerisi öfke kontrolü olarak tanımlanmaktadır. Sözel ve ya fiziksel şiddet olmadan, saldırgan davranışlar sergilenmeden, çocuğun kendine ya da çevresindeki kişi veya eşyalara zarar vermeden öfkesini ifade etmesi, öfke kontrolü becerisine sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bu becerinin gelişmesinde ailenin rolü oldukça büyüktür.

ÖFKE NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?

Elbette öfke nöbetlerini önlemeyle başlamak en doğru yol olacaktır. Çocuğunuzun hangi durumlarda öfkelendiğini belirlemek ve bu durumlardan uzak durmaya çalışmak gerekmektedir. Böylelikle süreci henüz başlamamışken durdurmak mümkün olacaktır. Bu, çocuğunuzun her istediğini yapmak anlamına gelmez tabi ki, yalnızca onu öfkeye sürükleyecek durumları önceden kontrol etmek, gerekiyorsa bazı uyaranlardan uzaklaştırmak olarak düşünülmelidir.
Eğer yine de çocuğunuzun öfke nöbetleri yaşamasını engelleyemiyorsanız bu durumda neler yapılabileceğine bir göz atalım.

Öncelikle öfke nöbeti yaşayan çocuk karşısında sakin ve soğukkanlı olmak ve onun da sakinleşmesini beklemek gerekir. Öfke nöbeti yaşayan çocuğa karşı sözel ve ya fiziksel şiddet ve ceza uygulanmamalıdır. Yoğun öfke yaşayan bir çocuğa kızmak, bağırmak ya da onu engellemeye – durdurmaya çalışmak yaşanan öfkenin artmasına sebep olabilmektedir. Dikkatini başka yere çekmek, düzenli nefes almasını sağlamak ve onu sakince beklemek doğru bir davranış olacaktır. Bu gibi durumlarda kendisine ve ya çevresine fiziksel olarak zarar verebileceği eşyaların olmaması durumu kolaylaştıracaktır.

Yaşadığı yoğun öfke duygusuyla başa çıkamayan ve yıkıcı davranışlarda bulunan çocuğa karşı yapılması gereken şey onun neye öfkelendiğini anlamaktır. Yaşanan öfkenin sebebini bulduktan sonra bunu ona anlatmak ve yaşadığı durumu algılamasını sağlamak gerekmektedir. Bu duyguyu neden yaşadığını bilmek durumu algılamasına ve konuyla ilgili konuşabilmenize ve çözüme ulaşabilmenize yardımcı olacaktır. Tüm bu süreçte tutarlı olmak, çocuğunuzun bu öfke nöbetinden ikincil bir kazanç sağlamasını engellemek gerekmektedir. Yaşanan duygunun normal olduğunu ancak bunu ifade ediş şeklini değiştirmesi gerektiğini belirtin. Öfke yaratan durumlar karşısında alternatif çözüm yolları bulması konusunda ona yardımcı olun. Kendi hayatınızdan, çocukluk yıllarınızdan örnekler vererek ve örnek davranışlarda bulunarak ona yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuz sakinleştiğinde bu davranışlarını onaylamadığınızı, bunların yanlış olduğunu, değiştirilmesi gerektiğini belirtin. “Bu davranışlarından dolayı sana küstüm, bir daha istediğin şeyi yapmayacağım, böyle yaparsan seni bir daha sevmeyeceğim” gibi söylemler oldukça yanlıştır. Yaptığı olumsuz davranışların ona karşı sevginizin miktarını değiştirmeyeceğini bilmesi önemlidir.

Asla, eğer sakinleşirse onu ödüllendireceğinizi söylemeyin. Çünkü bu durum onun öfke nöbetlerini, ödül kazanmak için kullanmasına sebep olacaktır.

Eğer yaşanan öfke anlarını kontrol altına alamıyorsanız bir uzmandan yardım istemekten çekinmeyin. Bu hem çocuğunuz, hem de aile dinamikleriniz için önemli bir konudur. Zaman zaman zor olsa da kontrol altına alınabileceğini unutmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Öfke Kontrolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca RASLAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın Makaleleri
► Çocuklarda Öfke Kontrolü ÇOK OKUNUYOR Psk.Aysun AKTAŞ
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke ve Kontrolü Psk.Mesut KARTAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Öfke Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Bozuklukları Kasım 2015
► Çocuklarda Korku Eylül 2015
► Sosyal Fobi Eylül 2015
► Panik Bozukluk Eylül 2015
► Eyvah Yine mi Sınav! Eylül 2015
► Ah Şu Ergenlik Eylül 2015
► Özgül Fobiler Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:44
Top