2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Priformis (Yalancı Siyatik) Sendromuna Dikkat!
MAKALE #15955 © Yazan Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN | Yayın Aralık 2015 | 5,582 Okuyucu
‘’YALANCI SİYATİK’’ HASTALIĞINA DİKKAT!

Priformis kalçanın derininde bant şeklinde uzanan bir kastır. Piriformis Sendromu ise bu kasın çeşitli nedenlerle siyatik sinir üzerine baskı yapmasıyla oluşan kas iskelet sistemi problemidir. Fıtıkların kök ağrılarını taklit eder. Bu nedenle "Yalancı Siyatik" hastalığı olarak da anılır. Piriformis Sendromu ortalama %6 civarında görülmekle birlikte kadınlarda erkeklere göre 6 kat daha fazla gözlenmiştir.

En sık görülen belirti kuyruk sokumu çevresi, kalça ve beldeki ağrıdır. Bazı durumlarda ağrı uyluğa hatta ayağa kadar inebilir. Bacak arkasında, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, yürümede zorluk gibi belirtileri sebebiyle bel fıtığıyla karıştırılabilir. Belirtiler aniden başlayabileceği
gibi hafif şiddette başlayıp zamanla artabilir. Oturma, özellikle sert zeminde oturmak ağrıyı artırır. Ağrı genelde kalça bölgesindedir ve hastalar yürürken veya bacak bacak üstüne atma hareketinde ağrıların arttığını ifade ederler.
Genel ve yaygın kanı, kas içi enjeksiyonlar sonrası görülebilen apse, kanama ve nedbe oluşumunun hastalığa yol açtığıdır. Ancak bu bilgi hakkında kanıt yoktur. Hastalığın diğer nedenleri olarak belde aşırı çukurlaşma, kasın anormal büyümesi ve sinir anomalileri (anatomik varyasyonlar) suçlanır. Alt kalça atar damarının yalancı anevrizması, beyin cerrahi girişimlerinde uzun süreli oturuş da diğer nadir nedenler arasında sayılabilir.

İSTİRAHAT

Akut ağrılı dönemde kalça istirahate alınabilir. Özellikle aktif hayat süren kişilerde ve sporcularda uzun süre ayakta kalma ve koşma gibi aktiviteler kısıtlanabilir. Bazen de sağlam taraftaki elde kullanılmak üzere baston verilebilir. Yerden eğilerek bir şey alınacağı zaman, yerdeki cisim etkilenen kalça tarafındaki el kullanılarak alınmalı bu sırada yük sağlam taraftaki bastonda olmalıdır.

SICAK UYGULAMA / SOĞUK UYGULAMA

Hastalığın ilk 3-4 hafta olan akut (erken) döneminde günde en az 3 defa ortalama 12 dk soğuk uygulama yapılır. Bunun için buz torbası kullanılabilir. Akut dönem geçince ise yine günde en az 3 defa olmak üzere 20 dakika sıcak uygulanmalıdır. Bunun için sıcak su torbaları kullanılabilir.

UZUN SÜRE OTURMAYIN / UZUN SÜRE AYAKTA KALMAYIN!

Uzun süreli oturma, çökme, ayakta durmada priformis kası gerilir, dolaşımı azalır ve ağrı olarak algılanır. Bazı durumlarda uyluk ve bacakta şişme, ileri durumlarda ise siyatik sinirle olan yakınlığı sebebiyle nörolojik bulgular verebilir.

EVDE YAPABİLECEĞİNİZ EGZERSİZLER

1) Sırt üstü pozisyonda yatın. Sağ topuğunuzu sol dizinizin üzerine yerleştirin. Başınızın yerle temasını koruyun.
*Sol uyluğunuz düzeyine yaklaşın. Sağ elinizle sağ dizinizi ileriye iterken sol dizinizi kendinize doğru çekin. Bu pozisyonda 8-10 saniye bekleyin ve gevşeyin. Bunu her iki ekstremite için günde en az 3 defa ve 10ar kere uygulayın. Bu germe egzersizi sandalyede otururken de yapılabilir.

2) Bir bacağınızı vücudunuzun arkasına uzatın. Dizlerinizi bükerek yere çömelir gibi yaklaşın. Kalçanızı ileriye doğru yönlendirin. Germe egzersizi esnasında gövdenizi yere yakın ve dik tutmaya dikkat edin. Bu pozisyonda 10 saniye durun ve gevşeyin. Bu egzersizi her iki ekstremite için günde en az 10 defa ve 3 set halinde tekrarlayın.

3) Bir yerden destek alarak topuğunuzu kalçanıza yaklaştırmaya çalışın. 10 saniye bekleyin. Her iki ekstremite için günde en az 10 defa ve 3 set halinde tekrarlayın.

4) Sırt üstü yatın. Sağ dizinizi bükün ve diğer bacağınızın üzerinden geçirin. Sol elinizle bacağınızı tutun ve sağ elinizi başınızın üzerine uzatın. Bu egzersizi her iki ekstremite için günde en az 10 defa ve 3 set halinde tekrarlayın.

*Bunlar genel uygulamalar olup manuel terapi, elektroterapi ve ftr de kullanılan çeşitli akımlar gibi profesyonel kişilerce uygulanması gereken tedavi yöntemleri de vardır. Bunun için alanında bir fizyoterapist tarafından değerlendirilip tedavi programınızın düzenlenmesi gerekir.

Fizyoterapist Şengül Şen
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Priformis (Yalancı Siyatik) Sendromuna Dikkat!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şengül ŞEN TEKİN Fotoğraf
Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN
Denizli
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in Makaleleri
► Siyatik ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Bel Ağrısı ve Siyatik Fzt.Deniz İŞÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Priformis (Yalancı Siyatik) Sendromuna Dikkat!' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:30
Top