2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Biterken Formda Kalma Tüyoları
MAKALE #1628 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Eylül 2008 | 8,013 Okuyucu
YAZ BİTERKEN FORMDA KALMA TÜYOLARI

Yaz mevsimi boyunca güneşin, denizin, kumsalın ve sıcak havaların tadını çıkardınız. Sonbahara doğru hızla ilerlerken içinizi yazın kazandığınız formu kaybetme endişesi sardı. Havalar soğudukça artacak olan iştahınız ve azalacak olan fiziksel aktivitenizle kilonuzu korumanın oldukça zor olduğunu düşünüyorsunuz. Yazın kazandığınız formu kışın kaybetmemek için kimi püf noktalarını yaşama geçirmeniz gerekiyor.

KİLO NASIL KORUNUR, FORMDA NASIL KALINIR?

İdeal kilonuzu ve formunuzu korumanın sihirli bir iksiri veya mucizevî bir yönü olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Kilo korumanın temelinde yer alan mantık, günlük enerji alımının enerji harcamasına eşit olmasıdır.

Günlük enerji harcamanızı oluşturan birkaç faktör vardır. Bunların en önemlisi metabolik hızınız ve fiziksel aktivite ile harcadığınız enerjidir. Kilonuzu korumaya yönelik beslenme programınızın düzenlenebilmesi için metabolik hızınızın bilinmesi gerekir. Metabolik hızınız, çeşitli araçlar yardımı ile ölçülebilir. Benim merkezimde kullandığım yöntem solunum sırasında üretilen karbondioksit ve alınan oksijen miktarına dayanan bir ölçümdür. Bu ölçüm yönteminin hata payı oldukça düşüktür ve sonuçta bedeninizin yaşamak için harcadığı günlük enerji miktarına ulaşılır. Fiziksel aktivite durumunuzun da saptanması ile birlikte günlük harcadığınız enerji toplam olarak hesaplanabilir. Günlük harcadığınız enerjiye paralel, bir beslenme ve diyet uzmanının hazırlamış olduğu kişiye özel kilo koruma programı ile kilo yönetiminde yaşam boyu başarı yakalayabilirsiniz.

KİLO KORUMAYLA İLGİLİ PÜF NOKTALARI
  • Kilo koruma programına başladığınız 2 sene içerisinde 3 kilodan daha fazla kilo almadıysanız programınız başarılıdır.
  • Kilo koruma programlarında başarının yakalanması için beslenme programının düşük yağlı olması gerekir. Bu nedenle yüksek yağlı atıştırmalıklar, kızartmalar ve kavurmalardan uzak durmanız gerekir.
  • Yapılan bilimsel araştırmalar, diyetisyeni ile daha sık görüşen kişilerin kilo korumada daha başarılı olduklarını göstermiştir. Kilo koruma programına ilk başladığınızda ayda bir kontrole gitmeye devam etmelisiniz.
  • Kilo koruma programınız tamamlandığında, sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı yaşam boyu sürdürmeye devam etmelisiniz.
  • Yaşınız ilerledikçe metabolizmanız yavaşlar. Yaşınıza göre durumunuzun değerlendirilebilmesi için yılda bir kez diyetisyeninize mutlaka uğramalısınız.
  • Kilo koruma programına devam ederken karşılaştığınız güçlükleri ve sorunları diyetisyeniniz ile paylaşmalı ve ortak çözümler yaratmalısınız.
YAZ SONUNDA BUNLARI YAPMAYIN!
  • Son bahar rehavetine kapılmayın.
  • İştahınıza yenilmeyin.
  • Kendinizi kapalı ortamlara hapsetmeyin.
  • ile ilgilBesin tüketimi i ısrarları dinlemeyin.
  • Kiloyu takıntı haline getirmeyin.
YAZ SONUNA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ
  • Öğün atlamadan beslenme alışkanlığı kazanın.
  • Günde 6 öğün beslenin.
  • Öğün aralarında 2–3 saat olmasına özen gösterin.
  • Ana öğünlerde dört yapraklı yoncayı tamamlayın.
  • yonca yaprağı: Süt grubu (Süt, yoğurt, ayran, cacık vs…)
  • yonca yaprağı: Et grubu (kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta vs.)
  • yonca yaprağı: Tahıl ve tahıl ürünleri grubu (ekmek, pilav,makarna, bulgur, kuskus vs.)
  • yonca yaprağı: Sebze ve meyveler (Tüm sebze ve meyveler)
  • Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar seçin.
  • Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketin.
  • Haftada 2-3 kez balık tüketin.
  • Günde 8-15 su bardağı su için.
  • Günde 4 kupadan fazla çay ve kahve tüketmeyin.
  • Yazın başladığınız hareketli tempoyu koruyun.
  • Diyetisyeninizle durum değerlendirmesi yapmak için görüşün.
BİRAZ DA EGZERSİZ…

Egzersiz sadece kilo vermek ve kilo korumak adına yapılmaz. Aynı zamanda kemik ve kas kuvvetini arttırır, kalp-damar sağlığını korur, insanı mutlu ve enerjik kılar.
Egzersiz günlük enerji harcamasını arttırdığından ötürü kilo koruma uygulamaları açısından büyük önem taşır. Kilonuzu ve kazandığınız formu kaybetmemek için egzersiz konusunda yapabilecekleriniz…
  • Egzersiz uygulamalarına doktor kontrolü olmadan başlamayınız.
  • Eğer ilk kez egzersiz yapacaksanız kendinizi ilk seansta çok yormayınız.
  • Isınmadan yapılan egzersiz kas yırtılmalarına, incinmelere ve yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle egzersize mutlaka ısınma hareketleri ile başlayınız.
  • Kalp-damar sağlığınızı korumak adına haftada 3–4 kez her bir seans 45–60 dakika olacak şekilde kardiyo egzersiz yapabilirsiniz. Bu tür egzersizler aynı zamanda enerji harcamasını da arttırırlar.
  • Yüzme bütün kas gruplarını çalıştıran bir egzersiz türüdür. Yazın bu son güzel günlerinde her gün yüzmeyi deneyebilirsiniz.
  • Eğer egzersiz yapma olanağınız yoksa her gün en az yarım saat orta tempolu yürüyüş yapmalısınız. Orta tempo, zorlanmadan konuşmaya devam edebildiğiniz hızdır. Çok yavaş yürümenin kilo verme ve koruma üzerinde de bir etkisi olmadığını unutmayın.
  • Vücudunuz egzersize alıştığında aynı tempoda ve aynı sürede yapılan egzersizde daha az enerji harcamaya başlar. Bu durum sizi endişelendirmesin. Çünkü artan kas kitleniz sayesinde tüm gün boyunca harcadığınız enerji artmış durumda.
  • Eğer hiçbir şekilde egzersize vakit ayıramıyorsanız adımlarınızı saymayı deneyin. Günde 10.000 adım sağlığına olumlu yansır. Adımlarınızı saymak için adımsayarlardan yararlanabilirsiniz.
Soru - cevap

Asude:Merhaba benim bir sorum olacak ben ev hanımıyım yaz aylarını zlıktaki evimizde geçiriyoruz buraa olduğumuz sürece koşuşturmalar devam ediyor,sabah aerobik yapıyoruz ,öğlen denizde yüzüyoruz akşamlarıda yürüyoruz,yaz olduğu için pek yemek yemiyoruz yani kışın olduğu gibi sofrada uzun uzun otormuyoruzve böylece ince kalabiliyoruz fakat bir sorun var ki yaz ayları bitmek üzere ve ben kışın şehir hayatına döndüğümüzde artık bunları yapamaz oluyorum,ev işleri ve günlük yaşam şeklinde ilerliyor,eşim damak zevkine düşkün olduğu için evde genellikle kalorili yemekler pişiyor.doğal olarak bende kilo alıyorum bana yapabileceğim birkaç pratik öneri sunabilirseniz sevinirim.

Cevap:Merhaba Asude hanım,öncelikle size birkaç önerim olacak ev hayatınıza döndüğünüzde beslenme alışkanlığınızında daha düzenli olması gerekiyor bunun için en önemlisi öğünlerinizi atlamamanız şart.öğünleriniz 3 ana 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öüğnden oluşmalı ve ara öğünlerde yediğiniz şeyler sebze,yoğurt vs.gibi sağlıklı besinlerden oluşmalıdır.Damak zevkine düşkün olmak hepimizin ortak özelliği fakat yemeklerinizdeki yağ miktarını azaltabilirsiniz,sebze yemekleri ve haşlama yiyeceklerde size artı puan kazandıracaktır.gece atıştırmak gibi bir alışkanlığınız varsa çiğ sbeze yada küçük bir porsiyon meyveyi tercih edebilirsiniz.Bunların yanında bol bol sıvı tüketmeyi de unutmamanız gerekiyor.Ayrıca evinize döndüğünüzde hareket alanınızı kısıtlamamalısınız.Örneğin belirli saatlerde küçük,tempolu yürüyüşler yapabilir,evinizde basit jimlastik hareketleri yapabilirsiniz.Bunlardan sıkılırsanız bir spor salonuda sizin için keyifli spor yaparak zinde kalmanın adresi olabilir.

NİL ŞAHİN GÜRHAN
BESLENME VE DİYET UZMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Biterken Formda Kalma Tüyoları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Yaza Formda Girin Dyt.Meryem BORAN
► “formda Olmak” Nedir ? Dyt.Sema BÖREKÇİ
► Bu Yazla Birlikte Hep Formda! Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Yaza Formda Girme Yolları Dyt.Ekin ALTIN
► Yaza Formda Girmenin Yolları Dyt.Serpil TARMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaz Biterken Formda Kalma Tüyoları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:18
Top