2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi
MAKALE #1661 © Yazan Uzm.Dyt.Volkan ÖZKAYA | Yayın Ekim 2008 | 13,878 Okuyucu
Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi


Bağışıklık sistemi insan vücudunun en karmaşık sistemlerinden biridir. Temel görevi vücuda giren ye da oluşan yabancı yapılara (virüs, bakteri, kanser hücresi) karşı korumaktır. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi; bireyin hastalıklara karşı direnç kazanmasına, oluşabilecek diğer hastalıklara karşı riski en aza indirmekte önemli bir yere sahiptir.

Bağışıklık sisteminizin zayıfladığını nasıl anlarsınız; soğuk algınlığına kolay yakalanıyorsanız ve bu yılda 2-3 defa ve fazlası oluyorsa, sık sık aftlar görülüyorsa, kronik enfeksiyonuz varsa bu durumda gerçekten bağışıklık sistemi üzerin de durmanız gerekir.

Sadece bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda bile bu hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Yani zayıf bir bağışıklık sistemi enfeksiyonlara kolay yakalanmanıza, tekrarlayan enfeksiyonlar ise gittikçe zayıflayan bir bağışıklık sistemi ortaya çıkararak sizleri bir kısır döngünün içerisine çekmeye başlar.

O zaman bağışıklık sisteminin çeşitli yollardan desteklenmesi gerekmektedir. Bunu en önemli sağlayıcıları arasında ise yaşam tarzı değişikliği ve beslenme desteği gelmektedir.

Yaşam tarzı değişikliği olarak öncelikle yapılması gereken stresten uzak durulmasıdır. Stres öncelikle çeşitli hormonların seviyesini değişikliklere neden olurlar. Bu hormonların etkileri sonucunda ise bağışıklı sistemi zarar görür. Bu baskılanma düzeyi ise tabiî ki stresin büyüklüğüyle alakalı olarak değişmektedir.

Bireylerde sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesi sağlıklı bir bağışıklık sisteminin de temelini oluşturmaktadır.
İyi bir bağışıklık sistemini etkileyen yaşam şekilleri;
· Sigara içmemek
· Düzenli bir beslenme alışkanlığı
· Olması gereken vücut ağırlığı
· Sebze ve meyve tüketimi yükselmesi
· Düzenli egzersiz
· Hayvansal kayaklı besinlerden istenilen düzeyde tüketilmesi
· Düzenli bir uyku
Bağışıklı sisteminin düzenli ve etkili çalışmasında bir diğer önemli faktör ise beslenme düzeyi yer almaktadır. Bireylerde besin yetersizliği, aşırı karbonhidrat tüketimi (özellikle şeker tüketimi), alerjen besinler ve birçok diyetsel yanlışlıklar bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Sağlıklı olmanın temelinde bağışıklık sisteminin, bağışıklık sisteminin en önemli destekleyicisi olarak da dengeli ve düzenli beslenmenin yattığı unutulmamalıdır. Bunun en basit yolu;
  • Meyve, sebze, tahıllar, kurubaklagiller, yağlı tohumlar açısından zengin
  • Düşük oranda yağ ve rafine şeker içeren
  • Yeterli miktarda protein sağlayan bir diyet ve tabiî ki en az 2-2,5 lt su içilmesidir.

1- Besin yetersizlikleri;

Sadece yetersiz besin alımı anlamına gelmemektedir aynı zamanda dengesiz bir beslenmede besin öğesi yetersizliğine neden olur. Birçok çalışmada besin yetersizliğinin bağışıklık sisteminin çeşitli basamaklarını olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur.

2- Protein;

Protein yetersizliği özellikle hücre aracılı bağışıklık sisteminde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden yeterli protein alımı da en iyi bağışıklık sisteminin sağlanmasında önemli bir unsurdur.

3- Şeker

Yüksek oranda tüketile şeker akyuvarların yabancı maddeleri ve mikroorganizmaları yok etme gücünde önemli ölçüde azatlıkları görülmüştür. Akvuyarların savunma mekanizmasının önemli bir kısmını oluşturduğu düşünüldüğünde aktivitelerinde ki en küçük azalma bile sistemin zayıflamasına neden olmaktadır. Yani ortaya çıkan sonuca bakıldığında ne kadar çok şeker tüketirseniz o kadar çok bağışıklık sistemi olumsuz etkilenmektedir.

4- Alkol

Yapılan deneysel hayvan çalışmalarında görülen şudur ki; alkol tüketenlerin enfeksiyonlara yatkınlığı artmaktadır. Akyvarların alkol tüketimi ile enfeksiyonel bölgeye yönelimi de azalmaktadır.

5- Vitamin ve Mineraller;

Bağışıklık sistemini destekleyici ve hastalıklara karşı direnci artırmada önemli görevleri olan bir çok vitamin ve mineral vardır. Örneğin;

A vitamini, karoten, retinol; özelikle viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin destekleyicilerindendir. Ayrıca karotenlerin kansere karşı koruyucu etkileri olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle A vitamini yeterli miktarda alınmalıdır. Kaynakları; sarı-kırmızı-turuncu meyve ve sebzeler, karaciğer ve süt

C vitamini; bağışıklığın güçlendirilmesinde doğal bir rol oynamaktadır. Antiviral ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Asıl işlevi ise bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Bunun yanında da kanserojen yapıların etkinliğini azaltmakta da önemli görevler almaktadır. Kaynakları; sebze (koyu yeşil yapraklı) ve meyvelerdir.

E, B6, B12 Vitamini ve Folik Asit; bu yapılar hem antikorlar hem de hücre aracılı bağışıklık sisteminin önemli yapıtaşlarıdır. Bu nedenle kurubaklagiller, tahıllar, bitkisel yağlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve organ etlerinin düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Ayrıca selenyum demir ve çinko nun yeterli alımı da bağışıklık sisteminin alt yapısını önemli ölçüde etkilediği de unutulmamalıdır. Özelikle sık görülen demir yetersizliği bağışıklık sisteminin işlev bozukluğuna yol açmaktadır. Özelikle çinko ve çinkonun yapısına katıldığı diğer sistemler antioksidant kapasiteyi artırarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir. Demir için özelikle pekmez, tahin ve organ etleri(karaciğer) önemli bir kaynaktır. Çinko için kaynakları ise yine organ etleri, yağlı tohumlar (badem içi, ceviz) ve tahıllardır.

Görüldüğü gibi bağışıklık sisteminin her zaman düzenli ve sağlıklı işlev gösterebilmesi için düzenli, yeterli ve dengeli beslenmek şarttır. Unutulmamalıdır ki zayıf bir bağışıklık sistemi enfeksiyonlara yol açar, enfeksiyonlar ise bağışıklık sisteminde hasarlara neden olur ve bu da vücut direncini daha da zayıflatarak kısır bir döngü yaratır. Bunun önüne geçebilmek için;
  • Sigara tüketilmemeli
  • İstenilen düzeyde bir vücut ağırlığına sahip olunmalı
  • Stresten uzak bir yaşam tarzı seçilmeli
  • Düzenli egzersiz yapılmalı
  • Basit şekerlerden uzak durulmalı
  • Et, balık, süt ve süt ürünleri, tahıl, sebze ve meyveler, yağlı tohumlar düzenli ve yeterli bir şekilde tüketilmelidir.
Unutulmamalıdır ki sağlıklı bir beslenme planı iyi işleyen bir bağışıklık sistemi, dayanıklı bir vücut daha az hastalık ve bu da daha sağlıklı bir yaşamın basamaklarını oluşturmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Volkan ÖZKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Volkan ÖZKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Volkan ÖZKAYA Fotoğraf
Uzm.Dyt.Volkan ÖZKAYA
Bursa
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Volkan ÖZKAYA'nın Makaleleri
► Bağışıklık Sistemi ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Sağlıklı Bağışıklık Sistemi Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:30
Top