2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Bağışıklık Sistemi
MAKALE #5083 © Yazan Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN | Yayın Haziran 2010 | 4,776 Okuyucu
Bağışıklık sistemi insan vücudunun en karmaşık ve en büyüleyici sistemlerinden biridir. Bağışıklık sisteminin ana işlevi vücudu enfeksiyon ve kanserin oluşumuna karşı korumaktır. Geleneksel tıpta enfeksiyonlardan ya da hastalıklardan kolay etkilenmenin önemi genellikle göz ardı edilir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak için beklide en önemli noktadır. Bahara girdiğimiz şu aylarda herkesin üzerinde bahar yorgunluğu ve halsizlik görülmekte. Bunu en iyi şekilde atlatmak için beslenmemize önem vermemiz gerekmektedir. Bağışıklık sisteminizin güçlendirilmesine ihtiyacınız olup olmadığını belirleyebilmek için şu sorulardan en az birine evet demeniz yeterli:

Soğuk algınlığına kolay yakalanır mısınız?
Soğuk algınlığına yılda iki defadan çok yakalanır mısınız?
Kronik enfeksiyonunuz var mı?
Vücudunuzda sık sık pamukçuk ya da genital herpes görülür mü?
Lenf bezlerinizde bezen şişlik ya da ağrı olur mu?

Tekrarlayan ya da kronik enfeksiyonlar sadece bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkar. Zayıf bir bağışıklık sistemi enfeksiyona yol açar, enfeksiyon bağışıklık sisteminde hasara neden olur ve bu da vücut direncini daha da zayıflatır. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi sağlıklı olmak açısından kritik önem taşır. Karşıt şekilde, sağlıklı olmanın bağışıklık sisteminin desteklenmesinde kritik önemi vardır. Bağışıklık sistemini bir günde düzeltecek sihirli bir formül yoktur. Bunun yerine yaşam tarzı, stresle başa çıkma, egzersiz, beslenme, besin destekleri ve bitkisel ilaçların kullanımına dayanan kapsamlı bir yaklaşım uygulanır. Bağışıklık sistemi, devamlı saldırıya maruz kalan, çok parçalı ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sistemi tamamen bütünseldir; psikolojik nörolojik, besinsel, çevresel ve endokronolojik unsurların bağışıklık işleviyle yakından bağlantılı olması da bu bütünselliğin kanıtıdır. Bağışıklık baskılanması genelde stres düzeyi ile orantılıdır; stres ne denli büyük olursa bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkisi de o kadar büyük olur. Sağlıklı bir yaşam tarzının sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturulmasında çok büyük katkısı bulunur. Yüksek doğal öldürücü hücre aktivitesi sağlayan yaşam tarzı unsurları; sigara içmemek, yeşil sebze tüketimini artırmak, düzenli öğünler, ideal vücut ağırlığı, gecede 7 saatlik uyku, düzenli egzersiz, besinsel faktörlerdir. Bağışıklık sisteminin sağlığı kişinin beslenme rejimi ve besinsel durumuyla yakından ilgilidir. Bağışıklık sistemini baskılayan beslenme rejimi unsurları arasında besin yetersizliği, aşırı şeker tüketimi, alerjiye yol açan besinler ve kanda yüksek düzeyde kolesterol sayılabilir. Bağışıklık işlevini destekleyen besinsel unsurlar ise tüm esansiyel besin öğeleri, antioksidanlar, karotenler ve flavonoidlerdir. Sağlıklı olmak gibi en iyi düzeyde bağışıklık işlevi de sağlıklı bir beslenme rejimi gerektirir. Yani sağlıklı beslenme rejimi; meyve, sebze, tahıllar, baklagiller, sert kabuklu yemişlerve çekirdekler gibi tam ve doğal besinler açısından zengin olmalı, düşük oranda yağ ve rafine şeker içermeli, yeterli ama aşırıya kaçmayan proteine yer verilmelidir. Bunların yanı sıra, pozitif bir zihinsel tutum, multivitamin-mineral desteği, düzenli bir egzersiz programı, günlük derin nefes alma ve rahatlama teknikleri ( meditasyon, dua vb.) bağışıklık sisteminin en iyi düzeyde çalışmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Ayrıca sağlıklı bir bağışıklık sistemi için sık sık gülmeli, hayata olumlu açıdan yaklaşmalı ve kendinizi düzenli biçimde zihinsel açıdan rahatlatmalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Bağışıklık Sistemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'ın Makaleleri
► Bağışıklık Sistemi ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Bağışıklık Sistemi' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Beslenme Haziran 2010
► Diyette Şehir Efsaneleri Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:15
Top