2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Osteoporozda (Kemik Erimesi) Fizyoterapi Uygulamaları
MAKALE #17129 © Yazan Fzt.Cihan CİCİK | Yayın Eylül 2016 | 4,833 Okuyucu
Osteoporoz, kemik kütlesinin azalması ve yapısının bozulması sonucunda kemik kırılganlığında artış meydana gelmesine sebep olan bir iskelet hastalığıdır. Erkeklerde kemik kütlesinin kadınlara oranla daha fazla olması sebebiyle osteoporoz kadınlarda daha sık görülmektedir. Yaşa, etkilediği bölgeye, kemik tutulumuna bağlı olarak sınıflandırılan osteoporoz primer ve sekonder osteoporoz olarak iki gruba ayrılabilir.

Primer osteoporozun Tip 1 türünde kadınlarda menapozla birlikte ortaya çıkan östrojen eksikliği sonucunda kemik kaybı meydana gelir. Östrojen kemikte yapım-yıkım döngüsünü sağlayan ve aralarındaki dengeyi kontrol eden önemli bir faktördür. Özellikle 50-75 yaş arası kadınların 2/5'i osteoporoz sebebiyle kırıklara maruz kalmaktadır. Ayrıca yaşlı kadınlarda kalça kırıklarının %90'ı düşük kemik yoğunluğundan kaynaklanmaktadır. Tip 2 türünde ise yaşlanmayla birlikte hem erkeklerde hem de kadınlarda kalsiyum emiliminde problem olması sebebiyle kemik kaybı meydana gelir. Sıklıkla 75 yaş üzeri bireylerde görülür.

Sekonder osteoporoz genellikle immobilizasyon denilen hareketsizliğe bağlı ortaya çıkan kemik kaybıdır. Hastalıklar, beslenme problemleri, uygulanan diyetler, kullanılan ilaçlar ve bireyin yaşam tarzı gibi faktörler sonucunda da ortaya çıkabilir.

Osteoporoz Kimlerde Daha Sık Görülür?

Yaşlanmayla birlikte bağırsaklarda kalsiyum ve D vitamini emiliminin azalmasıyla kemikte yıkım olayı yapım olayına göre artar ve osteoporoza yatkınlık meydana gelir. Zayıf olan kadınlarda ve menapoza girmiş olan kadınlarda da osteoporoz riski daha fazladır. İmmobilizasyon, sedanter yaşam, bazı ilaçlar (glukokortikoidler ve sitokinler) ve sigara kullanımı da osteoporoza yatkınlığı artıran faktörlerdendir. Hatta hareketsiz yaşam tarzına sahip bireylerin yer aldığı çalışmada kemik kütlesi kaybının 1 haftada %1 oranında olduğu görülmüştür.

Osteoporoz Hastalarında Fizyoterapistin Rolü

Öncelikle hasta hikayesi alınarak hastada risk faktörlerinin varlığı, sekonder bir hastalığın varlığı, ailede genetik faktörlerin olup olmadığı ve beslenme alışkanlıkları tespit edilir. Hastanın boyu, vücut ağırlığı not edilerek postür analizi ve denge değerlendirmesi yapılır. Kas kuvvet testleri, esneklik değerlendirmesi, yaşam kalitesi değerlendirmesi ve yürüyüş analizi yapılarak hastanın rehabilitasyon programına geçilir.

Rehabilitasyonda amaç öncelikle hastanın ağrısının giderilmesi ve fiziksel yetersizliklerin önüne geçilip bu yetilerin yeniden kazandırılmasıdır. Ağrı osteoporozda sıklıkla karşılaşılan bir durum olup mikro kırıklar, yumuşak doku zedelenmeleri ve kaslarda gerginlik gibi durumlarda ortaya çıkar. Akut (yeni başlamış) ağrı durumlarında yatak istirahati, elektroterapi uygulamaları ve izometrik egzersizler ile olumlu sonuçlar alınırken kronik ağrılarda medikal tedavi, dengeli beslenme programı ve yardımcı cihazlar önerilmektedir. Bu uygulamalar hastanın fonksiyonel yetersizliklerinin önüne geçilmesini sağlamakta olup osteoporozda ölüm riskinin yüksek olması sebebiyle uygulamalara en erken dönemde başlanması gerekmektedir.

Osteoporozlu hastalar egzersiz yaparak;
- Kemik kütlesini ve kas kuvvetini artırarak kırık riskini azaltır.
- Kas kuvvetini artırarak iskelet desteği sağlar.
- Denge ve koordinasyonu artırarak düşme riskini azaltır.
- Postürünü (duruş) koruyarak meydana gelebilecek deformiteleri önler.
- Yaşam kalitesini artırır.
- Özgüvenini artırır.

Osteoporozlu hastalarda düşme ve yaralanmalardan korunma ve esnekliği artırma amacıyla germe egzersizleri; bağımsız yaşam ve postural kontrol için denge-koordinasyon egzersizleri; kırık riskinin azaltılması amacıyla kuvvetlendirme egzersizleri (min 3 gün 45-60 dk); kifoz ve skolyoz gibi postural deformitelerin önüne geçmek için postür egzersizleri; esneklik, gevşeme ve ağrının azaltılması amacıyla pilates egzersizleri ve koordinasyon, esneklik, gevşeme ve ağrının azaltılması için Tai-Chi-Chuan egzersizleri sıklıkla önerilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Osteoporozda (Kemik Erimesi) Fizyoterapi Uygulamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Cihan CİCİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Cihan CİCİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cihan CİCİK Fotoğraf
Fzt.Cihan CİCİK
Manisa
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Cihan CİCİK'in Makaleleri
► Kemik Erimesi - Osteoporoz Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Menopoz ve Osteoporoz(Kemik Erimesi) Dr.Derya Zerrin GÖKAY
► Menopoz ve Kemik Erimesi (Osteoporoz) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Erkeklerde Osteoporoz (Kemik Erimesi) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Çocuklarda Osteoporoz (Kemik Erimesi) Doç.Dr.Ergun ÇETİNKAYA
► Fibromiyalji ve Fizyoterapi Fzt.Ahmet DOĞAN
► Ms Hastalığı ve Fizyoterapi Fzt.Sedat BAYRAK
► Bel Problemlerinde Fizyoterapi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Menisküs Yaralanmaları ve Fizyoterapi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Osteoporozda (Kemik Erimesi) Fizyoterapi Uygulamaları' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:09
Top