2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Adaptasyon Süreci
MAKALE #17195 © Yazan Uzm.Psk.İpek ERDEM | Yayın Eylül 2016 | 4,423 Okuyucu
Çocuklarda Okula Adaptasyon Süreci

Sonunda o gün geldi çattı... Daha dün yürümeyi konuşmayı öğrettiğimiz miniğimiz büyüdü ve artık okula başlaması gerekiyor... Yani aslında ebeveynler için yeni bir deneyim ve yeni bir macera başlıyor... Minikler bu süreçte ebeveynlerinden uzak kalmakla ilgili endişe, korku, kaygı gibi duygular yaşayabilirler. Hatta ilginçtirki bazen ebeveynler bu duyguları miniklerden daha çok yaşayabiliyorlar.

Çocuğumuzdan ayrılmak bazen biz yetişkinler için de çok zorlayıcı olabiliyor. Bu yüzden okula adaptasyon sürecini ebeveynlerin doğru yönetmesi çok önemli. Bu dönemde en önemli görev çoğu zaman olduğu gibi anne- babaya düşüyor...

Okulun ilk gününde okul bahçesinde bazı çocukların çok rahat hemen duruma adapte olduğunu, bazılarının ağladığını,korktuğunu ve okula gitmek istemediğini gözlemleyebilirsiniz. Her çocuğun yeni bir duruma adapte olma süreci farklıdır. Okulun ilk günü çocuğunuzun korkması ve ağlaması daha önce bu durumu deneyimlemediği ve bilmediği içindir. Biz yetişkinler de bilinmeyen durumlardan endişe duyarız. Yani bu durum oldukça normaldir. Bunun için çocuğunuza kızmamalı, O’na sevgiyle yaklaşmalı ve güzelce anlatmalısınız. Okulla ilgili süreçte çocuğa önceden bilgi vermek çok önemlidir. Çocuğunuza okulun nasıl bir yer olduğunu, neler yapıldığını en ince detayına kadar önceden anlatmalısınız ki çocuğun zihninde okulla ilgili bir fikir oluşsun. Fakat sadece okulu anlatmak yeterli değildir. Unutmayalım ki çocuklar deneyimleyerek öğrenirler. Eğer fırsatınız varsa mutlaka okulu önceden çocuğunuza gösterip sınıfları ve okul ortamını gezdirmeye çalışın. Böylece çocuk okulun ilk günü nereye gideceği ve nasıl bir ortamda bulunacağı ile ilgili bilgi edinmiş olacaktır. Bu, çocuğunuzun kaygı durumunu daha aza indirmesine yardımcı olacaktır. Eğer böyle bir imkanınız yok ise çocuğunuza okulla ilgili görseller gösterebilir ya da filmler izletebilirsiniz.
Önden bilgi vermek çok önemlidir ama her şeye rağmen çocuğunuz okulun ilk günü kaygı yaşayabilir ve sizden ayrılmakta zorluk çekebilir. Bu süreçte yapmanız gereken çocuğunuza güven vermektir. İlk günler sınıfa girdiğinde eğer okul müsade ediyorsa kapıda olduğunuzu daha sonra bahçede olduğunuzu ve O’nu beklediğinizi söyleyebilirsiniz. İlk bir hafta adaptasyon sürecinde bunların yaşanması normaldir. Çocuğunuzu bahçede ya da sınıfın dışında beklerken O’na haber vermeden eve gitmek ya da kaçmak kesinlikle yanlış bir davranış olacaktır. Çocuklar bu tarz davranışlarda güvensizlik pekiştirirler ve bu endişe duymalarına neden olur. Eğer gerçekten gitmeniz gerekiyorsa bunu çocuğunuza açık bir şekilde söylemelisiniz. Birden kaybolan ebeveyn çocukta trauma etkisi yaratabilir ve ebeveynsiz kalma korkusunu yaşatabilir.

Çocuklarımız için okula başlama süreci çok değişik ve yeni bir durum. Bu durumla baş ederken en önemli görev biz ebeveynlere düşüyor. Çocuğumuzu psikolojik olarak okula hazırlamamız için önce bilinçli bir şekilde ne yaptığımız gerektiğini bilmeliyiz. Çocuklar sizin önemsemediğiniz en ufak detayları bile unutmazlar ve ileriki hayatlarında onları şekillendirecek olan aslında bu detaylardır. Çoğumuz aslında hatırlamadığımız küçüklük yaşlarımızda yaşadıklarımızdan çok önemli sonuçlar elde ediyoruz. Şu anki karakterimiz, olaylara verdiğimiz tepkiler hep çocukluğumuzda yaşadığımız ama belki hatırladığımız ya da hatırlamadığımız olaylara dayanıyor. Bu yüzden okul, yaşamımızın çok önemli bir noktası. Okulda yaşadığımız psikolojik durumlar ileriki hayatımızı önemli derecede etkileyebilir. Çocuğumuzun psikolojik olarak sağlıklı olması için ebeveynler olarak üstümüze düşeni yapmalı, mümkün olduğunca çocuğumuzu stresten ve kaygıdan uzak tutmalıyız. Ne kadar uzak tutarsak tutalım her zaman dış etkenler olacaktır. Bu durumda da çocuğa stresle başa çıkma yöntemlerinde destek olmalı ona her zaman yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Güven duygusu çok önemlidir. Güven duygusunu çocuğa hissettirebilen aile, psikolojik olarak çocuğunu aslında korumaktadır. Özgüveni yüksek çocuklar yetiştirmek için öncelikle çocuğumuza güven duygusunu vermeliyiz. Sosyal ortamlarda kendine güvenen çocuklar yetiştirmek önce ailede başlıyor. Aile eğitimin kilit ve başlangıç noktasıdır.

Hepimizin bildiği gibi eğitim önce ailede başlıyor okulda devam ediyor. Okulda mutlu bir çocuk yetiştirmek için bilinçli ve mutlu anne babalar çok önemli. Lütfen çocuğunuza her zaman önce sevgiyle ve sabırla yaklaşın. Öfke ve mutsuzlukla hiç bir sorun çözülemez. Mutlu çocuklar mutlu ailelerin aynasıdır... Çocuklarımızı sevelim ve okulu sevmelerinde sabırla ve sevgiyle miniklerimize destek olalım.

Uzman Psikolog İpek ERDEM
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Adaptasyon Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İpek ERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İpek ERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek ERDEM Fotoğraf
Uzm.Psk.İpek ERDEM
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İpek ERDEM'in Makaleleri
► Okula Uyum ve Adaptasyon Süreci Psk.Yeşim KURUÇAY
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Okula Uyum Süreci Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
► Okula Uyum Süreci Psk.Şenay DAYAN
► Okula Uyum Süreci Psk.Müge BEĞENİLMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okula Adaptasyon Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İletişimin Sihirli Gücü Haziran 2016
► Otizm Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:41
Top