2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizm
MAKALE #16753 © Yazan Uzm.Psk.İpek ERDEM | Yayın Haziran 2016 | 2,962 Okuyucu
Otizm nedir?

Otizm yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ya da doğuştan gelen bir gelişimsel bozukluktur. Beynin işleyişiyle ve sinir sistemiyle ilgili bazı değişikliklerden kaynaklandığı ön görülmektedir.

Çocuğumun otizmli olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Genellikle aileler çocukları 3 yaşından sonra hala konuşmaya başlamadıysa bu durumu fark etmektedir. Otizmin en belirgin özellikleri çocukta göz kontağının olmaması ya da çok az olması, dönen eşyalara aşırı ilgi (çamaşır makinesini saatlerce izleme vb.), sosyal ilişki kurmadan kaçınma, konuşmama ya da söyleneni tekrar etme ( soruya soruyla cevap verme vb.), tekrarlayıcı davranışlar, takıntılar, değişiklik sevmeme gibi durumlardır.

Otistik çocuğuma nasıl davranmalıyım?

Öncelikle otizm tanısı koyulmuş çocuğun aynı zamanda dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olma olasılığı da oldukça yüksektir. Bu sebeple eğer DEHB’ de otizme eşlik ediyorsa bu fark edilmeli ve psikiyatrist doğrultusunda eğer gerekiyorsa ilaç kullanmalıdır. Otizmli çocuğun eğitimine erken yaşta başlamak çok önemlidir. Otizm tanısı konulan çocuğunuzu hemen bir özel eğitim merkezine başvurarak eğitime başlamanız gerekir. Evde özel eğitim kurumunda öğretmeninizin izlediği yöntemin aynısını uygulamalı ve tutarlı olmalısınız. Özel eğitim yöntemi olarak ödülü kullanabilirsiniz. Örneğin çocuğa bir kavramı öğretirken doğru bir şey söylediğinde küçük bir parça (doyurucu olmamalı) kraker verebilirsiniz. Böylece krakerin devamını istediği için doğru davranışı pekiştirmiş olursunuz. Eğitimin yanı sıra iletişim çok önemlidir. Çocuğunuzla sık sık göz kontağı kurmaya çalışmalı ve çocuğu televizyondan olabildiğince uzak tutmalısınız. Diğer çocuklarla iletişime geçmesi için teşvik etmeli diğer çocuklardan uzak tutmamalı aksine onu kalabalık ortamlara sokmalısınız. Takıntılarını pekiştirmemek için değişik oyunlar oynatmalı ilgisini farklı yönlere çekmelisiniz. Maalesef çocuğun her istediğini yapmak uzun sürede O’nun gelişimi için iyi bir şey değildir. Her ağladığında istediğini verirseniz ağlama davranışı pekişir ve eğitimi gecikir. Bunun yerine iyi bir şey yaptığında ödül olarak istediklerini verirseniz çok daha yararlı olacaktır. Aile üyelerinin hepsini bu konuda bilgilendirmeli ve hepiniz aynı tutum içerisinde davranmalısınız. Eğer aile üyesinden birisi çocuğun her istediğini yapar diğeri yapmazsa bu çocuk için kafa karıştırıcı bir durum olacaktır. Unutmayınki çocuğun eğitiminde öğretmen, anne, baba ve çocuk hepsi bir arada uyum içinde olmalıdır.

Otistik çocuğumla nasıl iletişim kurmalıyım?

Otizmli çocuklar soyut kavramları kavramakta zorluk çekerler. Örneğin “ Şakası yok bu işin, derslerine çalış!” gibi cümleler işe yaramayacaktır. Çocuğunuzla konuşurken net olmalısınız. Mümkünse örnekler göstererek anlatmalı ve O’na deneyimleterek öğretmelisiniz. Şarkılar ve eğlenceli oyunlarla ezber ödevlerini yapabilirsiniz. Zaten ezber konusunda bu çocuklar oldukça başarılıdır. Önemli olan çocuğunuzun hangi alanda yetenekli olduğunu bulmanız ve bu yönde onu gelişime teşvik etmenizdir.

Unutmayalım ki otizm eğitimle aşılabilir bir durumdur. Eğitimde devamlılık ve sabır çok çok önemlidir. Bu durumda ailelere düşen görev payı çok büyük.. Sabır, sevgi ve güvenle çözemeyeceğiniz hiç bir şey yok. Önemli olan kilit sözcük sevgi ile ve sabır ile çocuğunuzla iletişime geçmeniz. Hiç bir sorun çözümsüz değildir. Önemli olan bizim sorunlarla nasıl başa çıktığımız, hayata hangi pencereden baktığımızdır. Sabırlı ve sevgi dolu olun. Hayata ve her şeye pozitif yönünden bakmaya çalışın. Olayların kötü yanına değil iyi yönlerine odaklanmaya çalışın. Lütfen çocuğunuzdaki gelişimleri küçümsemeyin. En ufak bir göz kontağı ya da tepki bile bir gelişmedir bunu unutmayın. Birden her şeyin normale dönmesini beklemektense sabırlı olun ve küçük gelişimleri fark edin. Bu küçük adımlar çok şeyi değiştirecektir.. Önemli olan sizin umutsuzluğa kapılmamanız ve sabırla eğitime devam etmenizdir. Çalıştığım otizmli çocuklar harikalar yaratabiliyor ve ben bunları fark ediyorum, ailelere de farkında olmaları için destek oluyorum. Çoğu zaman aileler umutsuzluğa kapılıp maalesef güzel gelişmeleri kaçırabiliyor. Güzel adımları kaçırmayın... O adımlar çok çok önemli... Hem bizim, hem çocuğumuz, hem de sizin için... Bu yüzden hayata pozitif bakmak çok önemli... Hayata sisli bir pencereden baktığınızda güneşi görmeniz daha zor olacaktır.. Hayat pencerenizi parlak ve şeffaf tutmanız dileğiyle...
Uzm. Psikolog İpek Bertan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otizm" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İpek ERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İpek ERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek ERDEM Fotoğraf
Uzm.Psk.İpek ERDEM
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İpek ERDEM'in Makaleleri
► Otizm Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Otizm Psk.Serpil YILMAN KAYA
► Otizm Psk.Gamze ÖZCAN
► Otizm Psk.Göksu KOSTAKOĞLU
► Otizm Psk.Dnş.Çiğdem SESLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Otizm' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okula Adaptasyon Süreci Eylül 2016
► İletişimin Sihirli Gücü Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:19
Top