2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite(Mide Küçültme) Ameliyatları
MAKALE #18441 © Yazan Sevde ŞİŞMAN | Yayın Mayıs 2017 | 2,238 Okuyucu
Obezite cerrahisi ; sağlığı, estetiği ,cinsel yaşamı ve benzerlerini sekteye uğratması sebebi ile kilolarından kurtulmak isteyenlerin son yıllarda sıklıkla başvurduğu bir operasyon şeklidir. Bu operasyonu diğer ameliyatlardan ayıran en önemli özellik ise belli bir değerin üzerindeki obezler hariç, zorunlu olmamasına rağmen belli bir beden kitle endeksine sahip kişilerin de kendi tercihine bağlı olarak yapılabilmesidir. İşte tam da bu durum kafamızda bir çok soru işaretini beraberinde getirir. Obezite cerrahisinin orta derecede riskli operasyonlar olduğunu, sonrasında yeme ve buna bağlı yaşam tarzınızın,bedeninizin de değişeceğini göz önüne alırsak şu soruların yanıtlanması son derece önemlidir.

1.Kilo almanıza sebep olan faktörleri gözden geçirip öncelikli olarak bunları bertaraf etmeyi denediniz mi?
a) Bildiğiniz veya bilmediğiniz kilo almanıza sebep olan bir hastalığa sahip olabilirsiniz. Bazı hastalıkların (örneğin ; çiğneme problemleri, vitamin mineral dengesizlikleri, hipotiroid, insülin direnci, polikistikover sendromu ,fiziksel aktiviteye mani diğer sağlık problemleri ve benzeri… ) uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi sonucu yine kilo kontrolünüzü elinize alabilirsiniz. Bir endokrinoloji uzmanına başvurarak ilk adımı atabilirsiniz.Gerekli gördüğünde diğer branş uzmanlarına yönlendirme yapacaktır.
b)Psikolojik bazı faktörlerin iyileştirilmesi ile yine kilo kontrolü sağlanabilir.
_Gece yeme sendromu
_Depresyon , anksiyete bozukluğu ve bunlara bağlı uyku düzensizlikleri
_Doymanıza rağmen hala yeme isteği
_Sigara ve alkol bağımlılığı
_Bazı fobiler (özellikle sosyal fobi)
_Yanlış yeme alışkanlıkları
_Ölümler, iflas,işten ayrılma ve benzeri kayıplar
_Stres ve başetmeyi bilememe
2)Ameliyat ve sonrası süreci iyi değerlendirdiniz mi?
a)Ameliyat: Bu ameliyatla beraber bazı riskler (kaçak, emboli ,enfeksiyon,narkoza bağlı komplikasyonlar ve benzeri..) göz önüne almanız gerekebilir. Nadir görülmelerine rağmen size denk gelmeyeceğinin bir garantisi yoktur. Hangi çeşidi olursa olsun her ameliyat bir risktir. Vücut bütünlüğünü bozacağınızı ve midenizin artık doğal halini yitireceğini bilmelisiniz.
b)Ameliyat sonrası: Artık mideniz eskisine oranla daha küçük , aynı zamanda yaralı olduğundan iyileşme sürecinde ciddi bir perhize girecek ve hekiminiz ile diyetisyeninizin belirlediği yiyecekleri yine belirlenen saatlerde sıkı bir kurallar dizini ile yemek durumunda olacaksınız. Bir müddet canınızın istediği şeyleri yiyemeyeceksiniz. İradenizi kontrol edemeyip istenmeyen şeyleri yediğinizde yada miktarını ayarlayamadığınızda istemsiz kusma, kasılma, ağrı, nefes darlığı gibi bir çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunlar geçicidir ancak her diyetinizi bozduğunuzda tekrarlayacaktır. Düzenli kullanmanız gereken vitaminlerin varlığı , günlük sıvı tüketimine ve diyete dikkat etmek zorunluluğu, sporun günlük hayata katılması gerekliliği, disiplinize edilmiş hayatı beraberinde getirecektir.Eğer ameliyatı kısa yoldan hedefe ulaşmak için bir aracı olarak görüyorsanız bu hususları tekrar gözden geçirmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca bazen hızlı kilo vermeye bağlı deri sarkmaları olası bir ikinci estetik operasyonunu da gerektirebilir.
3)Ameliyat olacağınız hastaneyi, doktorunuzu ve ekibini iyi araştırdınız mı?
Bu sorunun yanıtı ameliyata daha huzurlu girip yine çıktığınızda huzurlu bir iyileşme süreci geçirmenizde önem taşır. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ortalama altı ay ve üzeri, istenen kiloya inme süreci ise ortalama iki yıl devam edeceğinden doktorunuzla ve diyetisyeninizle kuracağınız iletişim ve güven bağı çok değerlidir.
_Hekiminizin kaç obezite vakası var ve bunlardan kaçında ölüm ve kaçak yaşandı?
_Süreç ile ilgili aklınıza takılan herşeyi sorabiliyor musunuz, aldığınız yanıtlar sizi tatmin ediyor mu?
_Eski hastalarıyla görüşme imkanını verir mi?
_Diyetisyen desteği var mı ve uzun süreli mi?
_Hastanenin hizmet kalitesi nedir?

Unutmayın ki bu konu da vereceğiniz kararın mesuliyeti tamamen size ait olmalıdır, hekiminiz hariç başkalarının tavsiyesi veya ısrarı ile ne bu ameliyatı olmak ne de olmaya karar verdiyseniz caymak durumunda kalmamalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite(Mide Küçültme) Ameliyatları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Sevde ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Sevde ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevde ŞİŞMAN Fotoğraf
Sevde ŞİŞMAN
Konya (Online hizmet de veriyor)
Sosyolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Sevde ŞİŞMAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Obezite(Mide Küçültme) Ameliyatları' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:01
Top