2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Nedir?
MAKALE #19735 © Yazan Psk.Aynur İLHAN | Yayın Temmuz 2018 | 2,126 Okuyucu
Panik Atak Nedir?

Ara ara tekrar eden yoğun korku ve endişe durumudur. Panik atağın en belirgin özelliği aniden ortaya çıkmasıdır. Panik atağı aniden başlar 10 dakika civarında maksimum düzeye ulaşır ve genellikle 10 dakika ile 30 dakika arasında etkisini sürdürür. Nadir olarak 1 saate ulaşan bu panik atağı kendi kendine geçmektedir.

Panik atak belirtileri nelerdir?


Öncelikle söylemeliyiz ki, bu belirtilerden 4 veya daha fazlası tanımlı ise panik atak, dörtten daha az belirti görünüyor ise kısıtlı panik atak denmektedir.

Panik Ataklar Nasıl Oluşur?

Öncelikle, korku durumunda vücudumuzda adrenalin salgılanır ve bu adrenalin bizim reflekslerimizi, hassasiyetimizi kısaca kapasitemizi arttırmaktadır. Örneğin bize saldırmak isteyen bir hayvan farkedersek adrenalin salgılanır. Bu adrenalin savaşmak ya da kaçmak için vücudumuzu hazırlar.

Sonrasında ise;


Hızlı nefes alıp vermeye başlarız. Boğuluyor gibi hissetmeye, soluğumuzun kesilmesine ya da göğüsümüzde sıkışma hissetmemize neden olur.
Kalp atışlarımız hızlanır, çarpıntılar yaşarız.
Kan basıncımız artar. Titreme, terleme, sarsılma, baş dönmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliriz fakat damar ve kaslarımıza daha çok kan pompalanması fiziksel yeteneklerimizi ve karar verme hızımızı arttırmaktadır.
Derimize daha az kan pompalanır. Bu durum derimizde karıncalanma ya da uyuşma hissetmemize neden olduğu gibi, acıya dayanma limitimizi de arttırmaktadır.
Sindirim sistemimize dah az kan pompalanır. Bu durum vücudumuzun savunma mekanizması ile ilgilidir. Kaslarımıza daha fazla kan pompalamak için o an önemli görmediği sindirim sistemimizi yavaşlatır.
Beynimize daha fazla kan pompalanır ve kanımızdaki oksijen oranı artar, karbondioksit oranı azalır. Bu durum kendimizi ve çevremizi daha farklı hissetmemize ve kendimizi kaybedeceğimiz korkusunun oluşmasına sebep olur.

Panik Bozukluğu Nedir?

Panik atağı geçiren bireylerin psikolojik rahatsızlıklarına verilen isimdir.

Bunları 2 ana madde olarak inceleyebiliriz;

Panik atağa sahip birey her an panik atak geçirecekmiş gibi hisseder ve kaygı durumundan kurtulamaz.
Panik atak sırasında kontrolünü yitirip kendine veya çevresine zarar vermekten korkma durumudur. Bu durumu yaşayan hasta sosyal davranışlarından uzaklaşır, günlük aktivitelerini erteler veya iptal eder.

Bedensel Panik Atağı Tetikleyen Durumlar Nelerdir?


Sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıkları, yoğun diyetler sonucunda ortaya çıkabilecek değişken kan şekeri düzeyi, atakları tetikleyebilir.

Stres altındayken nefes farkına varmadan sıklaşır.Aşırı sık nefes alıp verme panik belirtilerini başlatır.

Sindirim sorunları ve besin alerjileri paniğe sebep olabilir.

Antidepresan ilaçlar özellikle kullanımına başlanan ilk hafta panik atakları ortaya çıkarabilir.

Kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular (LSD, esrar ve kokain gibi) panik ataklara sebep olabilirler.

Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilacı ani olarak bırakmak panik atağın ortaya çıkmasına yol açabilir.

Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir.

Denge, koordinasyon, işitme ve görme zorlukları kişinin stres düzeyini artırarak panik ve agorafobiyi tetikleyebilir.

Bedensel ağrılar panik atağı tetikleyebilir.

Panik Atak Durumunda Yapılması Gerekenler

Panik Atak Tedavi Yöntemleri

Panik atak anında kendinizi rahatlatabilir ve etkisini azaltabilirsiniz fakat, bu rahatsızlıktan kurtulmak için destek almak gerekmektedir. Profesyonel olarak bilişsel davranışçı tedavisi ve nefes egzersizleri önce panik atak durumunda daha sakin kalmanızı, sonrasında panik atak sıklığının azalmasını ve son olarak bu rahatsızlıktan kurtulmanızı sağlayacaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aynur İLHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aynur İLHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aynur İLHAN Fotoğraf
Psk.Aynur İLHAN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aynur İLHAN'ın Yazıları
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Bozukluğu/Panik Atak Nedir ? Psk.Damla EYÜBOĞLU
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:45
Top