2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak, Panik Bozukluk ve Panik Atak Tedavisinde Emdr
MAKALE #18881 © Yazan Uzm.Psk.Mahmut PAKDEMİR | Yayın Ekim 2017 | 5,189 Okuyucu
PANİK ATAK, PANİK BOZUKLUK VE PANİK ATAK TEDAVİSİNDE EMDR

Panik kelimesi Yunan Mitolojisinde tabiat Tanrısı olan Pan’ın (Παν) adından gelmektedir. Pan Tanrısı; mitolojide perileri kovalayıp durması ve ıssız, bakir arazilerde dolaşanların karşısına birden çıkıp onları ürkütmesi ile meşhurdur. "Panik", yol açtığı bu vehamet nedeniyle, Pan Tanrısı adından türemiş bir kelimedir. Panik dil kökeni olarak Fransızca ‘panique’ kelimesinden gelmektedir.

Panik ‘’ aniden gelen güçlü korku, aniden içi kaplayan önlenemez dehşet duygusu’’ anlamına gelmektedir.

Panik saldırı ise; ‘’kişide ansızın kendini yayınlayan, belli bir duruma bağlı, bireyin fizyolojik varlığını da etkileyebilen büyük tehlike’’ anlamına gelir.

Panik, korku veya endişe her türlü ferdin hayatlarının muayyen bir döneminde ne olursa olsun karşılaşabilecekleri veya maruz kalabilecekleri durumlardır. Bazı çalışmalara gore ortalama her 100 kişiden 3 şahıs belirli bir devre ürkü saldırı problemi yaşamıştır.

Peki bu ürkü atak nelerdir?

Öncelikle ürkü atağın korkuyla olan farklarını söylemek doğru olacaktır. Örneğin bir bireyin elinde yaralayıcı bir alet bulunduğunu ve size doğru koşarak size zarar vereceğini gördünüz, ne yapardınız? Sanırım bu şekilde bir durumda derhal herkes ne denli cesaretli olursak olalım vücudumuzda birtakım değişiklikler meydana gelecektir. Bu korku karşısında yaşayacağımız;

• Kalp çarpıntısı
• Daha süratli nefes almaya başlama
• Terleme
• Huzursuzluk hissetme
• Heyecanlanma
• Oradan kaçma isteği

Böyle bir sorun karşısında yapacağımız ya oradan kaçmak ya da kaçamıyorsa gelecek olan tehlikeye karşı kendimizi savunmak olacaktır. Bu iki şeyde insan doğası açısından fazlaca organik bir süreçtir.

Peki bu vaziyet gerçek bir vaka karşısında vücudumuzun verdiği tepkileri böyleyken gerçekte bu konum olmadığında da vücudumuz buna benzer belirtiler gösterir mi? Evet vücudumuz var olmayan bir vaziyet karşısında buna benzer emareler gösterir ve bu duruma panik saldırı denmektedir. Aslında panik atak beynimizin bizlere yolladığı yanlış bir alarmdır. Panik atağın emarelerine bakarsak;

• Deli şeklinde çarpan, titreşen, çırpınan bir kalp
• Terleme
• Titreme ve sarsılma
• Nefes darlığı ve nefes almada güçlük
• Boğulma hissi
• Göğüs ağrısı, baskısı yada rahatsızlığı
• Bulantı, midede hastalık hissi
• Sersemlik hissi, baygınlık hissi
• Ellerde, parmaklarda uyuşukluklar
• Sıcak basmaları veya üşüme hissi
• Etrafa yabancılaşma, bedeninden ayrılıyormuş hissi
• Ölüm korkusu

Panik atak belirtisi normal bir korkuya nazaran daha yoğun şekilde yaşanmaktadır. Bu belirtilerden en az 4’ünü yaşayan ve ortalama 10 dk arasında en üst seviyeye ulaşıyorsa bu duruma ürkü atak diye anlatım edebiliriz. Panik atak esnasında yaşanmış olan emareler gerçek bir olay karşısında yaşanan ile aynı olduğu için kişi kendisini acil serviste buluverir.

Panik bozukluk ise ürkü hücum yaşayan birinin bu durumdan sakınmak için ürkü atağın geleceği yerlerden kendisini sakınması veya hiç dışarıya çıkamaması şeklinde duruma denmektedir.

Peki, ürkü atak sırasında bu yaşadıklarımızın nedeni ne? Bedenimizde olan bu değişikliklerin nedenine bir bakalım.

- Kalbimiz süratli atmaya başladığında kan ve oksijenin vücuda daha süratli yayılmaya başlar.

- Nefes alış verişinizde artış olması akciğere daha fazla oksijen gitmesini bu da sizin nefessiz kaldığınız hissi size yaşatmaktadır. Tabi ki vücuda giren bu denli oksijeni bedeniniz kaldıramaz yahut kullanamaz bu da bedeninizde kalsiyumun düşmesine ve vücudunuzda uyuşukluk hissetmenize sebep olacaktır. Ayrıca nefes alış verişin bir öteki sonucu da beyinde baş dönmesini veya reel dışılık hissi yaşanmasına sebep olur. Kişi depersonalizasyona uğradığını düşünür. Çoğu kişiden kendisini kaybettiğini, sanki başka biri olduğu hissine kapılmasını sağlar.

- Kan, yaşanılan tehlike niteliğinde yaşamsal olan organlara doğru hareket ettiğinden renginizde solma, ellerde ve yüzde soğuma ve uyuşukluk meydana gelir.

- Panik saldırı sırasında gözlerde bulanma, gözde uçuşan noktalar veya ışıkların oldukça parlak algısı benzer biçimde hissedersiniz.

- Sindirim sisteminizde yavaşlama meydana gelir. Panik atak sırasında sindirim sistemi ve öteki yerlerde kullanılan enerji hayati organlara aktarıldığından hazım sisteminde bir yavaşlamaya neden olur. Siz bunu ağızda kuruluk ve mide rahatsızlığı gibi algılarsınız.

- Vücudun tetikte olması bir gerginliğe neden olur. Bu da kişilerde baş, boyun, sırt ve bel ağrılarına sebep olur.

Yukarıdaki emareler normal bir korku karşısında da olabilecek türde belirtilerdir. Panik hücum ise tehlike olmadığı durumlarda yahut yanlış bir alarm verildiğinde de bu emareler kendisini gösterir.

Panik atak tedavisi psikoterapistlerin uyguladıkları ekollere nazaran değişmektedir. Bu ekollerden hangisinin kendisine müsait olabileceğini hastanın kendisi de seçebilir ancak bu mevzuda psikoterapistle bir ortaklaşa iş içinde olması daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Bu ekollerden hangisinin panik atak tedavisinde daha etki olduğu konusunda tartışmalar mevcuttur. Her ekolun kendi içinde gösterdiği başarının sebepleri başka bir yazı konusu olabilir.

Panik atakta ilaç tedavisi en sık kullanılan yöntemdir. Ancak hastalardan alınan geri bildirimlere bakıldığında deva tedavisinin sadece başına nihai sonuca götürmediği, deva ile tedavinin yanında psikoterapinin gerektiği görülmektedir.

Panik atak tedavisi için psikodinamik psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi, varoluşçu psikoterapi, lego terapi, sanat terapisi, isterseniz eklektik terapi ve buna benzer bazı terapi teknikleri uygulanabilir.

Panik atak tedavisinde kullanılan en müessir ve kısa terapi tekniği EMDR (göz halleriyle duyarsızlaştırma) olduğu söylenebilir. Panik hücum tedavisi EMDR ile yaklaşık 7-8 seans sürdüğü söylenebilir. Bu seanslardan 2-3 seansın etken ve derinlemesine anamnez almak olduğu, öteki seanslarda da panik atağa yola açan travmatik süreçlerin birer birer ortadan kaldırılması ile sonlandırılır. Kısaca şu maddelerle EMDR tedavi içeriği paylaşılabilir:

Tedavi aşamaları

1. Hastanın geçmiş öyküsü
2. Hazırlık
3. Değerlendirme
4. Duyarsızlaştırma
5. Kurma-yerleştirme
6. Vücut araştırma
7. Tamamlama
8. Yeniden değerlendirme

Travmatik anılar beynin sağ tarafında işlenmeden takılı kalmaktadır. EMDR tekniğiyle iki yönlü uyarım sağ hemisferden sol hemisfere bilgi transferi sağlar, travma materyalinin konferans ve dil alanlarıyla bütünleşmesi olanaklı olur ve panik atağın kökeninde yatan travma çözümlenmesi gerçekleşir.

Peki, hasta elle tutulur bir travmadan bahsetmediğinde EMDR yine etkili midir? Evet etkilidir. Panik atağa yol açan her hangi bir sahne, fotoğraf yada buna benzer bir tetikleyici bulunur ve bunlar birer birer ortadan kaldırılır. Bu biçimde hastanın atağını tetikleyen bütün uyaranlar ortadan kalkmış olur.

EMDR tekniği, terapiden 5 sene ondan sonra bile meydana getirilen araştırmalarda etken olduğu görülmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak, Panik Bozukluk ve Panik Atak Tedavisinde Emdr" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mahmut PAKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mahmut PAKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahmut PAKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Mahmut PAKDEMİR
Diyarbakır (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mahmut PAKDEMİR'in Yazıları
► Panik Atak Tedavisinde Emdr Psk.Zeynep KAYA
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak, Panik Bozukluk ve Panik Atak Tedavisinde Emdr' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile Terapisi Haziran 2018
► Oyun Terapisi Temmuz 2017
► Travma ve Göç Haziran 2017
► Cinsel İstismar Nedir? Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:35
Top