2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikanalitik Bakış Açısıyla Travma
MAKALE #19799 © Yazan Uzm.Psk.Şeyda UNCU | Yayın Eylül 2018 | 4,591 Okuyucu
Psikanaliz, olgularla çalışan geleneksel bir çalışma içerisinde olmasına rağmen travma üzerine düşünmek ve söylemek adına köklü bir geleneğe sahip olduğu bilinmektedir. Charcot histeri üzerine yaptığı çalışmalarda bu krizleri anlayabilmek adına travma kuramını geliştirmiştir. Fiziksel bir travmadan bahsedilmediğinde bireyin kişisel ve aile öyküsünü alarak onu konuşma alanına sevk eder. Böylelikle travmanın zamansallığını belirlemeyi hedefler. Bruer de tıpkı Charcot gibi hipnoz tekniğini kullanarak travma üzerinde tedavi geleneği oluşturmaktaydılar. Freud ise; hiptonik yöntemi ekonomik bakış açısıyla ortaya koyacağı bilinçdışı olgusuna işaret ederek angaje etmiştir. (Habip, 2001) Freud böylelikle hipnotik tedaviyi bırakarak serbest çağrışıma alan açar. Onun için histerik semptomlar konuşma aracılığı- bilinçdışı- ile kişisel öyküye bağlanır. Daha açık bir ifadeyle travma kuramı ve tedavisi konuşma üzerine kurulmuştur.
Freud 1915 yılında metapsikoloji üzerine yaptığı çalışmalar doğrultusunda ortaya koyduğu kavramlarla birlikte travmayı da yeniden okuyabilmemizi sağlamaktadır. Freud travmayı şu şekilde tanımlar: “Biz kısa zamanda ruhsal yaşamı pek çok uyaranla karşı karşıya bırakan, dolayısıyla bu uyaranlarla normal yoldan başa çıkılamamasına ya da hastalarca üzerlerinde çalışılıp kendilerine mal edilememesine, eldeki enerjinin ruhsal dağılımında bozukluklara neden olan her yaşantıyı travmatik olarak nitelendirmekteyiz’’ ( Freud, 2013, s.53). Başka bir ifadeyle travmayı, bireyin aşırı uyaran karşısında ruhsallığının zorlanması olarak ele alınmaktadır.
Travma denildiğinde aklımıza ilk olarak dışsal travmalar gelmektedir. Bu travmalar çoğunlukla yas, ayrılık, istismar ve kaza gibidir. Oysa psikanaliz için travmatik yaşantıdan bahsedildiğinde içsel travmaların önemini gözardı edemeyiz. Bu noktada önemli olan içsel ya da dışsal uyaranın ruhsallıkta oluşturduğu etki, olayın travmatik düzeyini belirleyecektir. Bu nedenle travmatik etki özneldir. Çünkü birey yaşamı boyunca içsel ve dışsal uyaranlar karşısında farklı baş etme becerisi göstermektedir. Travmatik bir durum karşısında bireyin benliği travmayı tehlike sinyali olarak algılayarak uyarıya geçmektedir. Dolayısıyla bireyin travmatik yaşantıyla baş edebilmesi için benliğinin devreye girerek, ruhsal aygıta dahil olması beklenir. Benlik eğer travma karşısında kendini koruyamazsa hastalıkların bir basamak olduğunu söylebiliriz. (Yazıcı,2015, s. 17).
Freud 1. topografik görüşünde ruhsal aygıt kavramına yer vermiştir ve şöyle tanımlar: … Hastalık, kriz ve travma ruhsal aygıtımızın işleyişi hakkında bize her zaman önemli bilgi verir’’ (aktaran Aloupis,2005, s.55). Dolayısıyla ruhsal aygıt, bireyin ruhsal öğeleri ile ilişkilenmesinden yola çıkarak Bilinçdışı, bilinçöncesi ve bilinç olmak üzere üç zihinsel bölgeye ayrılmaktadır. Çalışmamın travma konusu ile sınırlanmasından dolayı daha çok bilinçdışının rolüne odaklanmak istiyorum. Bu bölümün en başında da travma kuramının ortaya koyuluş sürecinden bahsettiğimiz gibi histerik belirtileri takip ederek Freud’u ekonomik bakış açısında bilinçdışına götürmüştür. Ruhsal aygıtın en ilkel bölümü olan bilinçdışı, arkaik dönemden gelen ve bilinçöncesi ile örtülerek derinlere itilmesine rağmen yaşam boyu içerisinde etkisini devam ettirmektedir. Etkisinin devamlılığından bahsesilidğinde Freud’un ‘’Anımsama, Yineleme ve Özümseme’’ metnine alan açmaktadır: ‘’Freud tarafından ikinci itkiler kuramıyla getirilen yeni kavram ‘’zaman içinde yinelemeye zorlanma’’ Geçmişi yineleme arzusu gelecekte hoş bir olay arama arzusundan çok daha güçlüdür. (…) Bu itki geriye dönüşü arzu eden, daha önce vuku bulan şeye yeniden kavuşmayı isteyen bir eğilimdir. (…) Yinelemeye zorlanım, geçmişe dönmek ve olanaksız olduğu ortaya çıkan eylemi engel ve dönüş olmadan tamamlamak arzusu olmaktadır’’ (Nasio, 2008, s.60) Dolayısıyla travmatik yaşantı özellikle içsel travmalar durmadan tekrar eden bir sorunun yanıtının imkansızlığı mıdır?
Nevrotik bireyin düş, düşlem, sakar eylem ve lapsus gibi bilinçdışı üretimlerinin önemini çalışan psikanaliz için ancak sessizliklerin içerisindeki gürültüyü bilinçdışına bizleri götüren bu belirtilerle çalışabilmektedir. Dolayısıyla bireyin arzusunun bastırıldığı ve bastırılanın bu belirtiler aracılığı ile ifade edilebildiğini söylemek mümkündür. Bu çalışmalar dolayısıyla bireyin ruhsal sağaltımında bastırılan, çalışılamayan bir meseleye alan açarak analize dahil edilmesini sağlayacaktır. Daha açık bir ifadeyle bilinçdışı belirtiler aracılığı ile travmanın konuşulabilir hale gelmesi travmayı analize dahil eder ve anlam kazanmasını sağlar.

KAYNAKÇA
Aloupis, P. (2005). Koronerli Hastadaki Riskli Tutumların Psikanalitik Psikoterapi ile Aydınlatılması Burçin Alsancak (Çev.). Yansıtma Psikopatoloji ve Projektif Testler Dergisi: Psikosomatik, İstanbul : Bağlam Yayınları, 52-55
Arslantürk, P. (2017). Bireysel ve Toplumsal Travmalar, Psikanaliz Yazıları İstanbul: Bağlam Yayınları
Habip, B. (2001). Psikanalizin Doğuşu, Bireyin Doğuşu, 23 Haziran, 2018 tarihinde http://bellahabip.com/psikanalizin-dogusu-bireyin-dogusu/ adresinden alındı.
S. Freud [1915]. Psikanalize Giriş, Çev: K. Şipal, Nevrozlar, Say, Ankara, 2013, s. 53.
Yazıcı A. (2015). Paris Psikosomatik Okulu(IPSO) ve Pierre Marty. 8. Psikanalitik Bakışlar Sempozyumu (s. 16-17). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikanalitik Bakış Açısıyla Travma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şeyda UNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şeyda UNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyda UNCU Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyda UNCU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyda UNCU'nun Makaleleri
► Depresyon ve Psikanalitik Bakış Psk.Vahap TAŞKENT
► Panik Atak ve Psikanalitik Bakış Psk.Vahap TAŞKENT
► Psikanalitik Terapide Yöntemler Psk.Doğancan GÖKÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikanalitik Bakış Açısıyla Travma' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Klinik Görüşme Nedir? Şubat 2019
► Aşık Narsist Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:44
Top