2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Klinik Görüşme Nedir?
MAKALE #20397 © Yazan Uzm.Psk.Şeyda UNCU | Yayın Şubat 2019 | 4,498 Okuyucu
Bir Vaka Analizi: Yasanın Eksikliğinden Öznenin Eksikliğine*
“Hiç sahip olmadığımız, sahip olmanın nasıl bir şey olduğunu bile bilmediğimiz bir şeyin yokluğu, tekinsiz bir duygu verir bize. Yok, ama olsa ne olacaktı? Daha mı güzel olacaktım? Daha mı akıllı, daha mı zeki? Daha mı cazip? Yoksa hiç bilmediğim, tanımadığım başka bir şey, başka biri mi olacaktım?’’
Bülent Somay, Bir Şeyler Eksik, 29

Bu bölümde, klinik ortamda bir danışanla karşılaşmanın terapist açısından önemi ve bu karşılaşmanın ardından terapiye getirilen şikayetle vakanın tedavisinde psikanalitik tekniğin kullanımını ele alacağım. Psikanalitik teknik ister nevrotik, psikotik ya da sapkın yapılanma ile çalışıyor olsun bireyin iç dünyasıyla, aktarımla, duygularla, dürtülerle ve rüyalarla çalışmayı gerektirecektir. Özellikle nevrotik yapıdan farklı bir ruhsal yapılanma ile çalışırken, terapistin ve klinik pratiğinin nasıl farklılaştığını kendi deneyimimim etrafında anlatmayı umuyorum.


Öncelikle yazıma ilk olarak ‘’Klinik görüşme nedir?’’ sorusuyla başlayacağım. Ardından bir vakanın tedavisinden ilk görüşmelerle birlikte yedi aylık sınırlı bir döneminden bahsedeceğim. İlk olarak vaka sunumuna yer vererek; genel tanıtım, terapiye başvuru sebebi, olgu öyküsü, psikopatolojik tanı, aktarım analizi ve terapiyle ilgili genel değerlendirmeyi anlatarak yazımı sonlandıracağım.

Klinik Görüşme Nedir?


Klinik görüşme kavramını iki doğrultuda ele alabilmek mümkündür. İlk olarak iki kişi arasında gerçekleşen sözlü bir sürecin belirgin çerçeve ile şekilleniyor olması açısından. Diğer taraftan; sözlü değişimin bir klinisyen ve bir özne arasındaki karşılaşmayı ifade etmesi açısından belirginleşir. Klinisyen bu noktada öznenin söyleminden, sessizliğinden, beden dilinden ve duygulanımlarından yola çıkarak ruhsal işleyişi hakkında bilgiye ulaşır. Klinik görüşmeler yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve serbest çağrışıma dayalı gerçekleştirilmektedir. Klinik görüşmeler içerisinde önemli olan nokta ise; öznenin söylemine alan açarak ona bir adresin(terapi odasının) varlığını hatırlatmak olacaktır. Dolayısıyla dinlemek ve konuşmak arasındaki asimetrik ilişkiyi görebilmek mümkündür (Chabert, Verdon, 2010).



Klinik görüşme nedir sorusunun yanıtını oluşturduktan sonra kendi klinik deneyimimi ele alacağım bir vakaya yer vermek istiyorum. Öncelikle vaka ile yaptığım seanslar kaynağını psikanaliz kuramından alan ve serbest çağrışıma dayalı klinik görüşmeyi içermektedir. Bu doğrultuda yazıma danışan ile gerçekleştirdiğim psikoterapi seanslarına yer vererek başlayacağım. Bu vakaya ayırdığım bölümde, öncelikli olarak danışanla yapmış olduğum klinik görüşme sürecine ve danışanın kendi semptomlarını ele alışından –kendi ıstırabı ve kendisine yönelttiği öz sitemlerinden- bahsedeceğim. Dolayısıyla vakanın içinde bulunduğu ıstırapları adlandıracağı ve rüyalarını oluşturacağı sembolik alan özellikle bu vaka analizinde önemli bir yer tutacaktır. Bununla birlikte aktarım süreçlerini de ele alarak vaka analizini tamamlayacağım.


Klinik görüşmeler içerisinde vakanın analizine yer verdiğim bu metin çerçevesinde, danışanla yapılan seanslar, kendisinin onayı alınarak metne aktarılmıştır. Bu sebeple; danışanın söylemine yönelik yaptığım alıntılara, onun söylemine sadık kalınarak yer verilmiştir. Gizliliğini koruması adına da danışanın adı Ebet olarak değiştirilmiştir. Ebet kelimesi TDK tarafından ‘’ Sonu olmayan zaman, sonsuzluk’’ olarak tanımlanmaktadır. Ebet ismi Arapça kökenli bir isim olmakla birlikte yazımın sonlarına doğru neden danışan için bu adlandırmayı seçtiğimi anlatabileceğimi umuyorum.

* ''Bir Vaka Analizi: Yasanın Eksikliğinden Öznenin Eksikliğine'' başlıklı metnim Doğumdan Ölüme Psikolojik Süreçler başlıklı kitabın içerisinde yayınlanmıştır. Terapi nedir, klinisyenin konumu ve vaka analizine yönelik sorulara yanıt vermek üzere derlenmiştir. Burada özellikle ''Klinik görüşme nedir?'' sorusuna kısmi bir yanıt vermek istedim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Klinik Görüşme Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şeyda UNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şeyda UNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyda UNCU Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyda UNCU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyda UNCU'nun Makaleleri
► Klinik Görüşme Tüyoları Psk.Erol AKDAĞ
► Klinik Felsefe Nedir? Psk.Ebru ÖZER
► Klinik Depresyon Nedir? Psk.Selen MORAY
► Klinik Sosyal Hizmet Nedir? Abdullah ÖZER
► İstismar Mağduru Çocukla Görüşme Psk.Sinem ÇİBAŞ KARLIKLI
► Şizofreniye Klinik Bakış Psk.Erol AKDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Klinik Görüşme Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşık Narsist Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:04
Top