2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikologla İlk Görüşme Öncesi Bilmeniz Gerekenler
MAKALE #15569 © Yazan Uzm.Psk.Betül ÖZDEMİR | Yayın Ekim 2015 | 37,028 Okuyucu
Uzman psikolog kimdir?

Uzman psikologlar en az lisansüstü (master) düzeyinde eğitim almış psikoloji ve davranış bilimlerinde uzmanlaşmış profesyonellerdir.

Ne zaman psikologa başvurulmalıdır?

Kişi eğer problemli (veya istenmeyen) davranışlarının yaşam standartlarını düşürdüğüne, iş veya özel yaşamını etkilediğine inanıyorsa psikolojik yardım alabilir.

Psikologa ihtiyaç duyulan bazı durumlar şunlardır:

1. Partnerinizle veya eşinizle olan çatışmaları kontrol edemiyor olma,
2. Hayatınızda meydana gelen değişimlerle baş edememe: boşanma, iş değiştirme, ölüm gibi.
3. Öfkeyi kontrol edememe,
4. Uykuya dalmada veya sürdürmede sorun yaşama
5. Uzun süreli depresif ruh hali,
6. Cinsel sorunlar,
7. Fobiler,
8. Takıntılar ve bu takıntılarla başa çıkamama
9. Uzun süren kaygılı ruh hali,

Psikoterapi nedir? Ne işe yarar?

Psikoterapi, uzman bir kişi tarafından uygulanan (psikolog, psikiyatrist) ve kişiye herhangi bir problem karşısında daha yapıcı yollar gösteren konuşma terapisidir. Kişinin karşılaştığı psikolojik problemlerle baş edebilme yeteneği kazandırmayı hedefler.

Terapistin/Psikologun rolü nedir?

Psikoterapist kişinin kendisine farkli bir açıdan bakmasını sağlayarak kişinin hayatındaki problemleri çözmeyi hedef alır. Objektiftir. Taraf tutmaz. Kişinin inançlarını, değerlerini, düşüncelerini, duygularını asla yargılamaz. Empatiktir ve danışanı anlamaya, ona yardım etmeye odaklanır.

İlk kez psikologa gelindiğinde karşılaşabilinecek zorluklar nelerdir?

Kişi kendini gergin hissedebilir. Kendisinin baş edemediği sorunları bir yabancıya açmak kişiyi başlangıçta zorlayabilir. Fakat unutulmamalıdır ki psikologun başlıca görevi danışanınına yardım etme esasına dayalıdır.

Terapi süreci nasıl ilerler?

İlk seans veya birkaç seans boyunca terapist danışan hakkında bilgi toplar ve onun ihtiyaçlarını anlamaya çalışır. Bu yüzden ilk seanslarda çeşitli form ve anketler doldurulması istenebilir. Daha sonra nasıl bir yol izleneceği ve hangi terapi yönteminin ağırlıklı olarak kullanılacağı terapist tarafından belirlenir.

Terapi esnasında konuşulan konular üçüncü bir kişi veya kurumla paylaşılabilir mi?

Terapi sırasında konuşulan herşey etik kurallar çerçevesinde gizli tutulmaktadır. Paylaşılması kesinlikle yasaktır

Terapinin işe yarayıp yaramaması neye bağlıdır?

Elbette kişisel ve çevresel farklılıklar terapinin etkisi ve süreci üzerine etki eder fakat terapinin işe yaramasında en önemli rol yine kişinin kendisindedir. Değişim kolay ve acısız olmaz. Öncelikle kişi hayatında birşeyler değiştirmek istemeli ve bu konuda kararlı olmalıdır. Düzelme ve değişme süreci içerisinde kişinin zaman zaman tökezlemesi ve umutsuzluğa kapılması normaldir fakat istikrarlı ve kararlı olunursa değişmemek ve iyileşmemek söz konusu değildir.

Kaç seans terapi almak gerekir?

Süreç kişiden kişiye değişir ve sorunların nüksetmemesi için bu süreç terapistle beraber belirlenmelidir. Terapi ve iyileşme sürecini etkileyen bazı faktörler şunlardır:
1. Yaşanılan ruhsal rahatsızlık,
2. Semptomların şiddeti,
3. Aileden ve çevreden gelen sosyal destek,
4. Yaşanılan sorunların günlük hayatı etkileme oranı,
5. Stres

Son olarak…
· Terapistinizle uyumlu olduğunuza emin olun.
· Terapistle yapılan işbirliğinin önemini unutmayın.
· Açık sözlü olun. Terapinin başarısının sizin duygu ve düşüncelerinizi paylaşmanızla doğru orantılı olduğunu unutmayın.
· Anlık sonuçlar beklemeyin. Değişim acılı ve çaba gerektiren bir süreçtir.
· Eğer terapinin işe yaramadığını düşünüyorsanız mutlaka bunu terapistinizle tartışın.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikologla İlk Görüşme Öncesi Bilmeniz Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Betül ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Betül ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Betül ÖZDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Betül ÖZDEMİR
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Betül ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Klinik Görüşme Nedir? Psk.Şeyda UNCU
► Klinik Görüşme Tüyoları Psk.Erol AKDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikologla İlk Görüşme Öncesi Bilmeniz Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Bozukluk Aralık 2016
► İntihar ve Tedavisi Mayıs 2016
► Sosyal Fobi Nedir? Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:50
Top