2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kombuca Çayı
MAKALE #19914 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Ekim 2018 | 1,973 Okuyucu
1.Kombucha çayı probiyotik bakımından zengindir.
Diyetinize probiyotik ürünler eklemek, sağlık bakımından o diyetin kalitesini arttırır. Japon menşeli olan Kombucha çayı, fermante bir ürün olduğu için probiyotik içeriği oldukça zengindir.
2.Kombucha çayı yeşil çay ile benzer yararlar sağlar.
Yeşil çay dünyadaki en sağlıklı çaylardan biridir. Çünkü yeşil çay, içerdiği polifenol ve çeşitli biyoaktif bileşenler ile antioksidan özellik gösterir.
Kombucha çayı da yeşil çaydan yapıldığı için benzer özellikleri taşır.
Çalışmalara göre yeşil çay veya Kombucha çayı içenlerde vücuttaki yağ oranı azalmış, kolesterol seviyelerinde düşüş olmuş ve kan şekeri değerlerinin daha dengeli olduğu görülmüştür.
3.Antioksidan özellik gösterir.
Antioksidanlar hücrelere zarar veren serbest radikaller ile savaşan hücrelerdir.
Çoğu bilim insanı; antioksidan alımının takviye ürünler yerine doğal gıdalardan olması gerektiğini savunurlar.
Kombucha çayı, özellikle yeşil çay ile yapıldığında önemli derecede antioksidan etkiye sahiptir.
Bazı çalışmalarda, Kombucha çayı içen canlılarda karaciğer toksititesinin en az %70 oranında azaldığı gözlenmiştir.
4.Kombucha çayının bakteri öldürücü özelliği vardır.
Kombucha çayının fermantasyonu sırasında asetik asit üretilir. Çaydaki polifenoller gibi asetik asitin de bakteri öldürücü özelliği vardır. Bu yüzden Kombucha çayının önemli ölçüde bakteri öldürücü özelliği vardır. Kombucha çayının antimikrobiyal etkisi ile candida mayalarının ve bazı bakterilerin büyümesinin baskılandığı görülmüştür.



5.Kalp krizi riskini azaltır.
Dünyadaki ölüm vakalarının büyük bir çoğunluğunu kalp krizi oluşturur.
Yapılan çalışmalarda Kombucha çayının, kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Bu yüzden kalp krizini engelleyici rol oynar.
Düzenli olarak kombucha çayı tüketenlerde, kalp krizi riskinin %31 azaldığı görülmüştür.
6.Tip 2 diyabeti kontrol altına alır.
Tip 2 diyabet dünya üzerinde 300 milyon kişiyi etkileyen, yüksek kan şekeri ve insülin direnci ile karakterize olan bir hastalıktır.
Yapılan çalışmalarda, Kombucha çayının karbonhidrat sindirimini yavaşlattığı gözlenmiştir. Bu yüzden kan şekerini dengeleyici rolü ile diyabete karşı savaşta etkilidir.
300.000 kişi ile yapılan çalışmada düzenli olarak Kombucha çayı tüketenlerin, diyabetik olma olasılığının %18 az olduğu gözlenmiştir.
7.Kombucha kanseri engelleyici etki gösterir.
Yapılan çalışmalarda, Kombucha çayının kanser hücrelerini baskıladığı gözlemlenmiştir. Kombucha, yüksek oranda içerdiği çay polifenolleri ve antioksidanlar ile kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engelleyici rol oynamıştır. Ancak Kombucha çayının kanser ile ilgili etkileri ile ilgili henüz çalışılmaya ihtiyaç vardır.
8.Kombucha düzgün yapıldığında sağlıklı olur.
Kombucha, probiyotik açısından zengin bir çaydır. Bunu mağazalardan satın alabilir veya evde yapabilirsiniz. Ancak doğru hazırlandığından emin olmalısınız.
Kontamine edilmiş veya aşırı fermantasyona maruz kalan Kombucha, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Daha güvenli olması için mağazalarda satılan şişelenmiş kombuchalardan satın almak tercih edilebilir.




KOMBUCHA ÇAYININ ZARARLARI

Hamilelik ve emzirme: Kombucha çayı, gebelik ve emzirme sırasında güvenli olarak kabul edilmemektedir.

Alkolizm: Kombucha çayı, alkol içerir. Eğer bir alkol probleminiz varsa Kombucha çayını tüketmekten kaçının.

Diyabet: Kombucha çayı, şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri seviyelerini etkileyebilir. Düşük kan şekeri (hipoglisemi) belirtilerine dikkat etmeniz ve diyabet rahatsızlığınız varsa Kombucha çayı kullanmadan önce kan şekeri düzeylerini kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

İshal: Kombucha çayı kafein içerir. Özellikle büyük miktarlarda alınan Kombucha çayı kafein nedeniyle ishali daha da kötüleştirebilir.

İrritabl bağırsak sendromu (IBS): Kombucha çayı kafein içerir. Özellikle büyük miktarlarda alınan Kombucha çayı, kafein nedeniyle ishali kötüleştirebilir bu nedenle IBS belirtilerini artırabilir.

Cerrahi: Kombucha çayı, kan şekeri düzeylerini etkilediği gözlemlenmektedir bu nedenle ameliyat sırasında ve sonrasında kan şekeri kontrolü etkileyebileceği gibi bir endişe vardır. Zamanlanmış ameliyattan en az 2 hafta önce Kombucha çayı kullanmayı bırakın.

Zayıf bağışıklık sistemi: Eğer zayıf bir bağışıklık sistemine sahipseniz, Kombucha çayı kullanmayın. Kombucha çayı, ciddi enfeksiyonlara neden olabilen bakteri ve mantar gelişimini destekler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kombuca Çayı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kombuca Çayı' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
◊ Yolculukta Beslenme Temmuz 2018
◊ Moringa Bitkisi ve Çayı Temmuz 2018
◊ Savaşçı Diyeti Temmuz 2018
◊ 8 Yaygın Besin Alerjisi Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:26
Top