2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aktif Kömür Neye İyi Gelmektedir? Yararları ve Kullanım Alanları Nelerdir?
YAZI #5502 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Mart 2019
Aktif kömür çok yönlü panzehir olduğu düşünülmektedir. Bugünlerde aktif kömürün doğal yoldan tedavi potansiyeli olduğu görülmüştür ve araştırmalara destek devam etmektedir.
Kolesterolü düşürmek, dişleri beyazlatmak, içki sersemliğinin geçmesini sağlamak gibi çeşitli faydaları vardır.

Aktif Kömür Nedir?
Kemik kömürü, Hindistan cevizi kabuğu, turba kömürü, petrol, kola, kömür, zeytin çekirdeğinden yapılan siyah toza denir. Yüksek sıcaklarda aktifleşir, şekli değişir ve yüzey alanı artar.
Aktif kömür normal kömürden daha çok gözeneğe sahiptir. Aktif kömür ile mangal kömürü birbirine karıştırılmamalıdır.
İkisi de aynı materyallerden oluşsa da normal kömür yüksek sıcaklıkta aktifleşmemiştir ayrıca normal kömür insanlar için ek toksik maddeler içermektedir.
Özetle aktif kömür yüksek sıcaklıkta aktifleşerek daha gözenekli bir yapı haline gelmektedir. Bu gözenekli yapı diğer kömürlerden ayrılmasını sağlamaktadır.

Aktif Kömür Nasıl Çalışır?
Aktif kömür toksinleri ve kimyasalları bağlayarak bağırsaklardan emilmesini engeller. Aktif kömürün gözenekli yapısı negatif elektriksel yüklüdür bundan dolayı toksin ve gaz gibi pozitif yüklü molekülleri kendine çeker ve bağlar.
Aktif kömür vücutta emilmediği için bağladığı toksinlerle birlikte dışkı ile atılır.
Özetle aktif kömür negatif yüklüdür ve gözenekli yapısı toksinleri bağlayarak vücudu korumaya yardım eder.

Aktif Kömürün Akut Zehirlenme de Panzehir Olarak Kullanılması
Aktif Kömürün toksik madde bağlama özelliği sayesinde çok çeşitli kullanım alanları vardır ve çoğu ilacın etkilerini azaltmaktadır.
Aktif kömür 1800’lerin başından beri zehirlenme vakalarında panzehir olarak kullanılmaktadır.
Aspirin, Asetaminofen, sedatif türevleri gibi ilaçların aşırı alımının tedavisinde kullanılmaktadır.
Yapılan çalışmalarda ilaç alımından sonra 5 dakika içinde alınan 50-100 gram aktif kömür ilaç emilimini yüzde 74 oranında azaltmıştır.
Aktif kömür her zehirlenme vakasında etkili değildir. Ağır metal, demir, lityum, potasyum, asit veya alkali zehirlenmelerinde çok az etkisi vardır ondan dolayı her zehirlenme vakasında kullanılmamalıdır ve vakaya göre kullanılmalıdır.
Özetle aktif kömür ilaçlara ve toksinlere bağlanarak vücutta emilmesini engellemektedir ve genellikle zehirlenme tedavilerinde kullanılmaktadır.

Bağırsak Fonksiyonlarını Destekleyebilir.
Aktif kömür böbreğin filtrelemek zorunda olduğu yan ürün miktarını azaltmaya yardımcı olmaktadır bundan dolayı kronik bağırsak hastalarında kullanımı yararlı olabilmektedir.
Aktif kömür üre ve toksin bağlayabilme yeteneğine sahiptir.
Üre ve diğer yan atık ürünler kan dolaşımından difüzyon ile bağırsağa geçebilmektedir. Bağırsakta üre ve diğer yan ürünler aktif kömüre bağlanır ve dışkı ile atılır.
Kronik böbrek hastalarında aktif kömür kullanımı tedaviye yardımcı olduğu görülmüştür ancak elde edilen kanıtlar şuan için zayıftır ve ciddi sonuçlar için daha çok araştırma yapılması gerekmektedir.
Özetle aktif kömür bağırsak fonksiyonlarının gelişmesini desteklemektedir, toksik maddeleri elemeye yardımcı olmaktadır ancak daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Balık Kokusu Sendromunun Belirtilerini Azaltır
TMAU trimetilaminin (TMA) vücutta birikmesi sonucu oluşan genetik bir hastalıktır. Aktif kömür trimetilaminurinin (TMAU) sebep olduğu hoş olmayan kokuları azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Çalışmalar aktif kömürün gözenekli yapısının biriken ve kötü kokuya sebep olan maddeleri bağladığını ve kokuyu azaltığını göstermektedir.
Özetle aktif kömür TMA gibi maddeleri bağlayarak idrardan gelen kötü kokuyu azaltmaktadır.

Kolesterol Seviyesini Azaltabilir
Bağırsakta kolesterol ve kolesterol içeren asitleri bağlayarak emilmesini engeller.
Bir çalışmada 4 hafta boyunca 24 gram aktif kömür alan bireylerde total kolesterolde yüzde 25 LDL de yüzde 25 azalma görülmüştür ve HDL kolesterolde yüzde 8 artış görülmüştür.
Özetle aktif kömürün kolesterol seviyesini düşürdüğü görülmüştür fakat daha fazla araştırma gerekmektedir.

Diğer Kullanım Alanları
Aktif kömür ayrıca son zamanlarda popülerleşen bir şifa kaynağı olmuştur ancak tedavi ettiği iddia edilen her hastalığın bilimsel desteği yoktur.
Gazı Azaltması: Bazı çalışmalar gas üretimini azalttığı yönde rapor hazırlamıştır. Ayrıca gazın kötü kokusunu da azaltmaktadır fakat daha çok araştırma yapılmalıdır.
Su Filtrasyonu: Aktif kömür ağır metal ve florür filtrasyonunda popüler bir maddedir fakat virüsleri ve bakterileri yok ettiğine dair görünür kanıt yoktur.
Diş Beyazlatma: Aktif kömür diş plakları ve diğer diş lekelerini absorbe ederek dişleri beyazlatmaya yardımcı olmaktadır.
Alkol sersemliğini Önleme: Genellikle alkolün bir gün sonraki etkilerini geçirmeye yardım eder.
Cilt Tedavisi: Akne tedavisinde veya böcek, yılan ısırıklarında tedavi olarak kullanılabilmektedir.
Özetle aktif kömür evde ufak tedaviler için çok popüler bir maddedir. Fakat sadece gaz azaltma ve su filtreleme bilim ile desteklenmektedir.



Aktif Kömür Güvenli mi?
Aktif kömür genellikle güvenlidir yan etkileri nadir görülmektedir ama bazı yan etkileri vardır en çok görülen yan etkileri ise kusma ve mide bulantısı, kabızlık ve siyah dışkıdır.
Aktif kömürün acil durumlarda panzehir olarak kullanılması da tehlikelidir, kömürün mide yerine akciğere gitme riski vardır. Eğer hasta uykulu, bilinci kapanmaya yakın ise aktif kömür kullanılmamalıdır bilinci açık hastaya kullanılmalıdır.
Ayrıca aktif kömür porfiria variegata semptomlarını kötüleştirebilmektedir. Çok nadir olsa da aktif kömür bağırsak tıkanıklarına sebep olabilir ve belirli ilaçların etkilerini de azaltabilmektedir ondan dolayı kullanmadan önce bir doktora danışılmalıdır. Özetle aktif kömür genellikle güvenlidir ancak bazı insanlarda istenmeyen belirtilere ve yan etkilere sebep olabilmektedir ve bazı ilaçların emilmesini engelleyebilmektedir.

Dozaj Ayarlaması
İlaç zehirlenmelerinde hemen medikal yardım aranması önemlidir. Doktor tarafından saatte 50-100 gr verilebilir çocuklara ise saatte 10-25 gr verilebilir.
Balık kokusu sendromu için günde 1.5gr, kolesterol düşürmesi ve son seviye böbrek yetmezliği için ise günde 4-32 gr verilebilir.
Ayrıca kullanırken kabızlığın önlenmesi için su alımının artırılması gerekmektedir.
Özetle dozaj ayarlamaları aktif kömürden tam anlamıyla yararlanmak için çok önemlidir.

SONUÇ:
Aktif kömür çeşitli kullanımları olan bir suplementdir.
Kolesterolü düşürme, zehirlenmeleri tedavi etme, gazı azaltma, böbrek fonksiyonlarını koruma gibi yararlı etkileri olduğu düşünülmektedir ancak çoğu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmamıştır veya kanıtları çok zayıftır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Makaleleri
► Kuşburnu'nun Yararları Dyt.Gülen Ecem KALKAN
► Propolis ve Yararları Dyt.Atilla ZEYREK
► Karidesin Yararları Dyt.Turgay KÖSE
► Maden Sularının Yararları Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aktif Kömür Neye İyi Gelmektedir? Yararları ve Kullanım Alanları Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:08
Top