2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ?
MAKALE #20068 © Yazan Uzm.Psk.Murat YÖN | Yayın Kasım 2018 | 2,202 Okuyucu
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ?

Sizinle birlikte yaşayan iki farklı kişilik yapınızın olduğunu düşünün. Birisi karpuz severken diğer nefret etmekte, birisi sol el kullanırken diğeri sağ el kullanmakta. Garip geliyor olmalı. Daha ileri gideceksek bu iki farklı kişiliğinde farklı derece reçeteli gözlük kullandığını hayal edin! Ya da farklı maddelere alerjileri olduğunu. Ancak hepsi aslında sizsiniz. Bu kişilikler içinizde. Tüm bunlar garip gelse de bu deneyimleri yaşayan insanlar bulunmakta ve bu kişiler dissosiyatif kimlik bozukluğu tanısı almaktadırlar. Peki nedir dissosiyatif kimlik bozukluğu?

DSM-5’e göre kişinin en az 2 tane birbirinden ayrı kişiliklere ya da alterlere, farklı oluşlara, düşünce, duygu ve davranışlara sahip olması gerekir. Ayrıca bu alt kişiliklerin birbirinden habersiz olmaları ve farklı zamanlarda belirmeleri gerekmektedir. Örneğin kişi polene alerjisi olan kişiliğin etkisindeyse,aktiviteleri o kişilik etkileyecektir. Çimenlerden ve ağaçlıklardan uzak durmaya çalışacaktır. Ancak daha sonra kendisine bu durum anlatıldığında anlam vermekte güçlük çekecektir. Dissosiyatif kimlik bozukluğu kişilere hayatlarında büyük zorluklar yaşatmaktadır. Sayısalcılardan hoşlanan bir alt kişilik yüzünden, sosyal bilimci kocanızdan ayrılabilir mühendis biriyle evlenebilirsiniz.
Tüm bu kurgusal örnekleri bir kenara bırakıp 1999 yılında hastaneye vajinusmus şikayetiyle başvuran ardından major depresif tanısı alan ve son olarak yatırıldığı hastanede dissosiyatif kimlik bozukluğu olduğu anlaşılan bir hastanın anlattıklarına bakalım. N. hanımın aktardıkları şu şekilde;“Televizyon izlemeye başlıyorum. Bir anda kendime geldiğimde filmin bitmiş olduğunu, başka bir filmin başladığını hayretle fark ediyorum. Günümü nasıl geçiriyorum, bilmiyorum. Geçen gün dışarı çıkıp bir arkadaşımı ziyaret etmişim. Bana bunu söylediğinde şaşırdım. Çünkü buna ait hiç bir şey hatırlamıyordum.” Beyninin içinde sesler duyduğunu, bu seslerden birinin zaman zaman isteği dışında davranışlara yol açtığını belirtiyordu. “İçimde bana ait olmayan, beni yönlendiren sesler var. Hatta bunlardan birini gayet iyi ayırt ediyorum. Bir erkek sesi. Zaman zaman o sesin etkisiyle daha erkeksi konuşuyor, bir erkek gibi davranıyorum.” Eşiyle cinsel ilişki sırasında neler yaşadığını ise şöyle anlatıyordu: “Çok net hatırlamıyorum. Ama içime bir korku girdiğini, eşimi geri ittiğimi hayal meyal anımsıyorum. O sırada asla o zamana kadar hissetmediğim kadar güçlü hissediyorum kendimi ve kaskatı oluyorum. ”. Eşi, N. Hanımın cinsel ilişki sırasında çok kabalaştığını, adeta kendisine öfkeyle bakan bir erkeğe döndüğünü anlatıyormuş. Aynı zamanda görsel varsanılar tanımlıyordu: “Casper benzeri yaratıklar var evde. Kapının üstünde. Bazen benimle oyun oynuyorlar. Bana şaka yapıyorlar. Bazı eşyalarımı saklıyorlar.”

Belirtilerin dışında dissosiyatif kimlik bozukluğunun hangi durumlarda daha sık görüldüğüne bakarsak; kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir. Ayrıca başlangıç yaşları çocukluk olarak belirtilmiştir. DSM’de tanımlanmış olmasına karşın çok az görülmesi bir bozukluk olarak kabul edilmesini tartışmalı duruma getirmektedir.

Kaynaklar

Kuşkanmaz, E ve Şar, V. (2000). Vajinismus ile başvuran bir dissosiyatif kimlik bozukluğu vakası ve psikoterapisi. Anadolu Psikiyatri Dergisi 2000; 1(1):48-57

Kring, A.M., Johnson, S. L., Davison, G., Neale, J. (2015). Anormal Psikoloji.(M. Şahin, Çev.). Ankara : Nobel Akademik Yayıncılık. (Orijinal çalışma basım tarihi :2014)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Murat YÖN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Murat YÖN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat YÖN Fotoğraf
Uzm.Psk.Murat YÖN
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Murat YÖN'ün Makaleleri
► Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Dissosiyatif Bozukluk Nedir? Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dindarların Psikolojisi Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:45
Top